Annons

Beslut om extra välfärdspengar i februari

De ekonomiskpolitiska talespersonerna Ulla Andersson (V) och Elisabeth Svantesson (M) är överens.
De ekonomiskpolitiska talespersonerna Ulla Andersson (V) och Elisabeth Svantesson (M) är överens. Foto: Claudio Bresciani/TT

Riksdagen går nu vidare med förslaget om 2,5 miljarder extra till kommunerna, utan att vänta in regeringen.

Oppositionen hoppas på ett beslut den 20 februari.

Under strecket
Maria Davidsson / TT
Publicerad

En majoritet i finansutskottet står bakom förslaget att ge ett tillskott till kommuner och regioner i en extra ändringsbudget. Förslaget från M, KD och V med stöd av SD bordläggs nu i några veckor i väntan på att fler av riksdagens utskott ska kunna lämna synpunkter.

Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson säger att det är rimligt att räkna med ett beslut i riksdagens kammare omkring den 20 februari.

– Det behövs, kommunerna sitter ju och väntar, säger hon.

Regeringen och samarbetspartierna C och L har utlovat fem extra miljarder i år till välfärden i samband med vårändringsbudgeten i april. Men oppositionen anser att det är för sent och vill omgående skjuta till ytterligare 2,5 miljarder i en extra budget.

För att finansiera detta vill de slopa reformer som är viktiga för främst C och MP.

MP:s reform utvecklingstid hotas, som motståndarna framhärdar i att kalla friår efter den gamla modellen.

– Det är en långsiktig, flerårig satsning, inte en tillfällig. Men vi kommer nu att gemensamt sätta oss ner och analysera vad detta kommer att innebära för vår budget och hur vi ska agera framöver, säger MP:s ekonomisk-politiska talesperson Karolina Skog.

Annons
Annons

Emil Källström, Centerns ekonomiskpolitiske talesperson, är besviken att förslaget om ingångsavdrag inte införs i år med oppositionens förslag. Det skulle ha gett företag lägre arbetsgivaravgift och tanken är att underlätta för unga och nyanlända att få jobb, framhåller han.

– Jag tycker att det är dåligt och anmärkningsvärt att M och V slår sina påsar ihop för att höja skatten för företag, och dessutom försämrar för integrationen, säger Källström.

Partierna bakom januariöverenskommelsen är irriterade över att oppositionen går in och prioriterar om i den redan beslutade budgeten för 2020.

– Vi har ju haft en ordning i Sverige där budgetprocessen har satts i centrum och att vi har varit överens om hur det ska gå till. Om vi har partier som väljer att gå ifrån det kommer det att få konsekvenser, vilka konsekvenser har jag inte klart för mig, säger Karolina Skog (MP).

– Men det här är riktigt, riktigt stort.

Fredrik Olovsson (S), ordförande i finansutskottet, är även kritisk till att oppositionen agerar kortsiktigt.

– Det här är inget man löser med en extra ändringsbudget, med en klackspark. Den här delen av det politiska spelet är ovärdigt ur det perspektivet, säger Fredrik Olovsson.

Oppositionens förslag innebär också att Vänsterpartiet gått med på att dra in en halv miljard av de pengar som var avsatta för lärarassistenter. Även om det också är vad man skulle kalla pengar till välfärden är det rätt att dra in dem, enligt Ulla Andersson.

– 2019 kom det ju drygt 400 miljoner till lärarassistenter, 33 procent av de pengarna användes, resten frös inne i statens budget. Trots det tillsköt man ytterligare en halv miljard 2020 och det är de pengarna som vi nu omvandlar till generella statsbidrag till kommunerna, säger Ulla Andersson.

TT: Så pengarna till lärarassistenter hade inte spelat någon praktisk roll?

– Delvis så används de ju inte och det måste ju vara bättre att förhindra uppsägningar av lärare, det är ju framförallt de som behövs i skolan.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons