Annons

V: Stoppa miljarderna som går till Turkiet

Recep Tayyip Erdoğan.
Recep Tayyip Erdoğan. Foto: AP

Samtidigt som Sverige stoppat vapenexporten till Turkiet fortsätter EU:s mångmiljardrullning till president Erdoğan. Det håller inte. Sverige måste med alla medel stoppa Turkiets krigföring, skriver företrädare för Vänsterpartiet.

Under strecket
Publicerad

DEBATT | TURKIET

Efter påtryckningar från Vänsterpartiet och Liberalerna lade utrikesminister Ann Linde nyligen fram ett förslag om att driva ett vapenembargo mot Turkiet på EU-nivå. I förra veckan fattade Inspektionen för strategiska produkter beslut om att stoppa all export av krigsmateriel till Turkiet med omedelbar verkan. Det är bra. Allt annat vore en skandal av stora mått.

Men ett stopp för vapenexporten räcker inte för att stoppa den despotiska turkiska ledaren Recep Tayyip Erdoğans våldsamma och människorättsvidriga maktambitioner. Sverige måste också verka för en flygförbudszon i norra Syrien och se till att stoppa de stora summor pengar som regimen i Ankara får från Sverige via EU. Det som pågår nu är inget mindre än försök till etnisk resning av de kurdiska byarna i norra Syrien, på gränsen till Turkiet. Det är en fullständigt oacceptabel utveckling.

Som flera medier påpekat efter att statsminister Löfven felaktigt hävdat att ”inte en krona” går till Turkiets regering, så går i själva verket mångmiljardbelopp går direkt till Turkiet genom EU.

Annons
Annons

De mest omtalade pengarna har handlat om det skamliga flyktingavtalet mellan EU och Turkiet. Visserligen går merparten av dessa 65 miljarder kronor till FN och frivilligorganisationer. Men över 16 miljarder kronor går direkt till turkiska regeringsdepartement. Och även om den största delen inte direkt går till den turkiska regimen så ges pengarna till organisationer som jobbar i Turkiet för att hindra att människor på flykt tar sig till Europa. Därmed har EU ändå satt sig i knät på Erdoğan, eftersom alltför många europeiska regeringar föredragit att betala över 60 miljarder kronor för att hålla flyktingar fast i Turkiet istället för att skapa ett hållbart och värdigt mottagningssystem med delat ansvar.

Det är skamligt att världens rikaste kontinent, Europa, med sina 500 miljoner invånare, inte anser sig kunna ta emot fler människor på flykt, medan det auktoritärt styrda Turkiet, med sina 70 miljoner invånare och långt lägre BNP, anses som en bättre lämpad plats för människor i nöd. EU har själv gjort sig till gisslan under Erdoğans hot om att tvinga syriska flyktingar att röra sig mot Europa. Turkiet vill fortsätta sina militära attacker mot de kurdiska områdena i norra Syrien utan EU:s kritik.

Men EU finansierar även Turkiet på flera andra sätt. Som EU-kandidatland får Turkiet till exempel ett förmedlemskapsstöd, som under budgetperioden 2014-2020 uppgår till nästan 49 miljarder kronor. Förra året avslöjades att över 800 miljoner kronor av dessa pengar gått till militär utrustning som militärfordon och övervakningsmateriel för att bevaka gränsen och stoppa flyktingar. Minst 42 flyktingar har dödats av turkisk militär de försökt ta sig från Syrien till Turkiet.

Annons
Annons

En annan turkisk inkomstkälla är den europeiska investeringsbanken, EIB, som sedan år 2000 lånat ut mer än 260 miljarder kronor till olika projekt i Turkiet. Pengarna har gått till bland annat företag och satsningar inom transport-, miljö- och jordbrukssektorn.

Dessutom är EU, sedan tullunionen 1995, Turkiets största handelspartner. Hälften av Turkiets export går till EU-länder och 36 procent av importen kommer från EU. En stor majoritet, 75 procent, av alla utländska direktinvesteringar som görs i Turkiet, kommer också från EU-länder och berör över 20 000 företag i landet.

Det är hög till att stoppa inte bara vapenexporten utan också miljardrullningen till Europas auktoritära grindvakt Turkiet. Om Sverige ska vara en trovärdig kritiker av Turkiets krigföring mot kurderna i norra Syrien kan vi inte med den andra handen finansiera samma regim med gigantiska summor pengar som till stor del går till att stoppa människor på flykt. Sveriges regering måste trycka på med alla medel på för att stoppa Erdoğans våld.

Malin Björk (V)
EU-parlamentariker
Christina Höj Larsen (V)
riksdagsledamot, flyktingpolitisk talesperson
Håkan Svenneling (V)
riksdagsledamot, utrikespolitisk talesperson

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons