Annons

”Rädd att Amerika inte förblir det Amerika vi känner”

Ex-ambassadören i Stockholm, Azita Raji, skulle aldrig släppts in i USA om president Donald Trumps nya regler hade gällt 1979. ”Jag är rädd för att Amerika inte förblir det Amerika vi känner om dessa värden inte respekteras”, säger USA:s förra ambassadör i Sverige till SvD.

Under strecket
Publicerad

USA:s förra ambassadör i Stockholm, Azita Raji.

Foto: Magnus Hjalmarson NeidemanBild 1 av 1

USA:s förra ambassadör i Stockholm, Azita Raji.

Foto: Magnus Hjalmarson NeidemanBild 1 av 1
USA:s förra ambassadör i Stockholm, Azita Raji.
USA:s förra ambassadör i Stockholm, Azita Raji. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

TUCSON Åtskilliga amerikaner på hög nivå vet vad det vill säga att inte längre ha något hemland. Azita Raji, som föddes i Teheran, är en av dem. Efter den iranska revolutionen emigrerade familjen till USA med sina iranska pass.

– Jag tycker att det är mycket ironiskt att jag inte bara välkomnades – utan att jag har fullbordat ett helt varv med att representera USA och de värden vårt land står för, säger Azita Raji till SvD.

Azita Raji fick vänta i över ett år från det att president Barack Obama valde just henne till att bli ambassadör – den första iransk-amerikanen någonsin – i Stockholm och det nödvändiga godkännandet i senaten. Att hon såg fram mot posten märktes i hälsningen ”Hej Sverige” i ett första framträdande i nya rollen på House of Sweden i Washington.

Annons
Annons

Det finns inget som stöder påståenden om att terrorism stoppas om man håller borta flyktingar.

– Det var en stor ära och säger något om vad landsfäderna, Founding fathers, hade i åtanke beträffande jämställdhet och mångfald i ett land som byggde på invandring, säger Azita Raji.

Men Stockholmsvistelsen blev kort, knappt ett år, eftersom Donald Trumps omgående avskedade alla politiskt tillsatta ambassadörer. Nu befann hon sig på väg från Stockholm till hemmet i San Francisco via Washington och passade på att skicka ut en tweet om hur yr i huvudet hon blivit av Trumps senaste utspel om att en massa ”dudes”, ungefär ”typer” skulle ta sig in ifall information om de nya reglerna släppts i förväg.

Med sin bakgrund i finansvärlden i Kalifornien är Azita Raji väl införstådd med hur invandrare bidragit till uppfinningar som gjort Silicon Valley till en motor i såväl lokala som nationella ekonomin. Det krävs mod för att lämna ett land och detta i kombination med ”hopp och energi” blir själva grunden för den sanna entreprenörsanda som frodas i Kalifornien och i USA i stort, menar hon.

– Jag talar alltid om vikten av mångfald och att införliva alla. Det är det rätta för att nå social rättvisa men innovationer bygger också på det – när folk med olika upplevelser och olika perspektiv på problem möts, säger Azita Raji.

Det som verkligen oroar Azita Raji är vad Trumps signaler betyder för USA och i förlängningen säkerhetssamarbetet mellan USA och Europa. Det bygger på en gemensam syn på sådant som demokrati, transparens, respekt för lagen, mångfald, innovationer.

Annons
Annons

– Som amerikansk medborgare – nu tillbaka här – är jag rädd för att Amerika inte förblir det Amerika vi känner om dessa värden inte respekteras eller om USA inte förblir ett det experiment det alltid varit där människor prövat vad som är möjligt, i att leva och frodas tillsammans.

En del mittenrepublikaner håller sig borta från rampljuset just nu, men på högersajter som ConservativeHQ ligger rubriker ute med följande budskap: ”President Trump stoppar självmordspolitiken för invandringen – vänstern får spader”.

Azita Raji känner stolthet över att så många landsmän demonstrerar mot Trumps åtgärder och motsäger bestämt tanken på att det nu införda stoppet skulle hindra framtida terrordåd.

– Det finns inga som helst data som stöder påståenden om att terrorism stoppas om man håller borta flyktingar. Och det finns exakt 0 terrorister från de utpekade länderna, säger Azita Raji med tillägget att flyktingar redan genomgår rigorösa bakgrundskontroller och att det som sker nu bara kommer att hjälpa IS att rekrytera.

Azita Raji planerar att ta lite ledigt, men sedan jobba för att ”Keep America great” eftersom hon tillhör den grupp som anser att Amerika redan är ”great” och alltså inte behöver verbet ”make” som i Trumps valslogan. Likaså att jobba för starka allianser, som mellan Sverige och USA.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons