Annons

Sofia Larsson:Utropstecknen på lappen får dig att framstå som kolerisk

Arga lappar ska undvikas så långt det är möjligt. Om du ändå känner att du måste sätta upp ett meddelande i trapphus eller tvättstuga – tänk på hur du formulerar dig.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Varning för arga lappar i tvättstugan. Illustration: Thomas Molén

Bild 1 av 1

Varning för arga lappar i tvättstugan. Illustration: Thomas Molén

Bild 1 av 1
Varning för arga lappar i tvättstugan. Illustration: Thomas Molén
Varning för arga lappar i tvättstugan. Illustration: Thomas Molén

När skrev du en lapp till dina grannar senast? Oavsett om det var länge sedan eller nyligen hoppas jag att lappen var trevlig. Relationen till våra grannar är viktig och bör månas om.

Cecilia Henning, docent i socialt arbete och tidigare lektor vid Hälsohögskolan i Jönköping, har forskat om just grannkontakter. I en intervju med SvD:s Idagsidan betonar hon att ”tunna band” – alltså de kontakter vi har med exempelvis grannar eller människor vi känner igen i närbutiken – har större betydelse för hälsan och välbefinnandet än många tror.

Den arga lappen är något Cecilia Henning varnar för: ”Arga lappar provocerar, trissar upp stämningen och ökar risken att bli påhoppad. Det är fegt och inte särskilt trevligt när någon agerar polis”, säger hon till Hem och hyra.

Annons
Annons

Räkna till 10, eller 10 000 – bara det är så långt att du hinner lugna ner dig och kan formulera ditt ärende på ett konstruktivt sätt.

Men ibland kanske det inte finns något annat val än att påpeka dåligt eller problematiskt beteende genom en lapp. Då är det viktigt att tänka på följande:

Se till att inte skriva när du är i affekt. Räkna till 10, eller 10 000 – bara det är så långt att du hinner lugna ner dig och kan formulera ditt ärende på ett konstruktivt sätt.

Varken versaler eller utropstecken är ändliga resurser. Det betyder inte att du ska slösa med dem. Ett (1) utropstecken räcker för att förmedla att du är irriterad, att använda dem efter varje mening får dig bara att verka kolerisk.

Om du verkligen har humor (och det inte bara är du själv och din mamma som tycker det), så kan du såklart försöka dig på en lite mer skämtsam ton för att lätta upp.

Helst ska lappen undertecknas med namn, men i vissa känsliga situationer kan det kanske ändå vara bra att låta bli. Då gäller det verkligen att hålla tonen artig och absolut inte uttrycka sig på ett sätt som kan få någon att känna sig påhoppad.

Det absolut bästa är så klart om lappen kan undvikas helt. Låt den vara en sista utväg och leta istället efter mer konstruktiva lösningar. Om det till exempel ständigt påpekas att folk bokar för många tvättider på rad kanske det finns sätt att åtgärda problemet i grunden. Uppmana föreningen eller hyresvärden om att skaffa ett bättre bokningssystem – istället för att låta grannsämjan förpestas av aggressiva meddelanden.

Att bjuda in grannarna att titta förbi festen tycker jag är utmärkt beteende.

Annons
Annons

Sedan finns det så klart också icke-arga grannlappar, av mer informationskaraktär. Här är mina råd om tre typexempel:

• Byggarbete

Det hör till god ton att informera sina grannar om renoveringar, ofta gör byggföretaget det åt en. Lappen ska innehålla information om vilka datum det handlar om, vilka tider som det kommer att arbetas mellan och om det kommer att ske eventuell avstängning av vatten. Det ska också finnas kontaktuppgifter till någon som kan svara på frågor.

• Fest

Om du planerar en större fest är det omtänksamt att sätta upp en lapp några dagar i förväg. Vissa skriver ”vi planerar att gå vidare ut på stan vid 23-tiden” eller liknande, vilket kan kännas som en trygghet för den som oroar sig för störd nattsömn. Att bjuda in grannarna att titta förbi festen tycker jag är utmärkt beteende.

• Vårstädning

Det brukar sällan finnas mycket att anmärka på hur en lapp om vårstädning är formulerad. Här är problemet istället att vissa agerar som om de vore osynliga och undviker sin plikt år efter år. Är du en sådan person – låt det här bli våren då du hugger i.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons