Annons

Göran Eriksson:V och M tror inte på samma liv efter Löfven

I dag är Vänsterpartiet, Moderaterna och Kristdemokraterna beredda att fälla regeringen. Men om de kommer att förverkliga hotet beror på vad de kan vänta sig av livet efter regeringen Löfven.

Under strecket
Publicerad

Ulf Kristersson (M) och Jonas Sjöstedt (V).

Foto: Claudio Bresciani/TT

Ulf Kristersson (M) och Jonas Sjöstedt (V).

Foto: Claudio Bresciani/TT
Ulf Kristersson (M) och Jonas Sjöstedt (V).
Ulf Kristersson (M) och Jonas Sjöstedt (V). Foto: Claudio Bresciani/TT

1. Varför förnyar Jonas Sjöstedt just nu hotet om att fälla regeringen Löfven?

Därför att regeringen på torsdagen – sex dagar före första maj – tillsatte den utredning som ska ta fram förslag om att ändra arbetsrätten. Det är förslag som drivits igenom av Centerpartiet och Liberalerna, och som fackföreningsrörelsen avskyr.

På onsdag i nästa vecka vill Sjöstedt kunna gå främst i vänsterns demonstrationståg, och framställa sig och Vänsterpartiet som LO-fackens bästa vänner, i kampen för att rädda arbetsrätten.

2. Men kommer Vänsterpartiet verkligen att fälla en S-ledd regering, tillsammans med Moderaterna och Kristdemokraterna?

För att det verkligen ska hända måste också Sverigedemokraterna rösta emot regeringen. De flesta socialdemokrater tror inte att V vågar – eftersom alternativet kan bli en moderatledd regering som behöver stöd av SD.

Men Sjöstedt har investerat tungt i att partiet faktiskt är beredda att fälla regeringen om de ändrar arbetsrätten, och V skulle få betala med förlorad trovärdighet om han backar.

Till sist kommer det att spela stor roll vad Vänsterpartiet tror kommer i stället för regeringen Löfven.

3. Men skulle M och KD verkligen vara beredda att fälla regeringen Löfven ihop med V – för att regeringen genomför en borgerlig arbetsrättsreform?

Båda partierna säger i dag att de är beredda att göra det, och inom Moderaterna förs till och med resonemang om hur man ska kunna fälla regeringen Löfven, men ändå rösta igenom förändringarna i arbetsrätten.

Både M och KD har också skäl – precis som V – att för sin trovärdighets skull försöka fälla S-MP-regeringen.

Problemet för den rödblå koalitionen är att de borgerliga partierna vill att regeringen Löfven ersätts av en M-KD-regering, medan Vänsterpartiet verkligen inte vill det. Den målkonflikten gör risken lite mindre för regeringen Löfven.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons