Annons

Utländska medier: Greta är ”häpnadsväckande”

Greta Thunberg under demonstrationen i New York.
Greta Thunberg under demonstrationen i New York. Foto: Eduardo Munoz Alvarez / AP

Företagen bommar igen, barn och unga ger sig ut på gatorna för att försöka rädda klimatet inspirerade av en svensk tonåring. Internationella medier rapporterar nu om det som kan ha blivit den största klimatprotesten någonsin.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Protester i Kansas City, USA.

Foto: Charlie Riedel/TT Bild 1 av 3

Från The New Yorkers sajt.

Bild 2 av 3
Bild 3 av 3

London, New York, Perth, Paris och Stockholm. Och bilder från internationella nyhetsbyråer som visar protester från bland annat El Salvador, Bulgarien, Senegal, Ungern och Afghanistan.

Listan över städer och länder som under fredagen deltog i den internationella klimatstrejken kan göras lång. Det är svårt att överblicka hur många som totalt deltagit i protesterna. Men enligt New York Times så uppskattar organisatören Fridays for Future att omkring fyra miljoner protesterat världen över.

”Det är första gången barn och unga demonstrerat för att kräva att man agerar för klimatet på så många platser och i sådana antal runtom i världen”, skriver tidningen.

Demonstrationerna under fredagen som inspirerats av 16-åriga svenska Greta Thunberg blev alltså en världsomspännande uppvisning av unga som protesterar för en tryggare sin framtid.

Amerikanska CNN skriver att protesterna under fredagen kan vara den största i planetens historia.

”Den globala klimatstrejken är den tredje i raden av världsomspännande protesttåg organiserad av elever, ledda av 16-åriga Greta Thunberg. Demonstranterna hoppas att sätta press på politiker och beslutsfattare så att de ska börja agera kring klimatproblemen”, skriver CNN.

Annons
Annons

Protester i Kansas City, USA.

Foto: Charlie Riedel/TT Bild 1 av 1
Protester i Kansas City, USA.
Protester i Kansas City, USA. Foto: Charlie Riedel/TT

I Frankrike ägnade sig en stor del av pressen under fredagen åt att reda ut nyanserna i alla känslor som den svenska klimatkämpen väckt hos såväl politik- och kändiselit som hos vanliga fransmän.

Tidningen Le Nouvel Observateur skapade till och med en "Thunbergometer", som låter läsarna placera sig som antingen "thunbergofober” eller ”thunbergofiler" på en skala.

Dessutom har Thunbergometern olika underkategorier på varje sida. Bland thunbergofilerna finns de som idealiserar, de som entusiastiskt stödjer och de som kanske bara känner sig lite snällt inställda mot Greta. 

Thunbergofoberna klassas som antingen verkliga hatare, sådana som ”bara” hånar svenskan – och sådana som bara är ointresserat blasé om det hela.

Bland dem som vill förlöjliga Thunberg, enligt skalan, har tidningen placerat den förre presidenten Nicolas Sarkozy, och bland hennes största fans återfinns den berömde naturfotografen Yann Arthus-Bertrand.

I praktiskt taget alla tyska tidningar och i radio och tv är Greta Thunberg ett toppämne. På flera håll talas det om ”Greta-mani.” Utförligt rapporterar bland annat Süddeutsche Zeitung.

”Varje ord från Greta demonstrerar språkets makt”, skriver tidningen under rubriken ”Gretas makt i Financial District.”

Bara i Australien har klimatprotester hållits i åtta av landets största städer och på 104 andra platser, rapporterar ABC News i Australien som i en stor artikel samlat röster från hela landet.

Annons
Annons

Från The New Yorkers sajt.

Bild 1 av 2
Bild 2 av 2

Under tidigare klimatprotester i Sverige gav en del skolor ungdomarna ledigt Men uppslutningen i Australien under fredagen har även skapat en våg i näringslivet.

Enligt ABC News har fler än 2500 företag i landet deltagit genom att antingen stänga sin verksamhet en dag eller låtit sina anställda delta i protesterna. Företagen har skrivit under stöduppropet, ”Not Business As Usual”.

Från The New Yorkers sajt.
Från The New Yorkers sajt.

Ansedda The New Yorker har under lördagen som första-nyhet rubriken ”Saker som får tonåringar att marschera” och en bild på elever med plakat marscherande på Foley Square i Manhattan, New York.

Ungdomarna som samlats runt den ”häpnadsväckande” Greta Thunberg är i en annan position jämfört med tidigare globala protester, skriver tidningen.

”De har rekryterats till kriget mot klimatförändringar. Antingen kommer de, eller deras barn, att vinna. Eller något som allt mer verkar vara en skrämmande möjlighet, de kommer att dö medan de försöker. De har rest sig i en magnifik form för att möta utmaningen”, skriver The New Yorker.

Brittiska BBC rapporterar att klimatprotester hållits i 500 städer i Tyskland. I Storbritannien samlades hundratusentals enligt nyhetskanalen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons