Annons

USA:s FN-ambassadör: ”Inga diktaturer ska sitta med”

USA:s FN-ambassadör Nikki Haley var tuff i tonen mot FN:s människorättsråd på tisdagen. Fast hon kastade inte in handduken, och USA verkar bli kvar i rådet.

– Men inget land som bryter mot mänskliga rättigheter ska ha rätt att sitta i rådet, sa Haley.

Under strecket
Publicerad

USA:s FN-ambassadör Nikki Haley.

Foto: Magali Girardin/APBild 1 av 1

USA:s FN-ambassadör Nikki Haley.

Foto: Magali Girardin/APBild 1 av 1
USA:s FN-ambassadör Nikki Haley.
USA:s FN-ambassadör Nikki Haley. Foto: Magali Girardin/AP

GENÈVE Många lystrade när USA:s FN-ambassadör Nikki Haley för första gången tog till orda inför FN:s människorättsråd. Hon har tidigare kallat rådet ”korrupt”, och president Donald Trump har hotat med att såväl skära ner bidrag som att lämna det helt och hållet. FN-rådet är kritiserat för att ha ett stort antal diktaturer som medlemmar som håller varandra om ryggen och hindrar kritik.

Nikki Haley sände dock andra signaler på tisdagen.

– Vi är övertygade om att skydd av mänskliga rättigheter är mycket viktigt. Alla delar av FN, inklusive säkerhetsrådet, ska motverka människorättsbrott.

– Resolutioner från rådet kan ge hopp till människor som kämpar för rättvisa, demokrati och mänskliga rättigheter samt bereda vägen för ansvarsutkrävande, sa Nikki Haley.

Annons
Annons

Inget land som bryter mot mänskliga rättigheter ska ha rätt att vara med vid bordet.

Hon fortsatte med att uppmana till starka resolutioner om människorättsläget i Syrien, Demokratiska Republiken Kongo, Eritrea, Vitryssland, Ukraina och Venezuela under rådets möte. Dessutom vill Haley se resolutioner som fördömer våld mot och diskriminering av kvinnor.

Tydligen finns alltså fortsatt amerikanskt intresse för FN:s människorättsråd. Men Haley är mycket kritisk till hur rådet fungerar. I sitt tal klagade hon på att ingen resolution antagits om det snabbt försämrade läget i Venezuela – som är medlem i rådet. Däremot har fem fördömande resolutioner mot Israel antagits under mars.

– Rådet måste ta itu med den kroniska partiskheten mot Israel om det ska ha någon trovärdighet, och göra något åt Venezuela. Om Venezuela inte kan delta, bör de lämna rådet tills det blir ordning på landet, sa Haley och fortsatte med ett svidande:

– Att vara medlem i detta råd är ett privilegium. Inget land som bryter mot mänskliga rättigheter ska ha rätt att vara med vid bordet.

När världens viktigaste människorättsorgan förvandlas till tillflyktsort för diktatorer urholkas förtroendet.

FN:s människorättsråd har 47 medlemmar, bland dem Saudiarabien, Kina, Demokratiska republiken Kongo, Burundi, Kuba, Egypten, Etiopien, Venezuela och Filippinerna – länder som är långt från fläckfria när det gäller mänskliga rättigheter.

Detta fick Haley att häromdagen ryta till i Washington Post.

– När världens viktigaste människorättsorgan förvandlas till tillflyktsort för diktaturer urholkas förtroendet för allt internationellt samarbete för att stötta mänsklig värdighet. Man kan fråga sig om rådet verkligen försvarar mänskliga rättigheter eller bara används av diktaturer som vill vittvätta brutalitet, skriver Haley.

Haley – och den amerikanska administrationen – kräver nu att FN-rådet förändras om landet ska stanna kvar. Där ingår krav på annat röstningsförfarande där man släpper systemet med regionala block som nominerar länder som i praktiken är omöjliga att porta. Rådet måste också sluta hacka på Israel och alltid välja ut landet för kritik, menar Haley.

– När rådet antar mer än 70 resolutioner mot Israel, ett land med gott människorättsrykte, och bara fem resolutioner mot Iran, med ett fruktansvärt människorättsrykte, vet man att något är förfärligt fel, menar Nikki Haley.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons