Annons

V-politiker: Pest eller kolera att ta ställning till Löfven

I helgen avgör Vänsterpartiet om Stefan Löfven (S) utses till statsminister i nästa vecka. Om Löfven släpps fram röstar V samtidigt bort sig själva från allt politiskt inflytande. Alternativet är att bana väg för Ulf Kristersson M) som statsminister.

– Det är pest eller kolera, säger Stig Henriksson, tidigare riksdagsledamot.

Under strecket
Publicerad
Foto: Janerik Henriksson/TT
Foto: Janerik Henriksson/TT
Foto: Janerik Henriksson/TT

Stig Henriksson var också under 16 år kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande i Fagersta, som då var Vänsterpartiets starkaste fäste i landet med över 50 procent av rösterna och egen majoritet i kommunen.

Nu ska partiet på riksplanet klumpas ihop med SD och utestängas från politiska beslut under den kommande mandatperioden, enligt uppgörelsen mellan C, L, S och MP:

”Denna överenskommelse innebär att Vänsterpartiet inte kommer att ha inflytande över den politiska inriktningen i Sverige under den kommande mandatperioden”.

Stig Henriksson till SvD:

– Det är ett sätt att försöka förnedra ett parti och kommer att höja tröskeln för att Vänsterpartiet kan släppa fram den här regeringen.

Kan Vänsterpartiet acceptera detta?

– Det är ett dilemma. Vänsterpartiet har ett avgörande inflytande enbart i statsministeromröstningen. Vi står inför en helt ny situation.

Annons
Annons

På vilket sätt?

– Normalt lägger vi ner våra röster för vad man i högtidliga sammanhang kallar en arbetarregering. Men normalt lägger vi inte ner rösterna för en borgerlig regeringspolitik, utan det röstar vi emot. Det är två principer som krockar eftersom nu kommer vi att ha en socialdemokratiskt ledd regering som för en ganska utpräglad borgerlig politik.

Enligt Stig Henriksson ligger det politiska innehållet i uppgörelsen till höger om det politik som drevs under alliansåren med Fredrik Reinfeldt (M) som statsminister och Anders Borg (M) som finansminister.

– Arbetsrätten är väl det mest tydliga exemplet, som Reinfeldt och Anders Borg inte ens ville prata om, än mindre röra. Frågan är vad fackföreningsrörelsen säger och framför allt vad väljarna säger.

Kan det uppfattas som ett svek att släppa fram Löfven på den här grunden?

– Ja, precis som många väljare säkert ser det som ett svek om man bäddar för en Kristersson-regering med stöd av SD. Den slitna metaforen om pest och kolera är verkligen adekvat här.

Vänsterpartiet vill officiellt inte kommentera hur det kommande beslutet i statsministerfrågan ska fattas i partiet.

Enligt vad SvD erfar kommer det att bli först ett möte med partistyrelsen i helgen och därefter ett separat i riksdagsgruppen. På måndag väntar sig talmannen Andreas Norlén besked från samtliga partier hur man ser på vem som ska föreslås som statsminister.

S, MP, C och L samlar 167 röster. Om V röstar nej tillsammans med M, KD och SD får Stefan Löfven en majoritet mot sig. Vänstern sitter alltså på det direkta avgörandet om det blir en ny S-MP-regering enligt uppgörelsen med C och L.

I Vänsterns partiledning finns det starka synpunkter kring konstruktionen med en anti-V-paragraf:

– Det är verkligen svårsmält och det märks också bland våra medlemmar. Hela upplägget med en klausul och att vi att vi ska jämställas med Sverigedemokraterna är så fel det bara kan bli, säger en ledamot som bara vill uttala sig anonymt innan det kommande beslut är offentliggjort.

Hur kommer det att sluta?

– Det är öppet, men vi vet också vad som ligger i den andra vågskålen med en Kristersson-regering plus SD i någon form. Det gäller att ta ansvar både för vårt parti och våra värderingar men också stå upp för landet, det är den svåra avvägningen här.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons