Annons
Recension

Bleed for thisUträknad underdog tar Rocky-revansch

Pazienza bröt nacken och fick beskedet att han i bästa fall skulle kunna gå igen, men aldrig boxas.
Pazienza bröt nacken och fick beskedet att han i bästa fall skulle kunna gå igen, men aldrig boxas. Foto: Lucky dogs

Boxaren Vinny Pazienzas livsöde är som gjort för att filmatiseras. Och ”Bleed for this” är en välspelad och välgjord film, med stor omsorg om de små detaljerna.

Under strecket
Publicerad
Foto: Lucky dogsBild 1 av 1

Bleed for this

Regi
Ben Younger
Genre
Drama
Medverkande
Miles Teller, Aaron Eckhart, Ciarán Hinds, Katey Sagal, m fl.

Manus: Ben Younger, Pippa Bianco, Angelo Pizzo. 1 tim 57 min. Från 15 år.

Betyg: 3 av 6

”Bleed for this” bygger på amerikanska boxaren Vinny Pazienzas karriär och i synnerhet hans comeback efter en svår trafikolycka i början av 90-talet. Pazienza bröt nacken och fick beskedet att han i bästa fall skulle kunna gå igen, men aldrig boxas. Det är så klart ett livsöde som gjort för att filmatiseras, och som bland annat lockat Martin Scorsese att vara medproducent. Ben Younger, som gjort sparsamt med film sedan regidebuten ”Boiler room” (2000), har tagit fasta på Pazienzas uppväxt i bullrig, italienskättad arbetarfamilj i Providence, Rhode Island.

Rollbesättningen är utmärkt, med Ciarán Hinds som den kontrollerande patriarken och Katey Sagal som mamman som ständigt ber för sonen vid hembyggda, katolska ljusaltare. Aaron Eckhart spelar den godhjärtade coachen med alkoholproblem som själv behöver en nystart. Miles Teller, kanske mest känd för rollen som trakasserad trummis i ”Whiplash”, gör en solid insats som Vinny Pazienza. Han går ur den påfrestande rehabiliteringen – under vilken han har huvudet fixerat i en skruvstädsliknande så kallad haloväst – som en mognare och mer motiverad boxare.

Annons
Annons
Foto: Lucky dogsBild 1 av 1
Foto: Lucky dogs

Younger öppnar med en väldigt rolig scen där Vinny, strax före invägningen till en match, försöker svettas bort vikt genom att cykla motionscykel inlindad i plastfolie. Han klarar det med en hårsmån, och förolämpar sin motståndare på ett valpigt, charmigt sätt på den påföljande presskonferensen i Las Vegas. Men förlorar, tredje matchen i rad, för att han bantat kroppen till kollaps, och för att han slarvat bort natten på hotellets kasino. Vinnys manager kastar in handduken och dömer ut sin protegé i direktsändning.

Här går ”Bleed for this” förstås in i ett för boxningsfilmer klassiskt modus: Den uträknade underdogen sporras att ta revansch. Pappa Antonio skäller på managern, som slänger fram en avdankad coach för att förhala dumpningsprocessen. Men coachen och Vinny visar sig vara ett vinnande team – plats för ”Rocky”-artat montage med en sparrande, kämpande, joggande Vinny. Efter coachens våghalsiga beslut att flytta upp honom hela två viktklasser gör Vinny det som då verkar vara en osannolik comeback, och tar hem ett mästarbälte. Men sen följer alltså den riktigt osannolika comebacken.

”Bleed for this” bjuder inte direkt på några överraskningar, men det är en välspelad film, och välgjord, med stor omsorg om de små detaljerna.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons