Annons

V-politiker: Vårt parti måste bli mer radikalt

V-ledaren Jonas Sjöstedt.
V-ledaren Jonas Sjöstedt. Foto: Henrik Montgomery/TT

Det är inte vår roll att stötta ett socialdemokratiskt maktinnehav till vilket pris som helst. Vi ska stå för en vänsterpolitik för ett helt annat samhälle – utan kapitalismens orättvisor och klimatförstöring. Det skriver ett flertal vänsterpartister.

Under strecket
Publicerad

DEBATT | VÄNSTERPARTIET

Vi önskar en ny och radikalare inriktning för Vänsterpartiet på nästa års kongress. Vi vill med denna artikel skissa på ett alternativ framåt, för att göra oss relevanta som opposition och hantera de utmaningar som vi står inför i framtiden.

I och med att partiledningen släppte igenom en högerregering ledd av Socialdemokraterna lyckades man tillfälligt stoppa en regering stödd av SD, men tog också ett tydligt kliv mot den politiska mitten. Just avsaknaden av politiska alternativ genom en samling i mitten är bland annat det som bidragit till SD:s framväxt. I den snabba vridning mot höger som hela det politiska landskapet undergått de senaste åren, är det viktigare än någonsin med ett stabilt vänsterparti som står för något helt annat och det med tydlighet och skärpa. Det är också tydligt att väljarna just nu inte ser en trovärdig opposition i oss, ens i denna tydliga högerriksdag.

Den nuvarande regeringen står för en försämring av arbetsrätten och välfärden som inte den tidigare alliansregeringen hade kunnat mer än drömma om. Det är inte vår roll att stötta ett socialdemokratiskt maktinnehav till vilket pris som helst. Vi ska stå för en vänsterpolitik för ett helt annat samhälle – utan kapitalismens orättvisor och klimatförstöring. Vi måste, för att framstå som det radikala alternativ vi är, vara mycket tydligare på några centrala områden: klimatet, arbetsrätten, bostadsfrågan, landsbygden och EU och markera att vi är ett verkligt alternativ till övriga högerpartier. Vi har inte råd att fortsätta strategin med att visa oss regeringsdugliga inför väljarna genom att ge upp krav och principer. Det är dags att vi tar täten och går före.

Annons
Annons

Den slakt på välfärden som pågått de senaste decennierna har drabbat vissa mycket värre än andra. Det handlar om en landsbygd som utarmats på såväl jobb som välfärd och infrastruktur och det handlar om fattiga förorter där arbetarklass får leva med en allt sämre bostadssituation, försämrade arbetsvillkor och en svikande skola. Vänsterpartiet är i dag inte tillräckligt närvarande eller har tillräckligt med politiska svar på någon av dessa platser, där måste vi bli bättre!

Vänsterpartiet måste också ha en beredskap för att klimatförändringarna ganska snart kommer att få märkbara effekter på en samhällsnivå, med ett ännu hårdare politiskt klimat, fortsatta attacker mot arbetarklassen, ökad rasism och en än mer urholkad välfärd. Partiet måste välja en annan väg än den nuvarande för att vara relevant och viktigt i en sådan situation. Det handlar om att anta en radikal oppositionsroll, där vi kan stå för ett hopp om ett helt annat samhälle, ett positivt projekt som vågar gå framåt, ställa mycket tydligare och radikalare krav än vad vi gör i dag och formulera visioner för ett helt annat samhälle.

Kraften i en vänsterrörelse är att vi är många som arbetar solidariskt tillsammans. Genom det kan vi inte bara driva krav i parlamenten utan också aktivt arbeta med solidaritet som verktyg för att fylla de luckor där samhället drar sig tillbaka. Vi ska i det längsta slåss för att välfärden ska utvecklas, inte avvecklas, men vi måste också vara beredda att göra det som en gång gjorde arbetarrörelsen till ett så framgångsrikt projekt: organisera oss själva för att uppfylla våra behov. Från det solidaritetsarbete för flyktingar som pågår i hela landet, från förra årets stora gemensamma insatser för att hantera skogsbränderna och från internationella socialistiska rörelser kan vi lära mycket. Genom att människor organiserar sig gemensamt kan vi lappa ihop det samhälle som annars sviker och faller i sär. Att göra ett sådant arbete till ett vänsterpartistiskt projekt innebär också att få en ny relevans på landsbygden och i förorterna.

Annons
Annons

Vänsterpartiet är den viktigaste och starkaste kraften för ett rättvist och jämlikt samhälle och för att vi gemensamt ska hindra fortsatta klimatförändringar. Men för att partiet verkligen ska kunna axla den viktiga rollen för framtiden krävs ett radikalt och modigt politiskt projekt!

Elena Karlström
ordförande V Storstockholm
John Edström
ordförande V Göteborg
Richard Olsson
ordförande V Malmö
Tony Haddou
riksdagsledamot V
Daniel Riazat
riksdagsledamot V
Malcolm Momodou Jallow
riksdagsledamot V
Rossana Dinamarca
före detta riksdagsledamot V
Ana Rubin Süssner
listtopp EU-parlamentet
Adriana Aires
före detta ordförande V Göteborg
Mirjam Katzin
före detta ordförande V Malmö
Claudia Velásquez
ordförande V Helsingborg
Amanda Sandholm
ordförande V Nacka
Daniel Pérez Wenger
ordförande V Solna
Thomas Nilsson
ordförande V Falun
Malin Karvonen
ordförande V Luleå
Angelica Andersson
kommunpolitiker V Borlänge
Magnus Roslund
regionpolitiker V Skåne
Hawar Asaiesh
kommunpolitiker V Västerås
Hannah Klang
V:s framtidskommission
Showan Shattak
kommunpolitiker V Malmö
Nazanin Sephiri
före detta politisk sekreterare för V i EU-parlamentet
Daria Bogdanska
aktivist
Gustav Landström
styrelsen V Göteborg
Christian Larsson
styrelsen V Göteborg

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons