Annons

Ännu ingen känd orsak till flygkraschen

Planet kraschade i samband med att det lyfte från José Martí-flygplatsen utanför den kubanska huvudstaden Havanna.
Planet kraschade i samband med att det lyfte från José Martí-flygplatsen utanför den kubanska huvudstaden Havanna. Foto: Enrique de la Osa/AP/TT

Bland de över hundra människor som omkommit i flygkraschen på Kuba finns åtminstone fem barn. De flesta passagerarna var kubaner. Bland offren finns även mexikaner och argentinare.

Orsaken till olyckan är ännu oklar.

Under strecket
TT
Publicerad
Efter reklamen visas:
Copy of Krasch På Kuba - HIRES

Kuba har förklarat två dagars landssorg efter den svåra kraschen. Tidigare presidenten Raúl Castro har sänt sina kondoleanser till offren för den "katastrofala olyckan", enligt ett uttalande.

Bara tre människor överlevde. De drogs ut ur det söndertrasade planet och vårdas nu på sjukhus med livshotande skador, enligt statliga medier. Ytterligare en person togs till sjukhus men passagerarens liv gick inte att rädda.

Passagerarflygplanet kraschade kort efter start, på väg från huvudstaden Havanna till Holguín i östra Kuba.

– Jag såg hur det lyfte. Helt plötsligt svängde det och störtade. Vi var helt chockade, säger José Luís som jobbar i en matbutik i närheten av flygplatsen.

En 21-årig musiker som var i närheten säger att det såg ut som om piloten försökte nödlanda, men kraschade i stället.

– Explosionen skakade allt. Jag började springa, jag var så rädd.

Enligt det Mexiko-baserade flygbolaget fanns 104 passagerare ombord plus sex besättningsmedlemmar. Samtliga i besättningen var mexikaner.

Två av offren kom från Argentina, uppger landets utrikesdepartement. De flesta av offren var kubaner, enligt statliga medier. Även fem av passagerarna uppges vara utländska medborgare.

– Det har inträffat en olycklig flygolycka. Nyheterna är inte särskilt lovande, det tycks vara ett högt antal offer, sade Kubas president Miguel Díaz-Canel, som enligt de statliga medierna anlände till flygplatsen strax efter olyckan.

Ett arbete pågår på platsen med att identifiera de döda. Olycksorsaken kommer att utredas, enligt presidenten.

Mexiko uppger att landet skickat två flygexperter för att hjälpa till i utredningen.

Planet som kraschade var av modellen Boeing 737, tillverkat 1979, och Kubas statliga flygbolag Cubana de Aviación hyrde det av det mexikanska bolaget Aerolineas Damojh, även känt som Global Air.

Planet söndertrasades nästan helt. Bilder visar hur en mörk rökpelare steg från olycksplatsen på en åker vid slutet av startbanan.

Den senaste stora flygkatastrofen på Kuba var i november 2010 då ett plan från Santiago de Cuba till Havanna kraschade. 68 människor omkom då, varav 28 var utländska medborgare.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons