Annons

USA: Misstänkta kemattacker i Syrien

Platsen för en tidigare misstänkt kemvapenattack i närheten av Damaskus i Syrien. Arkivbild.
Platsen för en tidigare misstänkt kemvapenattack i närheten av Damaskus i Syrien. Arkivbild. Foto: Hassan Ammar/AP/TT

USA misstänker att den syriska regimen på nytt använt sig av kemvapen. Det rör sig bland annat om en påstådd klorgasattack i söndags i nordvästra Syrien, enligt USA.

Samtidigt fortsätter striderna rasa i området.

Under strecket
TT
Uppdaterad
Publicerad

"Vi samlar fortfarande information om den här händelsen, men vi upprepar vår varning: Om Assadregimen använder kemvapen kommer USA och våra allierade att svara snabbt och lämpligt", säger utrikesdepartementets talesperson Morgan Ortagus i ett uttalande.

Enligt henne är den påstådda attacken även ett brott mot vapenvilan i Idlibområdet.

"Regimens attacker mot samhällena i nordvästra Syrien måste upphöra", säger hon och tillägger att USA:s president Donald Trump i september förklarade att en attack mot nedtrappningszonen där vore "en vårdslös upptrappning som hotar att destabilisera området".

Sedan den terrorstämplade alliansen Hayat Tahrir al-Sham (HTS) tog full kontroll över stora delar av Idlibområdet i januari har regimens angrepp intensifierats.

Enligt FN:s utredare har president Bashar al-Assads regim använt sig av kemvapen över 30 gånger sedan 2013. I fjol användes exempelvis klorgas i Idlibprovinsen och i en rebellkontrollerad förort till huvudstaden Damaskus, enligt FN.

Regimen förnekar användandet av kemiska vapen. FN har även rapporterat om kemvapenattacker som inte tillskrivs styret i det krigshärjade landet.

Annons
Annons

Det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR), som bevakar kriget från Storbritannien, säger att det inte har några uppgifter om den påstådda klorgasattack som USA nu larmar om.

Däremot ska tolv civila ha dödats på onsdagen i ett flyganfall mot en marknad i Idlibprovinsen, vilket enligt SOHR utfördes av regimen. Ytterligare 18 människor skadades när stridsflygplan slog till mot staden Maaret al-Numan.

Ytterligare elva civila dödades av regimens flygangrepp och artillerield i olika delar av Idlib, däribland fem i staden Saraqib, enligt SOHR.

Enligt Ryssland slog syriska regeringsstyrkor tillbaka tre stora attacker av jihadister i Idlib på onsdagen. I ett uttalande anger Ryssland att motsidan satte in cirka 500 stridande i attackerna, liksom sju stridsvagnar och cirka 30 pick up-fordon med tunga kulsprutor påmonterade.

Dessutom har rebeller i Idlib under samma dag genomfört en robotattack mot den ryska flygbasen Hmeimim, uppger Ryssland. Men robotarna träffade inte sina mål.

180 civila har dödats i det konflikthärjade landet sedan den sista april enligt SOHR:s beräkningar. FN uppger att tiotusentals människor har flytt sina hem.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons