Annons

Miljardsmäll hotar Swedbank

Swedbank riskerar nya storböter sedan såväl den svenska som estniska finansinspektionen utreder misstankar om penningtvätt i Baltikum. Banken är inte den enda som hamnat i trubbel och tvingats till höga böter – men inte sällan är det ett helt annat land som tvingar till sig de största beloppen.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Foto: Janerik Henriksson/TT

1 / 7

Foto: Janerik Henriksson/TT

Swedbank

Swedbank hotas av en miljardsmäll från Finansinspektionen (FI) i början av nästa år. Det står klart sedan FI inlett en så kallad sanktionsprövning med anledning av bankens brister i hanteringen av misstänkt penningtvätt.
FI:s undersökning av Swedbanks styrning och kontroll av åtgärder mot penningtvätt i Baltikum görs i samarbete med tillsynsmyndigheter i de tre baltiska länderna.

Men hotet om böter stannar inte där för Swedbank. De är också föremål för utredning i USA till följd av misstankarna om penningtvätt i Baltikum. Den utredningen väntas pågå i cirka fem år.

Att även USA kan bötfälla Swedbank grundar sig i den amerikanska lagen Foreign Corrupt Practices Act. Den ger justitiedepartementet och finansinspektionen i landet långtgående befogenheter vid bland annat mut- och sanktionsbrott.

Här är sex andra svenska och europeiska bolag som tvingats till miljardböter av USA – eller som riskerar att göra det.

Annons
Annons
Foto: Jonas Ekströmer/TT

2 / 7

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Ericsson

Redan 2013 inledde amerikanska myndigheter en granskning av Ericsson, med anledning av missförhållanden på marknader i östra och södra Asien samt Östafrika. SvD:s granskning visar att det handlar om misstänkta mutor, bedrägerier och trolöshet mot huvudman.

Tidigare i år blev det klart att Ericsson går med på en förlikning om att betala 12 miljarder kronor för att slippa fortsatt process i domstol i USA. Detta trots att de påstådda brotten ligger mer än tio år tillbaka i tiden.

Annons
Annons
Foto: Jessica Gow/TT

3 / 7

Foto: Jessica Gow/TT

Telia

2007 expanderade Telia till Uzbekistan, då klassat som världens femte mest korrupta land av Transparency International. Efter flera avslöjanden i media samt en mutbrottsutredning som togs upp i Stockholms tingsrätt vaknade amerikanska myndigheter.

De krävde 12 miljarder kronor i böter, med motiveringen att mutorna betalats i dollar. Till slut nåddes en uppgörelse där Telia betalade 7,7 miljarder kronor. Bolaget har nu lämnat Uzbekistan.

Annons
Annons
Foto: Linus Sundahl-Djerf

4 / 7

Foto: Linus Sundahl-Djerf

Danske Bank

Samma hot som hänger över Swedbank hänger över Danske Bank. Efter bankens stora penningtvättshärva i Baltikum kan böterna potentiellt bli mycket höga. Precis som i många andra fall handlar USA:s inblandning om att misstänkta transaktioner gjorts i dollar.

Storbanken har avsatt 26 miljarder kronor för att kunna betala böter.

Annons
Annons
Foto: Mark Lennihan / TT

5 / 7

Foto: Mark Lennihan / TT

Deutsche Bank

Tysklands största bank har flera gånger fått enorma bötesbelopp från USA. Mellan 2014 och 2016 rör det sig totalt om nära 100 miljarder kronor.

Precis som för Swedbank och Danske Bank handlar det om penningtvätt i Baltikum, men ett annat viktigt skäl är att amerikanska myndigheter anser att banken vilselett amerikanska investerare innan finanskrisen. Dessutom pekar man på tvivelaktiga affärer med obligationer kopplade till fastighetslån.

Tyska myndigheter genomförde för en månad sedan dessutom en razzia på Deutsche Banks huvudkontor i Frankfurt kopplat till en utredning om penningtvätt.

Razzian som inleddes på tisdagen handlar om att ta reda på om Deutsche Bank tillräckligt snabbt informerade myndigheter om misstänkta transaktioner med Danske Bank.

Annons
Annons

Daimlers vd Dieter Zetsche.

Foto: Michael Sohn / TT

6 / 7

Daimlers vd Dieter Zetsche.
Daimlers vd Dieter Zetsche. Foto: Michael Sohn / TT

Daimler

Det är inte bara banker som kan få rejäla böter från amerikanska myndigheter. Det fick den tyska biljätten Daimler, som bland annat äger Mercedes, känna på 2010.

Enligt åtalet hade Daimler mutat sig till lukrativa kontrakt i bland annat Kina och Ryssland mellan 1998 och 2008. Bland annat uppges en tjänsteman i Turkmenistan ha fått en Mercedes S-klass samtidigt som han skötte upphandlingen av bilar till regeringen. Totalt tvingades Daimler böta 1,8 miljarder kronor.

Annons
Annons
Foto: Jacques Brinon / TT

7 / 7

Foto: Jacques Brinon / TT

BNP Paribas

Det högsta enskilda bötesbeloppet som USA delat ut till ett europeiskt företag under 2000-talet var till den franska banken BNP Paribas, som tvingades betala över 60 miljarder kronor.

Brottet har varit att kringgått USA:s sanktioner mot Sudan mellan 2002 och 2009, men även för att ha kringgått sanktionerna mot Kuba och Iran.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons