Annons

Trump stödjer ”begränsad” FBI-utredning

Under stor dramatik röstade republikanerna i senatens juridiska utskott för Brett Kavanaugh som Trumps kandidat till högsta domstolen – men krav restes samtidigt på att FBI utreder anklagelserna om sextrakasserier mot honom. Nu har Trump sagt ja till en begränsad och snabb utredning.

Under strecket
Publicerad

Brett Kavanaugh.

Foto: Andrew Harnik/AP Bild 1 av 3
Foto: Andrew Harnik/AP Bild 2 av 3

Protester mot Brett Kavanaugh på fredagen.

Foto: J. Scott Applewhite/AP Bild 3 av 3
Efter reklamen visas:
Kavanaugh får ja i utskottet

NEW YORK/STOCKHOLM Den amerikanska senatens justitieutskott ger bifall till domarkandidaten Brett Kavanaugh – med elva röster mot tio. Därmed väntar en omröstning i själva senaten.

Samtidigt krävde den republikanska senatorn Jeff Flake, från Arizona, på fredagen att FBI utreder anklagelserna som riktats mot den tilltänkte domaren Brett Kavanaugh. Tidigare på fredagen konfronterades Flake av en kvinna som själv varit utsatt för sexuella övergrepp. ”Du sänder en signal om att övergrepp inte spelar roll. Du sätter män som gör de här övergreppen i maktpositioner” skrek hon till Flake som besvärat undvek att svara.

Flake fick med sig sina partikamrater och på fredagskvällen även presidenten. Trump sa då att han vill se FBI göra en kompletterande utredning av Kavanaugh. Utredningen ska vara begränsad och får inte ta mer än en vecka, anser presidenten.

Att just Flake utmanar sitt parti är ingen slump. Han har valt att inte ställa upp för omval i mellanårsvalet till kongressen i november och kan därför känna sig något friare från Republikanerna som vill se Kavanaugh godkännas före valet.

Annons
Annons

Brett Kavanaugh.

Foto: Andrew Harnik/AP Bild 1 av 3
Foto: Andrew Harnik/AP Bild 2 av 3

Protester mot Brett Kavanaugh på fredagen.

Foto: J. Scott Applewhite/AP Bild 3 av 3
Brett Kavanaugh.
Brett Kavanaugh. Foto: Andrew Harnik/AP

Dramat i senatens juridiska utskott på fredagen kommer sedan Kavanaugh dagen före frågats ut under en tidvis aggressiv och känslosam session i senaten om anklagelserna om sextrakasserier för nästan 40 år sedan.

In i det sista var det oklart om Republikanerna i utskottet hade tillräckligt antal röster för att rösta igenom Kavanaugh.

Till slut röstade Republikanerna ja – men debatterade samtidigt kravet från Flake som nu väntas resultera i att den avgörande omröstningen skjuts fram minst en vecka.

Demokraterna har tidigare krävt att FBI utreder utreder anklagelserna.

Foto: Andrew Harnik/AP

Det är i nuläget oklart om Kavanaugh klarar en omröstning i hela senaten, med dess hundra senatorer. Republikanerna har en tunn majoritet med 51 mot 49.

President Trump reagerade med för honom osedvanlig återhållsamhet på dramatiken i utskottet på fredagen. Om professorn Christine Blasey Ford, som i torsdags anklagade Kavanaugh för att ha sexuellt trakasserat henne för över 30 år sedan, kommenterade presidenten att ”hon var ett trovärdigt vittne”. Det var nya toner jämfört med de som hördes på torsdagen när Kavanaugh argt försvarade sig i senaten. Efter utfrågningen sa Trump då att Kavanaugh visat amerikanska folket varför Trump nominerade honom och vidare att Kavanaughs tillbakavisande av anklagelserna var ”ärliga och kraftfulla”.

Protester mot Brett Kavanaugh på fredagen.
Protester mot Brett Kavanaugh på fredagen. Foto: J. Scott Applewhite/AP
Efter reklamen visas:
Därför är Trumps domarstrid viktig
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons