Foto: Piotr Malecki

Utbredd homofobi används som slagträ: ”Fulla av hat”

Prideparader attackeras och en fjärdedel av väljarna betraktar samkönade relationer som en avvikelse som inte får tolereras. I den polska valrörelsen spelar regeringspartiet PiS på en utbredd homofobi.

Publicerad

 

WARSZAWA/BIALYSTOK Polens vice regeringschef och minister för kultur, Piotr Glinski, försöker förtvivlat förklara varför hbtq-rörelsen är ett hot mot de polska familjerna och mot hela nationen.

– Barnen drabbas, säger han.

Familjen består av en man och en kvinna. Mamma och pappa.

– Vi accepterar människor som har en annan livsstil. Men den traditionella familjen skyddas av konstitutionen.

Det hjälper inte. Journalisternas frågor fortsätter att hagla.

Då tryter tålamodet.

– Men förstår ni inte att detta är en politisk och ideologisk kamp. Hbtq-rörelsen är mycket aggressiv och har ett mycket starkt nätverk av organisationer som för fram denna ideologi, fräser han.

Scenen utspelades nyligen i kulturministeriet i Warszawa. På väggarna i de ekande korridorerna hänger porträtt på kända polska kulturpersonligheter och bilder på polska monument, allt det som Piotr Glinski är så stolt över.

Ärkekonservativa värderingar och en känsla av att omvärlden inte förstår, kanske inte ens vill förstå, präglar den politiska ledning i dagens Polen. Men delvis också ett outtalat förakt för ett hållningslöst och dekadent Västeuropa.

Kulturminister Piotr Glinski från PiS beskriver hbtq-rörelsen som aggressiv.
Kulturminister Piotr Glinski från PiS beskriver hbtq-rörelsen som aggressiv. Foto: Tomas Lundin

Intrycket förstärks när ärkebiskop Stanislaw Gadecki, ordförande för den katolska kyrkans biskopskonferens, tar emot i välgörenhetsorganisationen Caritas huvudkontor i Warszawa.

Annons

– Vi har inget emot människor med annan läggning. Men hela denna ideologi om lika rättigheter är en negation av alla kristliga värderingar, säger han och försvarar polska biskopar som beskrivit hbtq-rörelsen som en ”regnbågsfärgad farsot”.

Detta är budskapet som inför parlamentsvalet den 13 oktober pumpas ut av Polens 31 000 katolska präster och 152 biskopar, som är en stark maktfaktor i Polen där nästan 90 procent av befolkningen tillhör katolska kyrkan.

Två tredjedelar av polackerna anser att samkönade par inte ska få visa upp sin livsstil offentligt.

– Vi är partipolitiskt neutrala och rekommenderar i valet varken PiS eller något annat parti, försäkrar ärkebiskopen.

– Men vi uppmanar våra församlingsmedlemmar att inte rösta på värderingar som strider mot den kristna tron.

I klartext betyder detta att goda katoliker bör hålla sig borta från större delen av oppositionen.

Tabu är enligt denna logik det tidigare regeringspartiet Medborgarplattformen, PO, som vill ha obligatorisk sexualundervisning i skolorna och tillåter Prideparader i storstäderna där de regerar.

Annons
Ärkebiskop Stanislaw Gadecki försvarar beskrivningen av hbtq-rörelsen som en ”regnbågsfärgad pestepidemi”.
Ärkebiskop Stanislaw Gadecki försvarar beskrivningen av hbtq-rörelsen som en ”regnbågsfärgad pestepidemi”. Foto: Tomas Lundin

Självklart också vänsterinriktade Wiosna, med gayaktivisten Robert Biedron som frontfigur, som ingår i en valallians med de socialdemokratiska partierna SLD och Razem.

I opinionsmätningarna leder PiS stort. Men stödet vacklar efter en rad politiska skandaler. Väljarna ska nu mobiliseras genom att måla ut homosexuella som en nationens fiende, hävdar kritiker. På samma sätt som partiledaren Jaroslaw Kaczynski i valet 2015 beskrev muslimska migranter som ett existentiellt hot mot samhället.

Hur går då detta hem i den polska befolkningen?

Miroslawa Grabowska, chef för opinionsinstitutet CBOS, pekar på att en fjärdedel av polackerna betraktar homosexualitet som något onormalt som samhället inte får tolerera. Ytterligare 54 procent anser att det rör sig om en avvikelse, som dock bör accepteras.

Annons

Två tredjedelar av polackerna är också emot samkönade äktenskap. Lika många anser att samkönade par inte ska få visa upp sin livsstil offentligt.

Bialystok i östra Polen är en ärkekatolsk högborg där kyrkan försvarar den traditionella familjen.
Bialystok i östra Polen är en ärkekatolsk högborg där kyrkan försvarar den traditionella familjen. Foto: Piotr Malecki

– Visst förändras Polen i riktning mot mer tolerans. Men det sker mycket långsamt och från en mycket låg nivå, konstaterar CBOS-chefen.

Vi reser 20 mil österut, till den konservativa högborgen Bialystok, där i somras hatet mot hbtq-personer exploderade.

Det var i juli som de cirka tusen deltagarna i stadens första Prideparad attackerades av högerradikala grupper, fotbollshuliganer och anhängare till radikala präster som Tadeusz Rydzyk som driver den ultrakonservativa radiostationen Maryja.

– De kastade stenar, ruttna ägg och flaskor fyllda med urin och avlossade smällare och fyrverkeripjäser mot oss, minns Jakub Przybysz som deltog i den så kallade regnbågsparaden.

Annons

När marschen startade från De oberoende studenternas torg i centrala Bialystok haglade det nationalistiska paroller och smädelser. ”Gud, heder, fosterland” och ”Bort med bögarna”.

 Jakub Przybysz, Lukasz Kachnowicz and Alexandra Kluczyk på platsen där Prideparaden attackerades av högerextremister och radikala katoliker.
Jakub Przybysz, Lukasz Kachnowicz and Alexandra Kluczyk på platsen där Prideparaden attackerades av högerextremister och radikala katoliker. Foto: Piotr Malecki

– Utmed gatorna stod hela vanliga invånare. Några stödde oss. Men jag såg också många med ansikten fyllda av hat och jag var rädd för att jag bland dem skulle upptäcka grannar eller kolleger, berättar Alexandra Kluczyk som var en av paradens arrangörer.

Samtidigt hölls motdemonstrationer med uppåt 4 000 deltagare. När hbtq-aktivisterna tågade förbi med regnbågsflaggor och dunkande musik föll trogna katoliker på knä och bad till God om att förskona Polen från denna farsot.

Alexandra Kluczyk anklagar de lokala prästerna för att ha piskat upp stämningarna i förväg.

Annons

– I kyrkan predikade de hat och hetsade mot oss. Och de uppmanade församlingsmedlemmarna att stoppa paraden.

Tidigt ute var också Jaroslaw Kaczynski, PiS-ledaren som bakom kulisserna styr Polen med järnhand. I våras gick han till attack mot Warszawas liberala borgmästare Rafal Trzaskowski sedan denne skrivit under en deklaration om hbtq-rättigheter.

Warszawas borgmästare Rafal Trzaskowski vill införa sexualundervisning i skolorna och får dödshot i sociala medier.
Warszawas borgmästare Rafal Trzaskowski vill införa sexualundervisning i skolorna och får dödshot i sociala medier. Foto: Tomas Lundin

– Detta är en attack mot familjen. En attack som utförs på farligast möjliga sätt eftersom den också är en attack mot barn, dundrade Kaczynski. Andra partimedlemmar talade om ett ”kulturkrig” som måste vinnas och varnade för utbredd pedofili bland homosexuella.

Rafal Trzaskowski, som styr den polska huvudstaden sedan 2018 och som får dödshot i de sociala medierna, säger att Jaroslaw Kaczynski underblåser fördomar och splittrar nationen. Allt för att vinna valet med en majoritet som ska tillåta honom att bygga om Polen från grunden.

Kaczynskis långsiktiga mål, säger han, är att skapa nya ”patriotiska eliter” och att forma rättsstaten efter egna behov. De som hoppas att situationen ska lugna ner sig efter valet kommer därför att bli besvikna.

– Med andra ord: detta är inget ”normalt” val.

Vinner Kaczynski, varnar han, kommer EU att driva isär ännu mer och till slut bli helt handlingsförlamat när Polen, Ungern och andra medlemsländer i öst går vägar som strider mot allt vad de gamla medlemmarna tror på.

Kampanjbus från ärkekonservativa regeringspartiet PiS.
Kampanjbus från ärkekonservativa regeringspartiet PiS. Foto: Tomas Lundin

Kulturminister Piotr Glinski från PiS beskriver hbtq-rörelsen som aggressiv.

Foto: Tomas LundinBild 1 av 6

Ärkebiskop Stanislaw Gadecki försvarar beskrivningen av hbtq-rörelsen som en ”regnbågsfärgad pestepidemi”.

Foto: Tomas LundinBild 2 av 6

Bialystok i östra Polen är en ärkekatolsk högborg där kyrkan försvarar den traditionella familjen.

Foto: Piotr MaleckiBild 3 av 6

Jakub Przybysz, Lukasz Kachnowicz and Alexandra Kluczyk på platsen där Prideparaden attackerades av högerextremister och radikala katoliker.

Foto: Piotr MaleckiBild 4 av 6

Warszawas borgmästare Rafal Trzaskowski vill införa sexualundervisning i skolorna och får dödshot i sociala medier.

Foto: Tomas LundinBild 5 av 6

Kampanjbus från ärkekonservativa regeringspartiet PiS.

Foto: Tomas LundinBild 6 av 6