Annons

Utlyser nationell särskild händelse efter våldet

Stefan Hector.
Stefan Hector. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Efter helgens grova brott i Malmö utlyser polisen en nationell särskild händelse. Kommenderingschef blir Stefan Hector från polisens Nationella operativa avdelning.

Under strecket
Publicerad

Blommor på platsen där 15-åringen sköts ihjäl.

Foto: Johan Nilsson/TT Bild 1 av 1

Den nationella händelsen gäller den grova organiserade brottsligheten i stort men beslutet fattades på söndagen efter att ett sprängdåd och en skottlossning ägt rum i Malmö, säger Kristian Ljungberg på myndighetens nationella mediecenter.

En 15-årig pojke dog av sina skador efter skjutningen och en lika gammal pojke vårdas för livshotande skador.

Att polisen utlyser en nationell särskild händelse innebär att myndigheten går upp i en form av stabsläge. De har utsett Stefan Hector som kommenderingschef för händelsen.

Stefan Hector är chef för den operativa enheten vid polisens Nationella operativa avdelning och var med och ledde insatsen under terrorattentatet på Drottninggatan 2017.

Kommenderingschefen får utökade befogenheter att fördela resurser. Tidigare exempel på nationella särskilda händelser är terrorattentatet på Drottninggatan och skogsbränderna i fjol.

Polisen kommer att berätta mer om beslutet på en pressträff på måndag, uppger Kristian Ljungberg.

– Då kommer vi gå in mer på vad hur vi ska arbeta, säger han.

Förra helgen inträffade tre sprängdåd i Malmö, och på fredagen den veckan sköts en 28-årig person med kopplingar till kriminella nätverk till döds i staden. Efter det befarade polisen att fler våldsdåd skulle följa.

Annons
Annons

Blommor på platsen där 15-åringen sköts ihjäl.

Foto: Johan Nilsson/TT Bild 1 av 1

På söndagen häktades fyra personer som kopplas till kriminella nätverk i Malmö. De greps i torsdags. Två är misstänkta för grovt narkotikabrott, en för narkotikabrott av normalgraden och en för grovt vapenbrott. En av personerna är även misstänkt för allmänfarlig ödeläggelse.

– Vad den misstanken består i kan jag inte gå in på, säger kammaråklagare Magnus Pettersson till TT.

Polisen i Malmö har begärt nationell förstärkning. I ett pressmeddelande säger rikspolischefen Anders Thornberg att han bistår deras begäran.

”Vi kommer att skicka ytterligare förstärkningar till region Syd för att möta behovet av både utredande resurser och ökad tillgänglighet som komplement till den lokala polisen,” säger han i pressmeddelandet.

Blommor på platsen där 15-åringen sköts ihjäl.
Blommor på platsen där 15-åringen sköts ihjäl. Foto: Johan Nilsson/TT
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons