Annons

Utredning mot Bonnesen växer – åtal närmar sig

Swedbanks tidigare vd och Svenska Bankföreningens tidigare ordförande Birgitte Bonnesen riskerar åtal.
Swedbanks tidigare vd och Svenska Bankföreningens tidigare ordförande Birgitte Bonnesen riskerar åtal. Foto: Tomas Oneborg

Hemlig men ständigt växande. Så kan brottsutredningen mot Swedbanks tidigare vd beskrivas. I över ett och ett halvt år har den pågått. Åklagaren beskriver materialet som ”omfattande”. Expert räknar med åtal.

Under strecket
Publicerad

Den är unik, utredningen mot Swedbanks tidigare vd Birgitte Bonnesen. Aldrig i modern tid har en före detta bank-vd för en av de fyra storbankerna hotats av åtal och i förlängningen ett eventuellt fängelsestraff

Advokaten och korruptionsexperten Peter Utterström har sin bild klar.

– Jag tror det slutar i åtal. Bonnesen har varit så övertydlig med att det inte har funnits några problem med misstänkt penningtvätt inom Swedbank. Sen har det visat sig att det finns en mängd rapporter om just detta i banken, alla avsedda för ledningen inom banken, säger Peter Utterström.

Det var i ett förhörsrum hos Ekobrottsmyndigheten, EBM, i slutet av april i år som Birgitte Bonnesen formellt blev delgiven misstanke om brott, nästan precis ett år efter att hon under dramatiska former fick sparken från banken. Det har hennes advokat, Per E Samuelsson bekräftat.

Vi har ett relativt omfattande material.

Åklagaren, en av huvudpersonerna i sammanhanget, var sannolikt inte med under det aktuella förhöret, de är sällan det. Istället är det en ansvarig utredare från EBM som meddelar att Swedbanks tidigare vd är misstänkt för brott.

Annons
Annons

Mängder av förhör har hållits, tusentals mejl har granskats och Finansinspektionens och advokatbyrån Clifford Chances rapporter från i våras har luslästs.

De sistnämnda innehåller svidande kritik mot Birgitte Bonnesen och de övriga direktörerna i Swedbanks ledning. Det ledde till att Swedbanks nuvarande ordförande, Göran Persson, dömde ut den gamla bankledningens arbete mot penningtvätt som ett ”misslyckande”.

– Vi har ett relativt omfattande material, sammanfattar åklagaren Thomas Langerot på Ekobrottsmyndigheten.

Vad är brottsrubriceringen?

– Det är obehörigt röjande av insiderinformation till storägarna samt grovt svindleri gällande uttalanden om penningtvätt i den baltiska verksamheten, säger Thomas Langerot.

Han sticker inte under stol med att Finansinspektionens och advokatbyråns rapporter är viktiga i sammanhanget. Men ändå inte avgörande.

– Förundersökningen står på egna ben för att vara objektiv och självständig, säger Thomas Langrot. I övrigt är han fåordig. Hänvisar till förundersökningssekretess.

Inte heller Birgitte Bonnesens advokat Per E Samuelsson vill i nuläget kommentera utredningen. Han har dock tidigare varit skeptisk till och talat om ”stora ord på ett papper”. Det vill säga att anklagelserna må låta graverande men när de skärskådas kommer de få svår att hålla för åtal.

Brottrubriceringen grovt svindleri handlar om eventuell mörkläggning. Birgitte Bonnesen ska ha spridit vilseledande uppgifter till allmänheten och aktiemarknaden när hon vid upprepade tillfällen kategoriskt förnekat all kännedom om misstänkt penningtvätt inom Swedbank i Baltikum, enligt Ekobrottsmyndigheten.

Amerikanerna kan mycket väl bestämma sig för att även gå efter den tidigare vd:n Birgitte Bonnesen.

Det har spekulerats i om fler tidigare toppdirektörer från Swedbanks gamla ledning ska dras in i härvan. Men enligt SvD:s källor med insyn är det i dag bara en person som är brottsmisstänkt: Birgitte Bonnesen.

Amerikanska myndigheter utreder sedan något år tillbaka Swedbank och den misstänkta penningtvättshärvan. Det kan resultera i nya dyra böter, utöver de fyra miljarder Finansinspektionen dömde ut i våras.

Advokat Peter Utterström utesluter inte att den amerikanska utredningen kan utvidgas.

– Amerikanerna kan mycket väl bestämma sig för att även gå efter den tidigare vd:n Birgitte Bonnesen. Det vill säga att hon hotas av böter eller åtal även i USA, säger han.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons