Annons

Elsa Westerstad:”Hur kan man vara så korkad”, Sjöstedt?

Jonas Sjöstedt kallar Amineh Kakabaveh för korkad. ”Vem är det som är korkad?”, undrar SvD:s Elsa Westerstad.
Jonas Sjöstedt kallar Amineh Kakabaveh för korkad. ”Vem är det som är korkad?”, undrar SvD:s Elsa Westerstad. Foto: TT

Att sparka på Amineh Kakabaveh är att sparka på flickorna som fått sina liv förstörda av hederskulturen. Hur kan Vänsterpartiet kalla sig feministiskt?

Under strecket
Publicerad

Partisekreteraren Aron Etzler var den som meddelade att Kakabaveh petats.

Foto: TTBild 1 av 1

Jag hittar inga bättre ord än verbalt våld.

Bara någon vecka innan SVT:s intervjuprogram ”Min sanning” skulle sändas (det visas i SVT i kväll) uteslöts Amineh Kakabaveh från Vänsterpartiet.

Att hon i programmet skulle vara kritisk mot partiets behandling av henne och hur man hanterat frågan om hederskultur, som hon engagerat sig i under alla år, var givet. Kanske visste partiledningen också att hon där skulle säga att hon lämnar partiet (något de förnekar).

Hon berättar att hon fortfarande kallas rasist.

För att föregå kritiken kallade partisekreteraren Aron Etzler till presskonferens där han meddelade att Kakabaveh petats, och tog heder och ära av hennes person. Utmålade henne som någon som sprider fake news och lögner om partiet, och uteblir från riksdagens möten.

Amineh Kakabaveh är säkert både ivrig och yvig och stundtals ogenomtänkt. Det stämmer också att hon för några år sedan spred en film i sociala medier fabricerad av nazistiska Nordisk ungdom, med SVT:s logotyp, där en grupp somaliska män framställdes som våldtäktsmän och shariaivrare.

Annons
Annons

Partisekreteraren Aron Etzler var den som meddelade att Kakabaveh petats.

Foto: TTBild 1 av 1

Hon bad om ursäkt för det. Det hjälpte inte. Hon berättar att hon fortfarande kallas rasist.

Men ingen som mött Kakabaveh, som är kurd och själv har levt nära hederskulturen, kan säga annat än att engagemanget för dessa unga kvinnor, flickor – och pojkar – är genuint och ärligt menat.

Partisekreteraren Aron Etzler var den som meddelade att Kakabaveh petats.
Partisekreteraren Aron Etzler var den som meddelade att Kakabaveh petats. Foto: TT

I ”Min sanning” säger hon att hon mobbas av sina partikamrater och därför inte går på riksdagens möten. Jag kan inte veta vad som pågår i partiets innersta rum, men jag har ingen anledning att misstro henne.

Däremot finns det anledning att misstro Vänsterpartiets ledning, eftersom den förhåller sig så lättvindigt till sin egen historia.

Aron Etzler var själv aktiv i Ung vänster då, liksom Ali Esbati. De vet mycket väl hur partiet svängt, åtminstone i teorin.

”Vänsterpartiet har i sina program att vi är emot hedersvåld, så det är okontroversiellt att Vänsterpartiet är emot hedersvåld”, svarar Aron Etzler en reporter som, i samband med tillkännagivandet, undrar om uteslutningen av Kakabaveh har med hedersfrågan att göra.

Men precis som hon berättar i ”Min sanning” var det Ung vänster som krävde integrationsminister Mona Sahlins avgång efter att Fadime mördats av sin pappa (detta är också något som Sakine Madon skrivit om i Upsala Nya Tidning).

Annons
Annons

Inte för att Sahlin gjort för lite för att skydda Fadime och alla unga kvinnor som får sina liv förkortade och förstörda, utan för att Sahlin använde hedersbegreppet som ansågs rasistiskt. De skrev att ”rasism legitimeras med hänvisning till en kamp mot kvinnoförtrycket”.

Aron Etzler var själv aktiv i Ung vänster då, liksom riksdagsledamoten Ali Esbati. De vet mycket väl hur partiet svängt, åtminstone i teorin.

Det är inte Amineh Kakabavehs tårar i ”Min sanning” som får även mig att gråta, utan hur svenska politiker – och inte minst Vänsterpartiet – offrat unga kvinnors trygghet i antirasismens namn.

Ett svek som tidigare pågick oblygt inför öppen ridå och som de senaste åren tagit skydd bakom policydokumentens till intet förpliktigande floskler.

Att sparka på Kakabaveh är att sparka på dessa kvinnor.

Hur kan man vara så korkad?

I ”Min sanning” visas ett klipp där Jonas Sjöstedt besöker Stockholmsförorten Kista för att träffa några somalier. Det är precis efter att Amineh Kakabaveh delat den fejkade filmen, och bett om ursäkt.

”Hur kan man vara så korkad så att man delar den här filmen och inte ser att det här är lögn?” säger Sjöstedt. Han ser märkbart nöjd ut.

Applåder i rummet.

Hur kan man vara så korkad?

En manlig partiledare för ett feministiskt parti tar sig ut i förorten och förolämpar öppet sin kvinnliga partikamrat, en person som vigt sin tid och sitt liv åt dem som inte haft någon röst.

Hur länge till kan ett sådant parti kalla sig feministiskt?

Det går till syvende och sist inte att sminka en gris.

 

”Min sanning” finns tillgänglig på SVT Play.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons