Annons

USA vill snabba på utvisning av migranter

En immigrant frihetsberövas av USA:s tull- och invandringsmyndighet ICE tidigare i juli.
En immigrant frihetsberövas av USA:s tull- och invandringsmyndighet ICE tidigare i juli. Foto: Gregory Bull/AP/TT

USA kommer att utöka möjligheterna för tull- och invandringsmyndigheten ICE att snabbt deportera migranter som tagit sig in i landet på illegal väg, uppgav Vita huset på måndagskvällen.

Under strecket
Martin Yngve / TT
Uppdaterad
Publicerad

För att snabba på processen kommer migranterna inte att få sin sak prövad av en domare, och heller inte garanteras en egen advokat. Enligt de nya reglerna ska alla papperslösa kunna utvisas inom några dagar, i stället för som i dag efter månader eller år.

Enligt myndigheterna kommer detta att minska den genomsnittliga tid en migrant sitter frihetsberövad i väntan på besked, från i genomsnitt 51,5 dagar till 11,4. Det ska i sin tur minska pressen i de läger migranterna hålls.

Reglerna ska gälla alla migranter, såvida de inte kan visa att de vistats i USA under minst två år. Enligt tidigare bestämmelser kunde en så snabb deportation bara ske om migranter som tagit sig in i USA illegalt gripits av myndigheter inom 100 miles (cirka 160 kilometer) från gränsen och bara hade varit i landet i mindre än två veckor.

De nya reglerna lär dock inte träda i kraft så snabbt som president Donald Trump vill. Minst en människorättsorganisation har redan hotat att stämma staten över de nya reglerna. Kritiker har redan påpekat att snabbare utvisningar kommer öka antalet fel som begås. Enligt forskning på Northwestern University i Chicago, är en av 100 av alla som fångas in av ICE, och en av 200 som faktiskt deporteras, amerikanska medborgare.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons