Annons

V: De blågröna har skapat vårdkrisen

Jonas Lindberg.
Jonas Lindberg. Foto: Erik Nordlund

I 14 år har de borgerliga partierna styrt Region Stockholm. Deras privatiseringar har misslyckats, skriver Jonas Lindberg (V), sjukvårdspolitisk talesperson Region Stockholm, i en replik.

Under strecket
Publicerad

REPLIK | VÅRDEN I STOCKHOLM

Personalen larmar om patienter som dör på akuten i onödan, på grund av personalbrist. Samtidigt varslar sjukhusen 1 350 personer. Vänsterpartiet vill se en miljardsatsning på personalen för att lösa vårdkrisen.

I en debattartikel i SvD skriver de blågröna inte ett ord om att det är brist på vårdplatser. Det är anmärkningsvärt. Irene Svenonius (M) och Anna Starbrink (L) är helt tondöva för det vårdkaos som patienter, anhöriga och sjukvårdpersonal vittnar om. Deras politik har resulterat i att hela vårdsystemet i Stockholm är extremt pressat. Sjukhusens budgetar är för slimmade. Det finns inga pengar till löneökningar och de blågröna kallar det för effektiviseringar. Vi kallar det nedskärningar.

De blågröna gillar att skylla dåliga beslut på andra. Det var de borgerliga partierna som drev igenom byggandet av Nya Karolinska Sjukhuset, världens dyraste sjukhus. Nu skyller de allt på kostnadsutjämningen. Moderaterna påstår att Region Stockholm ska betala 4,2 miljarder per år. Det är fel. I år bidrar vi med 530 miljoner mer än 2018. Staten står idag för 96,5 procent av utjämningssystemet. Nedskärningarna inom den offentliga sektorn är konsekvenser av den nationella budgeten som M, KD och SD röstade igenom i riksdagen. Även Januariöverenskommelsen har sänkt skatter för de rikaste istället för att ge mer resurser till vården. Nuvarande regering har idag aviserat 345 miljoner extra till Region Stockholm, men det räcker inte på långa vägar.

Annons
Annons

Vänsterpartiets förslag:

 1. 1,3 miljarder mer till sjukvården.
  Anställ fler sjuksköterskor. För att attrahera och behålla sjuksköterskor måste de få högre löner och bättre arbetstider.
 2. Förändra vårdcentralerna.
  Vårdcentralerna ska få områdesansvar och enbart ansvara för listade patienter. Ersättningssystemet ska bygga på antal listade patienter och deras vårdbehov.
 3. Öppna akuten på Nya Karolinska Sjukhuset (NKS).
  NKS akutmottagning måste vara öppen för alla. Antal besök på NKS akut minskat kraftig samtidigt som den övriga sjukvården är hårt ansträngd.
 4. Stärk den avancerade sjukvården i hemmet (ASIH).
  En förbättrad hemsjukvård som utgår från sjukhusen skulle avlasta våra sjukhus och akutmottagningar.
 5. Inför tillitsstyrning i vården.
  Dagens ersättningsmodell där vården måste räkna pinnar måste helt avvecklas och förändras. Vårdpersonal ska kunna lägga sin tid på att vårda, inte administration.
 6. Förbättrat samarbete mellan kommun och region
  Kommunens biståndshandläggare behövs på sjukhusen, för att förbättra möjligheten till utskrivning av patienter. Patienter ska inte behöva vänta länge på att komma hem efter en sjukhusvistelse.

De blågröna måste erkänna att vi har en vårdkris. Sjukvården måste få mer resurser nu. Välfärden ska gå att lita på.

Jonas Lindberg
sjukvårdspolitisk talesperson V Region Stockholm

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons