Annons

Utländska ägare: Tillsätt särskild granskningsman

Flera utländska ägare kommer att stödja Aktiespararnas förslag på onsdagens stämma.
Flera utländska ägare kommer att stödja Aktiespararnas förslag på onsdagens stämma. Foto: Lars Pehrson

En ägarstrid väntar Göran Persson direkt på Swedbanks extra bolagsstämma på onsdag. Flera utländska aktieägare kommer kräva att en särskild granskningsman tillsätts i banken. Och mycket talar för att förslaget kan gå igenom.

Under strecket
Publicerad

Det kan bli dramatiskt när tidigare statsminister Göran Persson kliver in som ny ordförande i Swedbank. Aktiespararna har under en längre tid krävt att en särskild granskningsman ska tillsättas för att gå till botten med anklagelserna om penningtvätt i bankens baltiska verksamhet.

Det är också en av punkterna på dagordningen på stämman på onsdag, när en till stora delar ny styrelse ska väljas.

Det står nu klart att flera utländska institutionella ägare kommer att stödja Aktiespararnas förslag om en granskningsman.

SvD har varit i kontakt med Glass Lewis, ett amerikanskt bolag med huvudkontor i San Francisco, som tar fram rekommendationer för hur utländska aktieägare ska rösta på bolagsstämmor runt om i världen. Och Glass Lewis besked till SvD är att de rekommenderar sina kunder att rösta för Aktiespararnas förslag.

– Vi välkomnar deras beslut naturligtvis. Vi hoppas att det leder till att även svenska institutioner inser det rimliga i att en granskningsman tillsätts, säger Joacim Olsson, Aktiespararnas vd.

Det utländska ägandet i Swedbank är stort, 34 procent, enligt Holdings. För att ett förslag om en granskningsman ska gå igenom räcker det med 10 procent av rösterna på stämman.

Annons
Annons

Men inget är klart. Även en annan ägarrådgivningskonsult, ISS, tar fram rekommendationer till Swedbanks utländska ägare. Och ISS säger nej till Aktiespararnas förslag.

Det är därmed oklart hur många röster Aktiespararna får ihop på stämman på onsdag på Folkets Hus vid Norra Bantorget. Glass Lewis har inte meddelat hur många ägare de har som kunder, och påpekar att deras rekommendation är just en rekommendation – kunderna kan i sin tur fatta andra beslut.

Aktiespararna håller tummarna för att deras förslag går igenom.

Det är uppenbart att Swedbanks egen interna utredning inte är tillräckligt kraftfull för att ställa de obekväma frågorna

– Menar man allvar med att granska den härvan grundligt är det nödvändigt att tillsätta en granskningsman för att återupprätta förtroendet för banken, säger Joacim Olsson, vd för Aktiespararna.

En särskild granskningsman utses av Bolagsverket och förfogar sedan över bankens resurser och har möjlighet att titta på precis vad hon eller han vill.

Joacim Olsson beklagar att flera svenska storägare, som AMF och Alecta, har sagt att de kommer att rösta nej till en särskild granskningsman.

– Det är uppenbart att Swedbanks egen interna utredning inte är tillräckligt kraftfull för att ställa de obekväma frågorna om vad som har hänt och hur styrelsen har agerat. Vi tror också att det finns all anledning att vara övertydlig när det gäller de amerikanska myndigheterna och visa att vi gör allt för att gå till botten med det här. Vi tror det minskar risken för sanktioner från amerikanska myndigheter, säger Joacim Olsson.

Sedan tidigare pågår det två utredningar kring Swedbank efter Uppdrag Gransknings avslöjande i vintras om misstänkt penningtvätt för mångmiljardbelopp i Swedbanks baltiska verksamhet. Dels på Finansinspektionen, dels en förundersökning på Ekobrottsmyndigheten med brottsrubriceringen grovt svindleri.

– Det är viktigt att de utredningarna som pågår får arbeta i lugn och ro. Vi tror att ytterligare en utredning inte tillför något. Snarare riskerar den att lägga krokben för pågående utredningar, säger Ramsay Brufer, ägaransvarig på Alecta.

Men Aktiespararna är inte särskilt imponerade över hur storägarna i banken har agerat hittills under Swedbanks kris.

– Det som var helt uteslutet att göra en vecka innan den ordinarie bolagsstämman i våras var helt okej att göra en vecka efter bolagsstämman, det vill säga byta ut ordförande och byta ut halva styrelsen, säger Joacim Olsson.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons