Annons

V svänger i EU-frågan för samma våg som SD

Vänsterpartiet har bytt linje om det svenska EU-medlemskapet, precis som Sverigedemokraterna. Flera skäl är desamma för båda partierna, framför allt de nationalistiska högerpartiernas kraftiga tillväxt.

Under strecket
Publicerad

Malin Björk (V).

Foto: Tomas Oneborg

Malin Björk (V).

Foto: Tomas Oneborg
Efter reklamen visas:
Vilket parti vill V helst slippa i partigruppen?

”EU:s politiska och militära allians med USA spelar en nyckelroll för upprätthållandet av dagens imperialistiska och klimatförstörande globala maktordning”.

I Vänsterpartiets tre år gamla partiprogram osar det av EU-kritik, och positionen är att Sverige borde lämna unionen. Men swexit är ingenting som partiet driver i dag.

Vad har hänt?

– Vår grundläggande kritik av EU står kvar, det är inte riggat för människor och planeten. Det är riggat för företagens friheter och det har varit oerhört destruktivt, i form av den ekonomiska åtstramningen, och i klimat- och flyktingpolitiken, säger Malin Björk.

När V-ledaren Jonas Sjöstedt i november deklarerade kursbytet skrev han att kampen mot de högerextrema är en ”mycket mer akut strid än frågan om Sverige ska vara med i EU eller inte”. Malin Björk pekar också på klimathotet och ”brexitröran” som argument för att stanna kvar i EU.

– Och i det läget tyckte vi att det var klokt att vara tydliga mot väljarna.

Malin Björk (V).
Malin Björk (V). Foto: Tomas Oneborg
Annons
Annons

Det är inför valet till Europaparlamentet i maj en trend bland EU-kritiska partier i hela Europa, på både vänster- och högerkanten, att överge kraven på EU-utträde.

Varför gör partierna på andra kanten precis som ni i Vänsterpartiet, tror du?

– Jag vet inte, det får de svara på själva, säger Malin Björk.

Jag undrar om du har någon tanke på vad det kan bero på?

– Jag kan inte svara för dem. Våra skäl är tydliga.

Men både tumultet kring brexit, och den växande högernationalismen, är argument som återkommer från båda sidor.

”Efterhand som att brexit har blivit en cirkus” har diskussionen om EU-utträde intensifierats i Sverigedemokraterna, sa partiets toppkandidat Peter Lundgren när SvD intervjuade honom i början av april.

Men huvudskälet till att att SD ändrat sig om swexit, är enligt Lundgren att partierna som står nära SD växer snabbt, och att det därmed finns en möjlighet att förändra EU.

Båda partierna ser alltså samma opinionsvåg. För Sverigedemokraterna är den en möjlighet, men för Vänsterpartiet ett hot. Båda drar slutsatsen att nu inte är rätt tillfälle att lämna EU.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons