Annons

Ola Wong:Utländska företag varnas: minska ert beroende av Kina

Gripandet av Huawei-chefen Sabrina Meng Wanzhou ses som en krigsförklaring i Kina. Nu uppmanar en tung analytiker utländska teknikbolag att minska sitt beroende av Kina – men Europeiska handelskammarens ordförande Mats Harborn menar istället att de bör öka sitt engagemang i landet.

Publicerad
Efter reklamen visas:
Gripande av Huawei-chef upprör Kina

I Peking börjar en jobbig insikt landa: i det teknologiska kalla krig som pågår har omvärlden börjat bete sig nästan lika hänsynslöst som kommunistpartiet brukar anklagas för.

Det var en försmak på vad som skulle komma när USA i april lät lura ut en kinesisk säkerhetsagent till Belgien och gripa honom anklagad för försök till ekonomiskt spionage. Det var ytterligare en chock när USA hotade att strypa leveranser av halvledare till telekomjätten ZTE, en dödsdom som bara kunde undvikas genom miljardböter, insynsregler och en förödmjukande ursäkt.

Men att gripa dottern till grundaren av teknikjätten Huawei och begära henne överlämnad till USA, det är en krigsförklaring, dundrade partitabloiden Global Times chefredaktör Hu Xijin. En amerikansk analytiker jämförde det med att Peking skulle arresterat finanschefen på Apple, som också råkar vara Steve Jobs dotter och vara djupt insyltad i politiken.

Annons

Men i USA:s ögon var det Kina som började kriget, med cyberspionage och piratkopiering som gjort att partistaten kunnat konkurrera ut västerländska teknikbolag och utmana militärt – och att det är först nu som USA med hjälp av allierade sätter hårt mot hårt.

Att gripa utländska affärsmän och avfärda klagomål på mänskliga rättigheter brukar vara en specialitet för kommunistpartiet

Gripandet skedde efter att amerikanska myndigheter börjat undersöka Huawei för misstänkta brott mot sanktionerna mot Iran. Det förvånar ingen. En detaljerad rapport till amerikanska kongressen pekade redan 2012 ut Huawei som en säkerhetsrisk. Huawei säger att bolaget följer lagen, inklusive regler om exportkontroll och sanktioner inom FN, i alla länder där bolaget är verksamt.

Huawei-chefen Sabrina Meng Wanzhou.
Huawei-chefen Sabrina Meng Wanzhou. Foto: Vincent Yu/AP, Huawei via AP

Kinas utrikesdepartements talesperson Geng Shuang fördömde gripandet som ett brott mot Meng Wanzhous mänskliga rättigheter, något som många människorättsaktivister tog som ett uttryck för ofrivillig humor. Att gripa utländska affärsmän och avfärda klagomål på mänskliga rättigheter brukar vara en specialitet för kommunistpartiet, det gäller inte bara politiskt känsliga fall som den svenska medborgaren och förläggaren Gui Minhai.

Även om Kanadas premiärminister Justin Trudeau på torsdagen sa att fallet inte har något med politik att göra så är det ingen tvekan om att Kina ser det som en del av en övergripande strategi för att straffa och hålla nere landet. Förutom USA har de senaste veckorna Nya Zeeland, Storbritannien och Australien börjat blockera Huawei från 5G-nät, som SvD rapporterat. Länderna ingår i ”Five Eyes” – ett samarbete med USA för att dela hemlig information.

För europeiska bolag finns en risk att hamna i skottlinjen i det teknologiska kalla kriget. Bill Bishop, Kinakännare och utgivare av det inflytelserika nyhetsbrevet Sinocism, skriver att alla utländska – och i synnerhet amerikanska – teknikbolag som är beroende av leverantörskedjor i Kina, bör djupstudera hur de ska minska det beroendet. Oavsett hur svårt, smärtsamt och dyrt ett sådant skifte blir. De bolagsstyrelser som inte gör det i det här läget är oansvariga, varnar han.

Men Mats Harborn, ordförande för Europeiska handelskammaren i Kina, uppmanar istället europeiska bolag att utöka sitt engagemang i Kina. ”Den kinesiska marknaden är fortfarande en enorm möjlighet för många bolag” mejlar han SvD. Handelskriget, datasäkerhet och kinesiska krav på lokalisering är fortfarande problem, men han uppmanar utländska bolag att stanna kvar för att vara med och driva på en politisk reformagenda i Kina.

Men för kommunistpartiet är målet klart: att komma ikapp och förbi USA och dess allierade. Kina ska bli självförsörjande och världsledande. Huawei hade redan bidragit till det genom att konkurrera ner Ericsson i diket och peta ner Apple på en tredjeplats bland världens surfmobiltillverkare. Bolagets mäktiga vänner har både varit en välsignelse och förbannelse i det arbetet.

Annons
Annons

Huawei-chefen Sabrina Meng Wanzhou.

Foto: Vincent Yu/AP, Huawei via AP Bild 1 av 1
Annons
Annons
Annons
Annons