Annons

Apple bättre än väntat – trots försäljningsras

Apples delårssiffror för det andra kvartalet uppvisade både goda och mindre goda resultat. Iphoneförsäljningen dök 17 procent under perioden och omsättningen för telefonen var drygt 31 miljarder dollar, något under analytikernas tips.

Under strecket
SvD, Omni, TT
Uppdaterad
Publicerad
Foto: Alan Diaz/AP Bild 1 av 2
Foto: Mark Lennihan /AP Bild 2 av 2

1 / 20

SvD summerar här några av de viktigaste utländska storbolagens rapporter för första kvartalet.

Apple bättre än väntat – trots försäljningsras

Foto: Alan Diaz/AP

Apples delårssiffror för det andra kvartalet uppvisade både goda och mindre goda resultat. Iphoneförsäljningen dök 17 procent under perioden och omsättningen för telefonen var drygt 31 miljarder dollar, något under analytikernas tips.

Vinsten räknat per aktie var dock 2:46 dollar, något högre än väntat.

Omsättningen för perioden landade på drygt 58 miljarder dollar, vilket också slog analytikernas prognoser.

För den kommande perioden tror Apple att försäljningen i Kina kommer att lyfta och att omsättningen kommer att nå högre nivåer än tidigare förväntat.

Förväntningarna på Apples rapport var lågt ställda. I början av året sänkte Apple för första gången på 15 år sin försäljningsprognos på grund av svag försäljningsutveckling av Iphone-lurar och försäljningen av smarta telefoner har förväntats fortsätta att falla.

Sämre än väntat för Googles moderbolag

Foto: Mark Lennihan /AP

Alphabet redovisade ett sämre resultat för första kvartalet än analytiker räknat med.

Googles moderbolag gjorde en nettovinst på 6,7 miljarder dollar, eller 9:50 dollar per aktie. Det kan jämföras med en vinst på 9,4 miljarder dollar, eller 13:33 dollar per aktie motsvarande period 2018.

Omsättningen steg 16,7 procent till 36,3 miljarder dollar. Analytiker hade räknat med en omsättning på 37,3 miljarder dollar.

Resultatet inkluderar böter på 1,7 miljarder dollar till EU-kommissionen för brott mot EU:s konkurrenslagstiftning.

Aktiekursen sjönk i efterbörsen.

Annons
Annons
Foto: Vidar Ruud/AP Bild 1 av 1

2 / 20

Telenor växer stabilt – Asien är draglok

Foto: Vidar Ruud/AP

Den norska teleoperatören Telenor redovisar ett justerat ebitda-resultat på 11 175 miljoner norska kronor för det första kvartalet 2019, framgår av delårsrapporten.

Resultatet kommer in i linje med analytikernas och företagets förväntningar.

Företagets intäkter ökade med två procent och tillväxten av abonnemangskunder låg stabilt. I Bangladesh och Pakistan är företagets tillväxt tvåsiffrig, medan intäkterna i Myamnar föll med 11 procent, däremot tillkom över en miljon nya kunder i det första kvartalet.

Första kvartalet

Omsättning: 27 709 mln norska kronor
Väntat (Infront): 27 687 mln norska kronor
2018: 27 150 mln norska kronor

EBITDA: 11 175 mln norska kronor
2018: 11 34 mln norska kronor

Annons
Annons
Foto: Adam Wrafter Bild 1 av 1

3 / 20

Lufthansa gör förlust efter ökande bränslekostnader

Foto: Adam Wrafter

Lufthansa rapporterar en nettoförlust på 342 miljoner euro i det första kvartalet, vilket beror på ökande bränslekostnader, skriver Reuters.

”Men vi har tillförsikt att vi kommer att se en återhämtning så snart som i det andra kvartalet, baserat på våra fördelaktiga bokningsnivåer”, säger finanschef Ulrik Svensson i ett uttalande.

Första kvartalet

Omsättning: mkr
Väntat (Källa): mkr
2018: mkr

Rörelseresultat: mkr
Väntat (Källa): mkr
2018: mkr

Rörelsemarginal: %
Väntat (Källa): %
2018: %

Annons
Annons
Foto: Mark Lennihan /AP Bild 1 av 1

4 / 20

Amazon krossade förväntningarna

Foto: Mark Lennihan /AP

Amazon ökade sin försäljning under årets första kvartalet. E-handelsjättens omsättning steg 17 procent och landade på 59,7 miljarder dollar, motsvarande 569,6 miljarder kronor.

Företagets vinst uppgick till på 3,6 miljarder dollar, en fördubbling jämfört med samma kvartal förra året. Det är mer än vad analytikerna hade räknat med, rapporterar Reuters. Aktien steg knappt en procent i efterhandeln på New York-börsen enligt AFP.

Amazon är världens största onlineföretag, och det är bland annat en stigande efterfrågan på bolagets molntjänster som ligger bakom den ökade omsättningen.

Annons
Annons
Foto: Gorm Kallestad/TT Bild 1 av 1

5 / 20

Oväntat stor förlust för Spotify

Foto: Gorm Kallestad/TT

Spotify redovisar en högre omsättning i det första kvartalet jämfört med samma period i fjol. Omsättningen slår också analytikernas förhandstips. Det framgår av delårsrapporten som släpptes vid lunchtid på måndagen.

Resultatet före skatt landar på en förlust på 169 miljoner euro mot väntad förlust på 83 miljoner euro. Rörelseförlusten är också större än för första kvartalet i fjol men kommer in något bättre än förväntningarna.

Antalet premiumkunder, det vill säga användare som betalar, nådde över 100 miljoner i slutet av kvartalet. Väntat var 98,5 miljoner, enligt Infront.

Första kvartalet

Omsättning: 1 511 mln eur
Väntat (Infront): 1 467 mln eur
2018: 1 139 mln eur

Rörelseresultat: −47 mln euro
Väntat (Infront): -71,1 mln eur
2018: −41 mln eur

Resultat före skatt: −169 mln eur
Väntat (Infront): −83 mln eur
2018: −180 mln eur

Annons
Annons
Foto: Marcio Jose Sanchez/AP Bild 1 av 1

6 / 20

Bättre än väntat för Facebook

Foto: Marcio Jose Sanchez/AP

Facebook slår analytikernas förväntningar och redovisar en ökad omsättning, framför allt lyft av en växande affärsmodell för Instagram och reklamintäkter. Samtidigt varnar företaget att man kan tvingas betala uppemot 5 miljarder dollar i böter i en pågående amerikansk utredning, enligt kvartalsrapporten.

Det månatliga antalet användare steg till 2,38 miljarder, jämfört med de 2,37 miljarder som analytikerna hade spått.

Den totala omsättningen steg med 26 procent till 15,1 miljarder dollar (cirka 142,4 miljarder kronor), vilket också var bättre än vad analytikerna hade räknat med. Facebooks aktie steg med nästan 5 procent i börsens efterhandel när rapporten hade släppts.

Vinsten sjönk dock till 2,4 miljarder dollar under årets första kvartal, att jämföra med 5,0 miljarder dollar under motsvarande period förra året.

Miljardböterna som företaget kan drabbas av handlar om utredningen kring Cambridge Analytica-skandalen från 2011 som öppnades förra året. Den kretsar kring hur Facebook hanterar och delar användares personliga information.

Sociala mediejätten har satt av mellan 3 och 5 miljarder dollar i förebyggande syfte, utan att veta när böterna skulle kunna bli aktuella.

Omsättning: 15,1 mdr usd
Väntat (Refinitiv): 15 mdr usd
2018: 12 mdr usd

Annons
Annons
Foto: Johan Nilsson/TT Bild 1 av 1

7 / 20

Fortsatta förluster för Norwegian

Foto: Johan Nilsson/TT

Det norska flygbolaget Norwegian redovisar ökad omsättning men en nettoförlust på 1,5 miljoner norska kronor för det första kvartalet. Det är något sämre än Infronts snittestimat som pekade mot -1 371 miljoner, skriver Direkt.

Kvartalet karaktäriseras av minskade kostnader, skriver bolaget i sin delårsrapport och framhåller särskilt att kostnaden per plan exklusive bränsle minskade med 8 procent.

Första kvartalet

Omsättning: 7 992 mln norska kr
2018: 6 993 mln norska kr

Rörelseresultat: -1 459 mln norska kr
Väntat (Källa): -1 371 mln norska kr
2018: -2 226 mln norska kr

Annons
Annons
Foto: Vesa Moilanen/TT Bild 1 av 1

8 / 20

Nokia kommer in i linje med förväntningarna

Foto: Vesa Moilanen/TT

Telekombolaget Nokia rapporterar ett svagt första kvartal på torsdagsmorgonen. Detta var dock i linje med förväntningarna och påverkar inte företagets mål för helåret, framgår av delårsrapporten.

Det rapporterade resultatet per aktie blev -0:08 euro, mot snittestimatet -0:02 euro per aktie, enligt Direkt.

Nokia står fast vid sin prognos om att koncernens justerade rörelsemarginal uppgår till 9-12 procent under 2019. Målet om en koncernmarginal på 12-16 procent för helåret 2020 kvarstår.

Första kvartalet

Rörelseresultat:
Väntat (Factset): 293 mln euro
2018: 239 mln euro

Omsättning: 5 032 mln euro
Väntat (Direkt): 5 017 mln euro
2018: mln euro

Annons
Annons
Foto: Ted S Warren /AP Bild 1 av 1

9 / 20

Molntjänster lyfte Microsoft

Foto: Ted S Warren /AP

Amerikanska it-jätten Microsoft redovisar en ökad omsättning under det senaste kvartalet. Bakom uppgången ligger ökad försäljning av molntjänster och prenumerationsvarianten av programsviten Office.

Omsättningen under årets första kvartal ökade 14 procent till 30,6 miljarder dollar, motsvarande 288,6 miljarder kronor. Omsättningsökningen var därmed 2,4 procent större än vad analytikerna hade spått.

Vinsten steg till 8,8 miljarder dollar eller 1:15 dollar per aktie. Det innebär en vinstökning på 19 procent jämfört med motsvarande kvartal i fjol.

Annons
Annons
Foto: AP Bild 1 av 1

10 / 20

Uruselt kvartal från Tesla – lovar vinst under Q3

Foto: AP

Sent på onsdagen släppte Tesla sina siffror för det första kvartalet – som var rejält sämre än väntat. Nettoförlusten uppgick till 700 miljoner dollar och Tesla meddelar att man kommer att förlora pengar även under det andra kvartalet. I tredje kvartalet räknar man dock med att kunna vända till vinst, skriver Reuters.

Siffrorna kan kopplas till minskad efterfrågan på elbilar sedan en subvention i USA halverades vid årsskiftet, skriver CNBC

Elbilsjätten upprepade samtidigt sin prognos om att sälja mellan 360 000 och 400 000 bilar i år och tror att tillverkningen kan stiga till en halv miljon fordon om verksamheten i fabriken i Shanghai kommer igång.

Aktien åker bergochdalbana i efterhandeln och är i skrivande stund ner med en halv procent.

Första kvartalet

Resultat per aktie: -2,90
Väntat (Refinitiv): -0,69 usd
2018: -3,35 usd

Omsättning: 4,54 mdr usd
Väntat (Refinitiv): 5,19 mdr usd
2018: 3,41 mdr usd

Annons
Annons
Foto: Ted S Warren/AP Bild 1 av 1

11 / 20

Skarp nedgång för Boeing – framtiden oklar

Foto: Ted S Warren/AP

Amerikanska flygtillverkaren Boeing rapporterar ett skarpt resultatfall i första kvartalet. Nedgången på 13 procent var större än analytikerna hade väntat sig på förhand. Den sedvanliga resultatprognosen ställs in.

Boeing har pressats hårt efter flygkrascherna i Indonesien och Etiopien och 737 Max-planen har flygförbud i större delen av världen på obestämd tid. Boeing lämnar också ut den första uppskattningen av kostnaden för skandalen. Dyrare produktion och högre utgifter för att åtgärda mjukvaran i planen samt pilotträning kommer initialt mer än 1 miljard dollar, uppger Boeing enligt WSJ.

Första kvartalet

Resultat per aktie: 3,16 dollar
Väntat (Reuters): 3,25 dollar
2018: 3,64 dollar

Annons
Annons
Foto: Janerik Henriksson/TT Bild 1 av 1

12 / 20

Svenska spelregleringen kostsam för Kindred

Foto: Janerik Henriksson/TT

Första kvartalets resultat för spelkoncernen Kindred, som bland annat ligger bakom Unibet, pressas rejält av det nya svenska licenssystemet.

– Som vi förväntade oss sedan länge så resulterade omregleringen av den svenska marknaden i en betydande kortsiktig marginalpress, säger vd:n Henrik Tjärnström i delårsrapporten.

Enligt Tjärnström var det den extra bonus som tilldelades alla äldre och nya svenska kunder som gav den största negativa effekten.

Jämfört med föregående kvartal föll Kindreds så kallade spelöverskott med 14 procent, men jämfört med samma kvartal i fjol noteras en uppgång.

Första kvartalet

Spelöverskott: 224 mln pund
Väntat (Bloomberg): 234 mln pund
2018: 208 mln pund

Justerat rörelseresultat (ebitda): 31 mln pund 
Väntat (Bloomberg): 41 mln pund
2018: 48 mln pund

Annons
Annons
Foto: Håkon Mosvold Larsen/TT Bild 1 av 1

13 / 20

Minskande omsättning för sportkedjan XXL

Foto: Håkon Mosvold Larsen/TT

Omsättningen för den norska sportkedjan XXL minskade under första kvartalet jämfört med samma period i fjol. Samtidigt rapporterar man högre vinst.

”Kortsiktiga åtgärder och initiativ för att förbättra XXL:s lönsamhet har redan börjat ge positiva resultat men samtidigt påverkar de försäljningsvolymerna negativt”, skriver bolaget i rapporten.

Första kvartalet

Rörelseresultat: 19 mnok
Väntat: −9,5 mnok
2018: 6,0 mnok

Omsättning: 2 014 mnok
Väntat: 2 137 mnok
2018: 2 070 mnok

Annons
Annons

Kinneviks storägare och avgående styrelseledamot Cristina Stenbeck.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 1

14 / 20

Millicom ökade sina intäkter

Kinneviks storägare och avgående styrelseledamot Cristina Stenbeck.
Kinneviks storägare och avgående styrelseledamot Cristina Stenbeck. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Rörelseresultatet kommer in 2,9 procent högre än första kvartalet i fjol.

Millicoms vd Mauricio Ramos skriver i rapporten att bolaget gjort viktiga strategiska framsteg under kvartalet som gått.

”Det starka operativa momentum som vi hade under 2018 har fortsatt under första kvartalet 2019”, heter det.

Svenska investmentbolaget Kinnevik är storägare i Millicom som är noterat både på Stockholmsbörsen och i New York.

Första kvartalet

Omsättning: 1 065 mln usd
Väntat (Bloomberg): 1 568 mln usd
2018: 1 013 mln usd

Rörelseresultat: 165 mln usd
2018: 160 mln usd

Annons
Annons
Foto: Gorm Kallestad/TT Bild 1 av 1

15 / 20

Högre omsättning för Twitter – tappar i aktiva användare

Foto: Gorm Kallestad/TT

Twitter slår analytikernas förväntningar både när det gäller omsättning och resultat per aktie i rapporten för det första kvartalet.

Samtidigt sjönk antalet aktiva användare per månad jämfört med motsvarande månad förra året, från 336 miljoner till 330 miljoner.

Kvartalet är det sista där Twitter rapporterar månatliga aktiva användare. Detta sedan bolaget rapporterade siffror under analytikernas förväntningar två kvartal i rad 2018.

Första kvartalet

Omsättning: 787 mln dollar
Väntat (Refinitiv): 776,1 mln dollar
2018: 655 mln dollar

Resultat per aktie: 37 cent
Väntat (Refinitiv): 15 cent
2018: 16 cent

Aktiva användare: 330 mln
Väntat (Factset): 318 mln 
2018: 336 mln

Annons
Annons

Procter & Gamble tillverkar bland annat Pampers blöjor och tandkrämen Crest. Arkivbild.

Foto: Ed Andrieski/AP Bild 1 av 1

16 / 20

Blöjtillverkaren överraskar

Procter & Gamble tillverkar bland annat Pampers blöjor och tandkrämen Crest. Arkivbild.
Procter & Gamble tillverkar bland annat Pampers blöjor och tandkrämen Crest. Arkivbild. Foto: Ed Andrieski/AP

Amerikanska Procter & Gamble, som bland annat tillverkar Pampers blöjor, slog analytikernas förväntningar när koncernen presenterade sin rapport för det tredje kvartalet i det brutna räkenskapsåret som avslutades den 31 mars.

Nettoomsättningen steg 1,1 procent och uppgick till 16,46 miljarder dollar, vilket motsvarar cirka 154 miljarder kronor. Analytiker hade i snitt förväntat sig en omsättning på 16,37 miljarder dollar, enligt en Reutersenkät.

Nettointäkterna steg från 2,51 till 2,75 miljarder dollar, vilket motsvarar cirka 25,7 miljarder kronor.

Annons
Annons

Arkivbild.

Foto: Paul Sakuma/AP Bild 1 av 1

17 / 20

Coca-Colas resultat hänger inte med försäljningen

Arkivbild.
Arkivbild. Foto: Paul Sakuma/AP

Coca-Colas försäljning ökade med 5,5 procent i första kvartalet samtidigt som den justerade vinsten steg mer marginellt.

En liknande utveckling spås för resten av året. Dryckesjätten prognos är oförändrad vid en vinstförändring på –1 till +1 procent och en så kallad organisk tillväxt på +4 procent.

Första kvartalet

Omsättning: 8,0 mdr dollar
Väntat (Factset): 7,9 mdr dollar
2018: 7,6 mdr usd

Justerat resultat per aktie: 0,48 dollar
Väntat (Factset): 0,46 dollar
2018: 0,47 dollar

Annons
Annons

Pepsico klår förväntningarna med nya produkter med lägre sockerhalt. Arkivbild.

Foto: Seth Perlman/AP Bild 1 av 1

18 / 20

Lägre sockerhalt lyfte Pepsico

Pepsico klår förväntningarna med nya produkter med lägre sockerhalt. Arkivbild.
Pepsico klår förväntningarna med nya produkter med lägre sockerhalt. Arkivbild. Foto: Seth Perlman/AP

Läskedryckstillverkaren Pepsico slog förväntningarna med sin delårsrapport för årets första kvartal. Efterfrågan var oväntat stor på tilltugg, kolsyrat vatten och läskedrycker med lägre sockerhalt.

Nettovinsten steg drygt 5 procent till 1,41 miljarder dollar. Exklusive engångsposter blev det en vinst per aktie på 97 cent per aktie, mot väntade 92 cent per aktie i snittprognosen från analytiker.

Omsättningen steg 2,6 procent till 12,89 miljarder dollar.

Annons
Annons

Blackrock, med koncernchefen Larry Fink, redovisar kvartalsrapport. Arkivbild.

Foto: Evan Agostini/AP Bild 1 av 1

19 / 20

Minskad vinst för Blackrock

Blackrock, med koncernchefen Larry Fink, redovisar kvartalsrapport. Arkivbild.
Blackrock, med koncernchefen Larry Fink, redovisar kvartalsrapport. Arkivbild. Foto: Evan Agostini/AP

Amerikanska Blackrock, världens största kapitalförvaltare med tillgångar under förvaltning för 6 500 miljarder dollar, redovisar en vinstminskning på 3,3 procent för årets första kvartal.

Rapporten visar att klienter väljer allt billigare lågprisfonder i stället för dyrare fonder.

Nettovinsten för årets första kvartal föll till 1,05 miljarder dollar, ned från 1,09 miljarder under motsvarande kvartal 2018. Per aktie blev det en vinst på 6:61 dollar per aktie.

Enligt koncernchefen Larry Fink ökade det totala nettoinflödet i Blackrocks investeringsplattformar organiskt med 4 procent till 65 miljarder dollar.

Annons
Annons

Amerikanska strömningsjätten fick fler kunder under första kvartalet, men bolaget räknar med minskad abonnenttillströmning i framtiden. Arkivbild.

Foto: Paul Sakuma/AP Bild 1 av 1

20 / 20

Netflix räknar med minskad tillväxt

Amerikanska strömningsjätten fick fler kunder under första kvartalet, men bolaget räknar med minskad abonnenttillströmning i framtiden. Arkivbild.
Amerikanska strömningsjätten fick fler kunder under första kvartalet, men bolaget räknar med minskad abonnenttillströmning i framtiden. Arkivbild. Foto: Paul Sakuma/AP

Netflix fick 7,9 miljoner nya abonnenter under årets första tre månader – fler än analytikerna hade spått. Men den amerikanska strömningsjätten räknar med att den internationella tillväxten är på nedåtgående, enligt bolagets kvartalsrapport.

Under innevarande kvartal räknar Netflix med 5 miljoner nya abonnenter, att jämföra med de 5,5 miljoner abonnenter som tillkom under motsvarande period i fjol.

Bolagets omsättning steg till 4,5 miljarder dollar, motsvarande 41,7 miljarder kronor – en ökning med 22 procent. Omsättningsökningen var i linje med förväntningarna.

Även Netflix vinst steg jämfört med första kvartalet i fjol, från 290 till 344 miljoner dollar. Men också bolagets skulder har ökat: från 3,4 miljarder dollar 2016 till 10,4 miljarder dollar i fjol.

Konkurrensen i branschen har hårdnat. Underhållningsjätten Disney har aviserat lanseringen av sin strömningstjänst i november i USA. I Europa ska tjänsten enligt planerna lanseras i slutet av 2019 eller början av 2020. Disney väntas ge Netflix tuff konkurrens med en betydligt lägre abonnemangsavgift.

Sedan tidigare finns handelsjätten Amazon och teknikgiganten Apple med egna strömningstjänster. Disney har Star Wars. Konkurrenten HBO har Game of Thrones, som i dessa dagar avhandlas på kultursidor, i fikarum och över köksbord i hela världen.

Samtidigt som en del analytiker har uttryckt att Netflix-aktien varit alltför högt värderad under det senaste halvåret har det förekommit spekulationer om ett tänkbart uppköp. Både Apple och Microsoft har pekats ut som tänkbara köpare i framtiden.

Annons
Annons
Annons
Annons