Annons

Press på regeringen – S kan svänga i narkotikafrågan

Kristina Nilsson (S), vice ordförande i socialutskottet.
Kristina Nilsson (S), vice ordförande i socialutskottet. Foto: Tomas Oneborg

S stänger inte dörren för att en utvärdering leder till att narkotika för eget bruk avkriminaliseras. ”Det beror på vad utvärderingen landar i”, säger Kristina Nilsson (S), vice ordförande i socialutskottet, efter att man enhälligt beslutat att kräva en utvärdering av den svenska narkotikapolitiken.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Camilla Waltersson Grönvall (M) är positiv till en utvärdering av narkotikapolitiken.

Foto: Tomas OneborgBild 1 av 2

Karin Rågsjö (V) är nöjd efter socialutskottets beslut.

Foto: Tomas OneborgBild 2 av 2

Under socialutskottets sammanträde på torsdagsförmiddagen fattade ett enigt utskott beslut om att kräva att regeringen tillsätter en utvärdering av den svenska narkotikapolitiken och tar initiativ till en nollvision när det gäller narkotikarelaterade dödsfall.

Utvärderingen ska säkerställa att politiken "är förenlig med kraven på evidensbaserad vård, beprövad erfarenhet och skademinimering", rapporterade SR:s Ekot på onsdagskvällen.

SvD har tidigare rapporterat om hur känslig narkotikafrågan är i riksdagen.

– Vi har lämnat ett gemensamt initiativ från hela utskottet, varenda parti ställer sig bakom. Jag är så glad för det, säger Karin Rågsjö, Vänsterpartiets vårdpolitiska talesperson till SvD efter mötet.

Karin Rågsjö säger att utvärderingen ska titta på narkotikarelaterade dödsfall, som hon kallar ”alarmerande höga”, vård och behandling.

– Att vi får en rimligare narkotikapolitik som följer med forskningen. Det är jätteviktigt.

Uppdraget gäller inte att titta på en avkriminalisering av narkotika för eget bruk, men Karin Rågsjö hoppas ändå att den frågan ska utredas.

Annons
Annons

Varför omfattar inte utvärderingen direktiv att titta på avkriminalisering för eget bruk?

– Jag förutsätter att det kommer att utredas. Vi kan inte ha med det här för att vi är socialutskottet, så det är svårt för oss att ha sådana direktiv.

Socialdemokraten Kristina Nilsson är vice ordförande i socialutskottet. Hon säger att det alltid finns anledning att utvärdera narkotikapolitiken eftersom nuvarande lagstiftning har 30 år på nacken och både kunskapsläget och hur människor ser på frågorna kan ha förändrats sedan lagarna stiftades.

Kan en utvärdering leda till avkriminalisering för eget bruk?

– Det är svårt att svara på i dag, det beror på vad utvärderingen landar i. Det finns partier som driver den frågan redan nu, innan utvärderingen har gjorts. Men jag tycker att det är viktigt att man först tittar på utvärderingen och sen tittar på vilka frågor som är mest angelägna att driva.

Kristina Nilsson lägger till att Socialdemokraterna i dagsläget inte är för en avkriminalisering.

Hon stänger alltså inte dörren helt för att titta på avkriminalisering i framtiden. Det är ett annat besked än statsminister Stefan Löfven (S) gav i en SvD-intervju i december förra året. På frågan om han ville avkriminalisera cannabis för att komma åt gängbrottsligheten svarade Löfven:

– Nej! Jag kan inte förstå det över huvud taget. Om narkotikan är en del av problemet, om det här är en stor inkomstkälla för den organiserade brottsligheten – ska det då bli lättare att köpa och sälja knark? Nej, här gäller det att slå till mot narkotikan ännu hårdare.

Annons
Annons

Camilla Waltersson Grönvall (M) är positiv till en utvärdering av narkotikapolitiken.

Foto: Tomas OneborgBild 1 av 2

Karin Rågsjö (V) är nöjd efter socialutskottets beslut.

Foto: Tomas OneborgBild 2 av 2

Camilla Waltersson Grönvall, Moderaternas socialpolitiske talesperson, säger att det är viktigt att ha en nollvision när det gäller narkotikarelaterad dödlighet.

– Mot bakgrund av att alldeles för många människor dör av narkotika i Sverige så behöver vi ha en utvärdering av den hittills förda narkotikapolitiken. Vi måste sträva mot en nollvision, säger hon.

Camilla Waltersson Grönvall (M) är positiv till en utvärdering av narkotikapolitiken.
Camilla Waltersson Grönvall (M) är positiv till en utvärdering av narkotikapolitiken. Foto: Tomas Oneborg

Camilla Waltersson Grönvall vill inte peka på konkreta förändringar som kan behövas i narkotikapolitiken.

– En utvärdering ger oss förhoppningsvis en fingervisning om det.

Kristdemokraternas Pia Steensland säger att det är oerhört viktigt att utvärderingen premierar att få fram en narkotikapolitik som främjar evidensbaserad vård och behandling och hjälper till att avstigmatisera beroendesjukdom.

– Det är mycket glädjande att alla ställer sig bakom. Vi kristdemokrater har pratat om det här länge. Det är otroligt viktigt att kunskapen och förståelsen för att beroende är en sjukdom finns i politiken. Det är grunden för att vi ska få till en beroendevård utan skuld och skam.

Karin Rågsjö (V) är nöjd efter socialutskottets beslut.
Karin Rågsjö (V) är nöjd efter socialutskottets beslut. Foto: Tomas Oneborg

Enligt Rågsjö vill Vänsterpartiet också se över LVM-vården, lagen om vård av missbrukare i vissa fall.

– Det kostar väldigt mycket i dag, men vad får vi ut av det? Kan vi lägga pengarna på något annat i stället? Det måste vi se över, säger Rågsjö.

Hur viktig är den här frågan för Vänsterpartiet?

– Vi jobbar efter jämlikhetsspåret. Och då är jämlik hälsa för missbrukare och beroende superviktigt, säger Rågsjö.

Tidigare har bara två riksdagspartier velat utreda vad en avkriminalisering av eget bruk skulle innebära, Centerpartiet och Vänsterpartiet. I slutet av december i fjol kom också beskedet att Kristdemokraterna öppnade för att lagstiftningen på sikt måste ändras.

– Vi lämnar det moralistiska, det får någon annan hålla på med om de vill. För oss är frågan hur vi kan hjälpa beroendesjuka personer att leva utan missbruk. Då kan vi inte tänka som vi gjorde för 40 år sedan, sa Michael Anefur, KD:s talesperson i socialpolitiska frågor då.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons