Annons
Krönika

Elias Björkman:USA:s vassaste satirprogram har tappat udden

Jon Stewart.
Jon Stewart. Foto: Marion Curtis/Startraks Photo/AOP
Under strecket
Publicerad

Trevor Noah.

Foto: Evan Agostini/TTBild 1 av 1

Trevor Noah.

Foto: Evan Agostini/TTBild 1 av 1
Trevor Noah.
Trevor Noah. Foto: Evan Agostini/TT

Aldrig har väl tomrummet efter Jon Stewart varit så påtagligt som efter den senaste månadens utveckling i den amerikanska inrikespolitiken som kulminerade i veckans primärval i Iowa. Det var i augusti förra året som den populäre komikern avslutade sitt 16 år långa programledarskap för ”The daily show”. Men om någon för ett år sedan kunnat berättat för Stewart att Republikanerna skulle vara på god väg att nominera Donald Trump eller Ted Cruz till presidentkandidat hade den 54-årige komikern förmodligen omedelbart ångrat alla tankar på att pensionera sig från sin hyllade, om än tittarmässigt något stagnerade, talkshow. Visst kunde Stewart, till stor förnöjelse, göra utmärkt satir av Trumps vansinniga utspel de sista veckorna innan programledarens farväl i augusti. Men då trodde de flesta fortfarande att Trump snarare var en lustigt kuriositet än en seriös kandidat. I dag vet vi, mot allt vad sunt förnuft och rimlighet heter, bättre.

Annons
Annons

Jon Stewart brukade med imponerande, eller dåraktig, envishet hävda att han bara var en komiker som ledde ett fejkat nyhetsprogram, förvisso med stor förkärlek för mer eller mindre sofistikerad under-bältet-humor. Att undersökningar upprepade gånger visade att ”The daily show” var en av de främsta nyhetskällorna för unga amerikaner, och att tittarna litade mer på Jon Stewart än på till exempel nyhetskanalen MSNBC, lyckades han alltid vifta bort, gärna med ett skämt. Men om Stewart gjorde sig känd för att åskådliggöra Bush-administrationens hyckleri var det förmodligen snarare i rollen som hårdför mediekritiker han trivdes bäst de sista åren: outtröttlig granskade och drev han med de alltmer ideologiskt anstrukna amerikanska medierna. I den rollen var han oumbärlig.

I dag tycks ”The daily show”, som nu leds av den sydafrikanske komikern Trevor Noah, dels ha tappat sin funktion, men också position. Att efter fem månader i programledarrollen jämföra den unge Noah med veteranen Stewart, som alltså hade 16 år på sig att förfina sitt uttryck, är orättvist. Samtidigt borde det nuvarande hysteriska politiska klimatet i USA göra satirikeryrket självgående. Noah har svårt att hitta rätta ton, han förlitar sig mer på sin charm än på skarpa och modiga skämt. Billiga poänger och plumpa inslag har alltid till stor del varit ”The daily shows” essens. Skillnaden är att Stewart, påläst och nästan oavbrutet arg, ändå alltid lyckades vara relevant och fylla sina till synes tramsiga inslag med viktiga och vassa poänger. En tradition som nu delvis tas över av forna ”The daily show”-ankare som John Oliver och Samantha Bee, värdar för egna program på kabelkanalerna HBO respektive TBS.

**Stewarts förtjänst **var att han slog åt alla håll – han var minst lika hård mot Barack Obama som mot George W Bush. Men hans främsta gärning var kanske att han tillgängliggjorde den politiska debatten för en publik som annars förmodligen inte hade tagit del av den.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons