Annons

USA stoppar fördömande av Libyenattack

Ett 50-tal människor dog och omkring 130 skadades i flygbombningen mot interneringslägret i Tajoura utanför Libyens huvudstad Tripoli i tisdags.
Ett 50-tal människor dog och omkring 130 skadades i flygbombningen mot interneringslägret i Tajoura utanför Libyens huvudstad Tripoli i tisdags. Foto: Hazem Ahmed/AP/TT

FN:s säkerhetsråd lyckas inte enas om ett fördömande av det blodiga bombdådet mot det libyska interneringslägret för flyktingar.

Enligt diplomatkällor är det USA som stoppat uttalandet – vilket knappast ska ses som en överraskning, säger en expert.

Under strecket
Moa Kärnstrand / TT
Publicerad

Tisdagens flyganfall mot lägret, där omkring 50 dog och 130 skadades, har skyllts på krigsherren Khalifa Haftars styrkor. FN-uttalandet som fördömer dådet hade författats av Storbritannien, uppmanade till eldupphör och till att parterna ska återvända till förhandlingsbordet, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Men Washington satte stopp för ett enhälligt uttalande från säkerhetsrådet, uppger diplomatkällor för AFP. Till nyhetsbyrån säger James Dorsey, forskare vid Nanyanguniversitetet i Singapore, att USA:s ståndpunkt visar på ett taktiskt stöd och bör ses som föga förvånande.

– Det är ett tecken på USA:s förändrade inställning till Libyen, säger han.

Han får medhåll av Karim Bitar, forskare på tankesmedjan Iris i Paris:

– Detta är helt i linje med USA:s utrikespolitik de senaste åren, då man blundat för hemska brott mot mänskliga rättigheter när de begåtts av de egna allierade.

– Trumpregeringen och dess allierade bland gulfstaterna har omfamnat Khalifa Haftars hårdhänta metoder, fortsätter Bitar.

Sedan Haftar inledde en offensiv mot Tripoli i början av april har nu nära 1 000 människor dödats och cirka 5 000 skadats av striderna, enligt Världshälsoorganisationen (WHO). Över 100 000 har tvingats fly från sina hem.

FN har tidigare misslyckats med att enas om sin ståndpunkt i Libyenkonflikten, som nu återigen trappats upp. Landets västra delar styrs av regeringsstyrkor som stöttas av omvärlden, medan de norra innehas av krigsherren Khalifa Haftar, som Donald Trump tidigare i år ringde upp i ett telefonsamtal som möttes av kraftig internationell kritik.

– Det är helt galet. Även om man tar i beaktande USA:s icke-sentimentala mål att få ett stabilt flöde av olja och att slåss mot terrorismen är detta djupt chockerande, sade Libyenkännaren Frederic Wehrey då till The New York Times.

– Haftar uppfyller två viktiga kriterier för Washington: Han riktar in sig på islamisterna. Och han stöttas av USA:s två viktigaste allierade i området – Förenade arabemiraten och Saudiarabien, säger Karim Bitar till AFP.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons