Annons

Mässlingutbrottet ökar – 170 miljoner barn saknar vaccin

En pojke blir vaccinerad mot mässling i Sydsudan, där över 750 personer drabbats av sjukdomen.
En pojke blir vaccinerad mot mässling i Sydsudan, där över 750 personer drabbats av sjukdomen. Foto: Sam Mednick/TT

Mässling är tillbaka – över hundra miljoner barn har har inte vaccinerats under flera år, varnar sjukvårdsexpertis. I USA har nära 700 fall registrerats och i flera europeiska länder tror många att vaccin inte hjälper, vilket sprider sjukdomen. I april upptäcktes ett nytt svenskt fall i Göteborg.

Under strecket
Publicerad

Varning för mässling på Sahlgrenska i Göteborg 2018.

Foto: Thomas Johansson/TT

En skylt varnar för mässling vid en klinik i Rockland County, New York, 27 mars 2019. I USA har nära 700 fall registrerats i år.

Foto: Seth Wenig/AP

Desinformation om vaccin som sprids via sociala nätverk som Facebook och Twitter misstänks ha del i att mässling är på uppgång i världen. I stora delar av USA, Ukraina, Georgien och Grekland har utbrott av mässling bekräftats nyligen.

I USA förklarades sjukdomen utrotad för 19 år sedan. Ändå har nära 700 fall registrerats i totalt 22 delstater i år, en ny toppnotering jämfört med 2014 då 667 fall noterades, enligt USA:s sjukvårdsmyndighet Centers for Disease Control, CDC. Det senaste utbrottet verkar ha startat i delstaten Washington i nordvästra USA, enligt New York Times, och har spritt sig tvärs över kontinenten till bland annat New York.

Där och i bland annat Michigan har flera fall noterats sedan oktober 2018 bland ortodoxa judiska familjer som ibland väljer att inte vaccinera sina barn av religiösa skäl.

”Ju längre dessa utbrott fortsätter, desto större är risken att mässling åter får fäste i USA”, säger CDC i ett uttalande.

Även i Europa sprider sig sjukdomen. I bland annat Ukraina, Georgien och Grekland har fall rapporterats enligt lokala medier, liksom i Storbritannien. I Manchester har 47 fall bekräftats, rapporterar BBC som inhämtat uppgifterna från den brittiska sjukvårdsmyndigheten Public Health England, PHE.

Annons
Annons

Varning för mässling på Sahlgrenska i Göteborg 2018.

Foto: Thomas Johansson/TT

En skylt varnar för mässling vid en klinik i Rockland County, New York, 27 mars 2019. I USA har nära 700 fall registrerats i år.

Foto: Seth Wenig/AP

En halv miljon brittiska barn bedöms sakna vaccinskydd mot mässling, enligt sjukvårdsmyndigheterna.

Mässling är mycket smittsam och sprids via luften. Personer som redan haft sjukdomen kan inte smittas. Två doser vaccin ger också ett fullgott skydd.

Även flera svenska fall har noterats. Tidigare i april bekräftades ett fall i Göteborg.

– Personen är med stor sannolikhet smittad utomlands och är ovaccinerad. En smittspårning har påbörjats och vården tar kontakt med de personer som kan ha blivit utsatta för smittan, säger Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götaland, till Göteborg Direkt.

Varning för mässling på Sahlgrenska i Göteborg 2018.
Varning för mässling på Sahlgrenska i Göteborg 2018. Foto: Thomas Johansson/TT

Potentialen för sjukdomen att spridas är potentiellt enorm. Över 20 miljoner barn per år har missat att få vaccination de senaste åtta åren, enligt FN:s barnorganisation Unicef. Det ger cirka 169 miljoner barn som saknad vaccinskydd, enligt FN.

Det handlar långt ifrån om enbart fattiga länder med bristande sjukvård där barn inte vaccineras. USA toppar listan över rika länder med 2,5 miljoner barn som inte vaccinerats mellan 2010 och 2017, följt av Frankrike, Storbritannien, Argentina och Italien, enligt Unicefs rapport.

Även i exempelvis Nigeria, Indien, Pakistan och Indonesien saknar över en miljon barn skydd mot sjukdomen.

– Mässlingviruset kommer alltid att hitta fram till ovaccinerade barn, säger Unicefs chef Henrietta Fore till Euronews.

– Om vi menar allvar med att stoppa spridningen av den här dödliga sjukdomen som är möjlig att förebygga så måste vi vaccinera varje barn i såväl fattiga som rika länder.

En skylt  varnar för mässling vid en klinik i Rockland County, New York, 27 mars 2019. I USA har nära 700 fall registrerats i år.
En skylt varnar för mässling vid en klinik i Rockland County, New York, 27 mars 2019. I USA har nära 700 fall registrerats i år. Foto: Seth Wenig/AP
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons