Annons

"USA ska inte ta beslut om Assange"

Assange-anhängare vid en demonstration utanför Ecuadors ambassad i London. Arkivbild.
Assange-anhängare vid en demonstration utanför Ecuadors ambassad i London. Arkivbild. Foto: Kirsty Wigglesworth

USA ska inte ta några beslut om Wikileaksgrundaren Julian Assange, säger Ecuadors utrikesminister José Valencia efter ett möte med USA:s vicepresident Mike Pence.

Under strecket
TT
Publicerad

Pence tog under sitt besök i Ecuador upp frågan om Assange, som sedan 2012 tagit sin tillflykt till Ecuadors ambassad i London, men det är Ecuador, Storbritannien och Julian Assange själv som kommer att ta beslut om nästa steg, enligt Valencia.

– Det finns därför inte med på agendan med USA, säger han.

Assange sökte sig till Ecuadors ambassad i London för att undvika utlämning till Sverige där han var eftersökt för sexualbrott. Brottsutredningen i Sverige är nedlagd, men enligt brittiska myndigheter ska Assange ändå gripas om han lämnar ambassaden för brott mot villkoren för sin borgen.

Assange har uppgett att han inte vill lämna ambassaden för att han är orolig att lämnas ut till USA, där han riskerar åtal för att ha publicerat hemligstämplade dokument från den amerikanska militären.

I mars beslutade Ecuador att Assange inte längre fick kommunicera med omvärlden, på grund av att han skulle kunna lägga sig i andra länders angelägenheter medan han befinner sig på ambassaden.

I maj drog landet även tillbaka den extra säkerhet som fram till dess varit tilldelad Assange.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons