Annons

”Utkastad – men jag ger mig inte om EU-valet”

Jag är ledsen över att man har kastat ut mig från förslaget till Moderaternas lista till EU-valet. Men jag vill kämpa för Sverige i Europa, och hoppas till slut ändå få partirådets förtroende, skriver EU-parlamentarikern Anna Maria Corazza Bildt.

Under strecket
Publicerad

Anna Maria Corazza Bildt (M) i EU-parlamentet i Strasbourg.

Foto: Fredrik Persson/TTBild 1 av 1

Anna Maria Corazza Bildt (M) i EU-parlamentet i Strasbourg.

Foto: Fredrik Persson/TTBild 1 av 1
Anna Maria Corazza Bildt (M) i EU-parlamentet i Strasbourg.
Anna Maria Corazza Bildt (M) i EU-parlamentet i Strasbourg. Foto: Fredrik Persson/TT

DEBATT | EU-VALET

Jag gör ingen hemlighet av att jag är en övertygad europé, och att jag anser att utvecklingen av det europeiska samarbetet är av alldeles avgörande betydelse för våra framtida möjligheter som nation. Utan samarbete står vi svaga i en värld av snabbt växande utmaningar.

Det är därför valet till Europaparlamentet i maj nästa år är så viktigt. I åtskilliga EU-länder har vi under de senaste åren sett hur krafter som vill ifrågasätta EU-samarbetet har växt sig allt starkare, och här hemma gör inte Sverigedemokraterna någon hemlighet av att de vill försvaga samarbetet och kasta ut vårt land i det kaos som Storbritannien nu går igenom.

Ändå är det på område efter område ofta ett utbyggt samarbete som behövs. Låt mig bara ta två exempel.

Annons
Annons

Flyktings- och migrationsutmaningen kräver ett starkare och bättre samarbete. I Agadez i Sahara i norra Niger har jag sett hur EU bygger nya samarbeten för att bekämpa människohandel och möta migrationens nya utmaningar. I Medelhavet har jag besökt de EU-fartyg som försöker att göra våra gränser säkrare för såväl oss som de människor som hamnat i människosmugglarnas garn. I Turkiet har jag diskuterat hur vi måste göra mer för att hjälpa landet att hantera flyktingarna från krigets Syrien. På Balkan har jag varit med när EU nu finansierar och hjälper till med gränskontroller för hela Europas säkerhet.

Allt detta kan vi bara göra gemensamt.

Det krävs också nya gemensamma insatser för att klara den digitala omvandlingen av våra ekonomier och samhällen. Jag var stolt när vi förra veckan kunde underteckna det slutgiltiga beslutet om fri rörlighet för data över Europas gränser. Det är en avgörande byggsten i den digitala inre marknad som kan ge oss konkurrenskraft i morgondagens värld. Jag fick förtroendet att förhandla och föra detta till beslut i Europaparlamentet och med Europeiska rådet.

I striden mot dem som vill bygga nya murar, och bryta upp från samarbetet, är det viktigt att visa vad samarbetet betyder för fred och säkerhet också i framtidens Europa. President Macrons starka ord vid ceremonierna 100 år efter det första världskrigets slut var viktiga. Under min tid som fredskämpe i krigets Balkan, har jag själv tragiskt sett vad oförsonlighet och brutal nationalism kan leda till. De läxorna får vi aldrig glömma. Tillsammans måste vi bygga ett starkt, enat och öppet Europa för fred och frihet.

Annons
Annons

Men det handlar också om beslut som är avgörande för vår vardag. Att hantera flyktingutmaningar. Att främja företagande och underlätta för den digitala omvandlingen. Att ge ett bättre skydd för barn och ökade möjligheter för kvinnor i alla Europas länder. Att bekämpa en brottslighet som rör sig över gränserna. Att bygga ett tätare samarbete mot terrorism. Att stå upp för hållbarhet för att klara klimatutmaningarna.

Allt detta har varit frågor som stått på min dagordning i Europaparlamentet bara under de senaste åren.

När jag kom till Sverige direkt från krigets Sarajevo, och också engagerade mig politiskt, var Moderaterna min naturliga hemvist inte minst därför att det var partiet som står för frihet och förde in vårt land i den Europeiska unionen, och när jag sedan fick möjligheten att företräda Moderaterna i Europaparlamentet blev min uppgift både att kämpa för vår politik där och att berätta om Europa och samarbetet runt om i Sverige.

För mig är det alldeles uppenbart att vi behöver göra mer för att ge Sverige och Moderaterna en starkare röst i det europeiska samarbetet. Det handlar inte minst om att målmedvetet bygga broar av förtroenden till andra länders och andra partiers representanter. Erfarenhet, kunskap och kontaktnät behövs för att påverka i Europasamarbetet.

Men jag vill också fortsätta att förnya vårt sätt att föra ut och förankra Europapolitiken i vårt eget land. Vi måste bli ännu mer synliga, ännu mera tydliga och ännu mera närvarande om vi på allvar vill möta de krafter som vill bygga murar och riva broar. Europapolitiken måste finnas i snart sagt varje del av vår politik, för det är så verkligheten i dag ser ut.

Jag är ledsen över att man har kastat ut mig från nomineringskommitténs förslag på kandidater till EU-valet. Det har aldrig hänt tidigare i partiets historia. Jag är ledsen att jag inte har fått någon motivering till varför. Man pratar om mig i stället för med mig.

Jag är dock glad och tacksam för allt stöd från hela landet. Både inom Moderaterna och från svenska folket. Jag har fått helhjärtat stöd från moderatkvinnor, moderata seniorer, Öppna moderater och mitt eget förbund Stockholms stad.

Jag vill vara med i Moderaternas team och hjälpa till att vinna Europavalet 2019 och med hjärna och hjärta kämpa för att ger en starkare röst till Moderaterna och svenska folket i Europa. Jag hoppas därför att Moderaternas partiråd ska sätta mig på listan. Jag vill vara med och se till att vi får fler mandat och kan öka inflytandet och ge en starkare röst åt Sverige.

Anna Maria Corazza Bildt (M)
Europaparlamentariker

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons