Annons

Vice justitieministern sitter kvar – i alla fall till torsdag

Räddades mannen som kontrollerar ryssutredningen runt Donald Trump av att presidenten på måndagen behövde åka till FN:s generalförsamling i New York? Rod Rosenstein, USA:s vice justitieminister, har jobbet kvar – åtminstone till torsdag.

Under strecket
Publicerad

Rod Rosenstein.

Foto: Evan Vucci / TTBild 1 av 1
Efter reklamen visas:
Ryssutredningen kring Trump- vad handlar den om?

Ett intrikat spel bakom kulisserna framkom på tisdagen kring hur Rod Rosenstein inom loppet av några timmar var på väg att antingen sparkas eller avgå – bara för att till slut få behålla jobbet.

USA:s vice justitieminister var den som våren 2017 tillsatte den särskilda åklagaren Robert Mueller för att få Rysslands inblandning i presidentvalet utredd, inklusive huruvida Trump aktivt samarbetade med ryssar för att slå Clinton.

Trump har sedan dess försökt underminera Muellers utredning och har offentligt attackerat både Rosenstein och hans chef, justitieminister Jeff Sessions, som avsagt sig inflytande över ryssutredningen.

I förra veckan avslöjade New York Times hur Rosenstein påstods ha rekommenderat hemlig avlyssning av presidenten och att försöka få honom avsatt. Nyheten förnekades av Rosenstein – men det hindrade inte att han plötsligt var i akut risk att få sparken.

Enligt flera nyhetsrapporter i amerikanska medier spenderade Rod Rosenstein helgen med att överväga om han skulle säga upp sig frivilligt. På måndagen anlände han till Vita huset för ett möte med Trumps stabschef John Kelly.

Annons
Annons

Rod Rosenstein.

Foto: Evan Vucci / TTBild 1 av 1

USA:s vice justitieminister var då inställd på att få sparken, enligt källor till nyhetsbyrån AP.

Det alla undrar nu är vad som händer när Rosenstein möter Trump i Washington på torsdag.

Trump var dock inte på plats, han hade redan lämnat Washington för att resa till New York där han på tisdagen talade inför FN:s generalförsamling.

Efter mötet, där Rosenstein pratade med Trump på telefon, fann han sig fortfarande ha sitt jobb kvar. Åtminstone till torsdag, då ett personligt möte med president Trump är inplanerat.

Vad som sades mellan presidenten, stabschefen och hans vice justitieminister är inte klart. Mera klart är att vissa av Trumps rådgivare har avrått presidenten från att sparka vare sig Jeff Sessions eller Rod Rosenstein, eftersom det skulle tolkas som att Trump försöker få ryssutredningen nedlagd.

Den tolkningen fick åtminstone delvis stöd av Trumps advokat, förre New York-borgmästaren Rudy Giuliani:

– Om Rosenstein byts ut borde de tillfälligt stoppa utredningen och se över den från början till slut, sa Giuliani på måndagen enligt The Washington Post.

Det alla undrar nu är vad som händer när Rosenstein möter Trump i Washington på torsdag. En möjlig utveckling är att Trump åtminstone låter de två högsta ledarna för justitiedepartementet sitta kvar på sina poster tills efter kongressvalet i början av november.

– Vi ska slå fast vad som pågår, kommenterade Trump på måndagen apropå det planerade torsdagsmötet enligt The New York Times.

Rod Rosenstein.
Rod Rosenstein. Foto: Evan Vucci / TT
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons