Annons

Ryssland fortsätter neka: ”Saknas konkreta bevis”

Den avfyrade missilen knyter internationella utredare till ett militärförband stationerad nära Kursk.
Den avfyrade missilen knyter internationella utredare till ett militärförband stationerad nära Kursk. Foto: Dmitry Lovetsky/TT

Malaysia Airlines-flighten som kraschade i östra Ukraina 2014 sköts ned med en rysk luftvärnspjäs, hävdar nu utredare av katastrofen. Men Ryssland fortsätter att neka: ”Det saknas konkreta bevis”. Utrikesminister Sergej Lavrov jämför utredningen om det nedskjutna MH17 med förgiftningen av dubbelagenten Sergej Skripal.

Under strecket
Publicerad

Ännu är arbetet inte färdigt med den officiella utredningen.

Foto: Peter Dejong/TT

Egna bevis från Ryssland har lämnats in till de nederländska myndigheterna.

Foto: Evgeniy Maloletka/TT

MOSKVA Den internationella utredningsgruppen Joint Investigation Team (JIT) har lagt fram nya uppgifter i utredningen om nedskjutningen av passagerarplanet MH17 för fyra år sedan.

De internationella utredarna knyter den avfyrade missilen till ett ryskt militärförband, den 53:e luftförsvarsbrigaden, stationerad nära Kursk.

”Vilket plan, jag förstår inte?” Så lät Rysslands president Vladimir Putins första reaktion när han på en presskonferens i Sankt Petersburg med Frankrikes president Emmanuel Macron nyligen fick frågan om de nya MH17-uppgifterna.

På fredagen sa Putin att Ryssland inte kan lita på utredarna, men det var dock inte en rysk missil som användes för att skjuta ned planet.

Planet sköts ned över separatistkontrollerat område i Ukraina den 17 juli år 2014. Enligt flera bedömare kan det ha skett av ett misstag.

De internationella utredarna har tidigare konstaterat att planet träffades av en rysktillverkad luftvärnsrobot – märke Buk – av typen 9M38. Luftvärnsroboten ska ha förts in i Ukraina från Ryssland och avfyrats från territorium som hölls av proryska separatister i landet.

Annons
Annons

Ännu är arbetet inte färdigt med den officiella utredningen.

Foto: Peter Dejong/TT

Egna bevis från Ryssland har lämnats in till de nederländska myndigheterna.

Foto: Evgeniy Maloletka/TT

Det finns en inspelning mellan två proryska separatistsoldater som är känd sedan tidigare. De talar om Buk-roboten och tilltalar varandra med kodnamn, ”Delfin” och ”Orion”.

Delfin uppges vara soldaten Nikolaj Fjodorovitj (Fjodorovitj är ett ryskt fadersnamn). Fram till nu har det dock varit okänt vem ”Orion” är.

Men det brittiska medborgarjournalistnätverket Bellingcat, som tillsammans med andra har hjälpt JIT med utredningen, namnger nu Oleg Vladimirovotj Ivannikov, högt uppsatt militär vid den ryska militära underrättelsetjänsten (GRU). Enligt Bellingcat är det han som är ”Orion” i det inspelade samtalet.

1/2

Ännu är arbetet inte färdigt med den officiella utredningen.

Foto: Peter Dejong/TT
2/2

Egna bevis från Ryssland har lämnats in till de nederländska myndigheterna.

Foto: Evgeniy Maloletka/TT

Ivannikov uppges ha deltagit i transporten av flygförsvarssystemet från Ryssland till separatistkontrollerade området i Donbass i Ukraina. Han är även känd under namnet Andrej Ivonovitj och har tidigare tjänstgjort som försvarsminister för självutnämnda Sydossetien mellan 2006-2008.

Ryssland har inte haft en enda ny luftvärnsrobot av märket Buk i Ukraina sedan Sovjetunionens upplösning.

Den officiella utredningen, JIT, är inte färdig med sitt arbete och har än så länge inte pekat ut någon med namn som ansvarig för att ha avfyrat roboten.

Ryska försvarsdepartementet har avvisat alla uppgifter från JIT, och konstaterat att inte ett enda luftförsvarssystem av de ryska väpnade styrkorna någonsin korsat den rysk-ukrainska gränsen.

”Ryssland har inte haft en enda ny luftvärnsrobot av märket Buk i Ukraina sedan Sovjetunionens upplösning”, uppgav ryska försvarsdepartementet i ett officiellt uttalande på fredagen.

För Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov var JIT-utredarnas nya uppgifter en déjà vu, säger han.

”Det påminner mycket om Skripal-fallet när de sa att det var mycket troligt att ryssarna låg bakom, men Scotland Yard konstaterade omedelbart att en utredning fortfarande pågick”, sa Lavrov under det ekonomiska forumet i Sankt Petersburg.

Ryssland har lämnat in egna bevis till de nederländska myndigheterna och pekar i stället ut Ukraina som ansvarigt, även efter att de senaste uppgifterna kommit fram.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons