Annons

Janerik Larsson:USAs nya roll i världen

Natos roll kommer påverkas
Natos roll kommer påverkas Foto: Virginia Mayo / TT NYHETSBYRÅN
Under strecket
Publicerad

Älskade USA – överge oss inte, skriver Anna Dahlberg, Expressens politiska redaktör, i sin krönika idag.

Hon citerar Anne Applebaum som nyligen skrev i Washington Post att hon inte har upplevt ett lika dramatiskt skede under hela sitt vuxna liv.

_ "Just nu är vi två eller tre dåliga val från slutet på Nato, slutet på EU och kanske slutet på den liberala världsordningen som vi känner den"._

Dahlberg pekar på att hela Washington surrar nu om den 21 sidor långa intervjun med Barack Obama i det senaste numret av The Atlantic. Där lägger presidenten ut texten om sin syn på världen; såväl krigströttheten som ledan vid allierade som åker snålskjuts på USA är påfallande.

”Gång på gång återkommer Obama till problemet med "free riders" som vägrar ta eget betala för sin säkerhet, och kallt räknar med att USA ska finnas där om läget tjorvar till sig.

Det är uppenbart att USA inte längre vill vara världens försäkringsbolag. USA är less på att ensamt betala för att farleder hålls öppna, oljan flyter säkert och världsordningen garanteras.”

Dahlberg avslutar med att säga att det vore bra om_ regeringen erkände vårt beroende av USA öppet och utan omsvep i stället för att smussla med vår Amerika-kärlek. Även vänstern kan snart bli varse att det enda som är värre än att ha USA som världspolis är att inte ha det._

Till detta ska sägas att det nog spelar en ganska marginell roll vad den svenska regeringen tycker i frågan.

Just nu innebär fokus runt om i världen på den republikanske presidentkandidaten Donald Trumps grova språkbruk etc att man nog alltför lätt bortser från att fenomenet Trump kommer påverka amerikansk politik framöver även om näste president heter Hillary Clinton.

Den isolationistiska, protektionistiska och populistiska politiken har lanserats i denna valkamp med betydande kraft också inom det demokratiska partiet av Bernie Sanders.

Hillary Clinton har redan tvingats överge tidigare frihandelsvänliga ståndpunkter.

Det finns faktiskt inget som tyder på att USAs roll i världen framöver inte kommer att förändras i betydande grad.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons