Annons

Experter överens med V: Löfven-drag sänkte kronan

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Regeringen bär del av skulden för kronkollapsen. De säger två valutaproffs, och de får medhåll av Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Ulla Andersson, Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson.

Foto: Stina Stjernkvist/TT Bild 1 av 1

Kronan har fallit som en sten mot både euron och dollarn de senaste åren. Många har skyllt utvecklingen på Riksbankens minusränta. Minusräntan sägs ha medfört att investerare håller sig borta från kronan eftersom den betyder att investeringar i Sverige genererar dålig avkastning.

Men enligt Martin Enlund, Nordeas chefsstrateg för valutor, beror den svaga kronan inte enbart på Riksbanken. Det finns en annan bov i dramat – regeringen.

Statsminister Stefan Löfven och finansminister Magdalena Andersson har under sina år vid makten hållit hårt i plånboken. Det har lagt lock på efterfrågan i ekonomin, vilket tvingat Riksbanken att sänka räntan mer än den annars behövt göra för att få upp inflationen till målet, menar Enlund.

– Om finanspolitiken hade varit mer expansiv är jag rätt säkert på att kronan hade utvecklats lite bättre än vad den gjort, inte minst för att räntorna då hade varit högre, säger han.

Martin Enlund menar också att kronan hade varit starkare om regeringen hade lånat till investeringar som ökar svensk ekonomis långsiktiga tillväxtpotential. Han nämner utbildning, infrastrukturinvesteringar och mer pengar till kommunerna.

Annons
Annons

Ulla Andersson, Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson.

Foto: Stina Stjernkvist/TT Bild 1 av 1

– Kronan hade inte varit lika svag i dag om regeringen hade gasat på. Alla investeringar som avkastar mer än noll procent kan staten räkna hem just nu, säger Enlund.

Carl Hammer, analyschef för valutor på SEB, är inne på samma linje. Han menar att politikerna borde skrota det så kallade överskottmålet som tvingar den offentliga sektorn att spara pengar över en konjunkturcykel för att betala av på statskulden.

Det hade gjort det möjligt för regeringen att investera mer i saker som stärker Sveriges långsiktiga konkurrenskraft, vilket i sin tur skulle ge stöd åt kronan eftersom det då skulle bli mer attraktivt för privata aktörer att investera i svenska tillgångar, menar Hammer.

Ulla Andersson, Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson.
Ulla Andersson, Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Riksgäldskontoret meddelade nyligen att man kommer behöva låna mer pengar på grund av att statens skatteinkomster minskar. Det mesta av statens upplåning sker genom att Riksgälden säljer statsobligationer. Carl Hammer tror att det ökade utbudet av svensk statsobligationer kan vara positivt för kronan då fler investerare kommer behöva växla till sig kronor för att köpa just statobligationer.

– Om lånebehovet ökar kan man faktiskt få valutainflöden som skulle kunna verka för att stabilisera kronan, säger han.

Finansminister Magdalena Andersson (S) säger på måndagen till SvD att hon vill överge överskottmålet och istället införa ett balansmål. Även Vänsterpartiet vill se ett balansmål.

Precis som valutaproffsen tror Ulla Andersson, Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson, att ett sådant nytänk hade hjälpt kronan. Enligt Ulla Andersson skulle ett balansmål frigöra pengar som skulle kunna investeras i kommunal verksamhet, utbildning, bostäder och järnvägar.

Ulla Andersson vill också att mer pengar ska gå till de fattigaste i samhället som bidragstagare, fattigpensionärer och låginkomsttagare. Det skulle inte bara minska klyftorna men också spä på tillväxten, öka inflationen och minska behovet av låga räntor eftersom de med tunnast plånbok tenderar att spendera mer av sina nyvunna slantar än de som har det bättre ställt, menar Ulla Andersson.

– Vi har många människor som lever på en väldigt knaper nivå. Om de får mer pengar kan man vara säker på att det ökar efterfrågan och inflationen, vilket inte händer om man tar bort värnskatten för de som redan har det gott ställt, säger Ulla Andersson.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons