Annons

Trump rensar ut: sparkar justitieministern

Efter månader av twitter-förolämpningar sparkar Trump nu sin justitieminister. Jeff Sessions har varit drivande i invandringspolitiken som presidenten gjorde till en stor fråga i kongressvalet. Innan alla röster räknats får Sessions gå och kritiker oroas över hur Rysslandsutredningen kan påverkas.

Under strecket
Publicerad

Jeff Sessions.

Foto: Pablo Martinez Monsivais /APBild 1 av 1

Jeff Sessions.

Foto: Pablo Martinez Monsivais /APBild 1 av 1
Jeff Sessions.
Jeff Sessions. Foto: Pablo Martinez Monsivais /AP

NEW YORK USA:s justitieminister Jeff Sessions avgår på president Donald Trumps begäran. En kort stund tidigare hade Trump en lång presskonferens där han hyllade sitt partis framgångar i senaten i kongressvalet och sa att han tittade på frågan om Sessions avgång.

Att han fick frågan om Sessions öde beror på att det länge har spekulerats i att Sessions ska sparkas. Han och presidentens urusla relation har allt mer hamnat i det publika rummet och Trump har hånat sin minister på sociala medier. Samtidigt var den allmänna uppfattningen att Trump inte ville göra sig av med Sessions inför mellanårsvalet, eftersom den väntade kritiken kunde störa resultatet.

”Vi tackar justitieminister Jeff Session för hans tjänstgöring och vi önskar honom lycka till”, twittrar presidenten.

Annons
Annons

Trump har kritiserat Sessions ända från starten 2017 då Sessions klev åt sidan i utredningen om Trumpkampanjens eventuella samröre med Ryssland. Sessions hade möten med Rysslands ambassadör Sergej Kisljak utan att rapportera det i sin utnämningsprocess eller vid utfrågningen i kongressen; Sessions menar att han missuppfattade frågan. Därför valde justitieministern på sitt departements inrådan att lämna ansvaret för alla utredningar som har med Ryssland att göra till vice justitieminister Rod Rosenstein. Därför är Rosenstein den som överser den särskilda åklagaren Robert Muellers utredning av Trumpkampanjens Rysslandskopplingar. Nu väntas det ansvaret gå tillfälligt till Sessions stabschef Matthew Whitaker som kliver in som justitieminister i väntan på att posten tillsätts.

Kritiker oroar sig för att Sessions avgång är presidentens första steg i att försöka stänga ner Mueller-utredningen. På onsdagen fick Trump kraftig kritik från demokrater, men även republikanska politiker har starkt avrått Trump från att sparka både Sessions och Mueller. Även om han inte försöker göra det via Whitaker eller den nya justitieministern kan presidenten tillsätta en lojal justitieminister och trycka tillbaka utredningen genom att exempelvis minska utredningens finansiering. Whitaker har tidigare gett uttryck för att han anser att Muellers utredning har gått för långt.

Trump anser att Sessions val att kliva åt sidan visar att han är svag och opålitlig. Trump har återkommande sagt att han vill att justitiedepartementet stänger ner Muellers ”häxjakt”. I medier jämförs Trumps agerande med ”Saturday Night Massacre” när Richard Nixon försökte göra sig av med den särskilda åklagare som utredde Watergate.

Sessions har brett stöd bland republikanska senatorer och har varit en ledande röst i Trumps invandringsagenda som presidenten gjorde till en huvudfråga i tisdagens kongressval. Sessions avsked kan vara en del av en större utresning som president Trump gör nu när valet är över. Tidigare har Trump övervägt att sparka Rod Rosenstein.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons