Annons

V-topp: Snart dags att gå fram med misstroende

Klimatfrågan kommer att vara en helt avgörande fråga för den nya V-ledaren, enligt Jens Holm.
Klimatfrågan kommer att vara en helt avgörande fråga för den nya V-ledaren, enligt Jens Holm. Foto: Pontus Lundahl/TT

V:s nya ledare måste vara tuff mot Socialdemokraterna, säger partitoppen Jens Holm – som tycker att det snart kan ”vara dags” att gå fram med misstroende mot regeringen. ”Vi får inte bli ett fyraprocentsparti, det är mardrömmen”.

Under strecket
Publicerad

”Jag tror inte det kommer en ny partiledare och ändrar på allt”, säger Karin Rågsjö (V).

Foto: Henrik Montgomery/TTBild 1 av 1

Beskedet kom på onsdagskvällen: Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt avgår på partiets kongress i maj. Jens Holm, som sitter i partistyrelsen och riksdagen, tycker att Vänsterpartiet utvecklats ”otroligt mycket, på ett positivt sätt” under Sjöstedts åtta år som partiledare.

Holm pekar särskilt på framgångar i opinionen och att medlemmarna blivit fler.

– Jonas Sjöstedt har också gjort Vänstern till ett relevant parti. I det här läget där januaripartierna försöker isolera Vänsterpartiet har Jonas Sjöstedt brutit igenom och visat att vi är ett oppositionsparti man måste räkna med. Vill man ha igenom saker i riksdagen måste man prata med Vänsterpartiet, säger Jens Holm till SvD.

V valde ändå att släppa fram regeringen efter januariavtalet. Hur ser du på det?

– Det gjorde vi då, i det läget hade alternativet varit värre. Men i det sammanhanget gav vi ett misstroendelöfte. Vi är beredda att väcka misstroende mot regeringen om vi inte tycker att de levererar, om de lägger fram alltför dåliga förslag. Jag tycker att det kan vara dags för det snart, säger Jens Holm.

Annons
Annons

”Jag tror inte det kommer en ny partiledare och ändrar på allt”, säger Karin Rågsjö (V).

Foto: Henrik Montgomery/TTBild 1 av 1

Jonas Sjöstedt vill samarbeta med M och KD om att pressa regeringen att lägga 10 miljarder extra till kommunerna för att de ska klara att finansiera välfärden.

Den approach Sjöstedt haft utåt har stärkt oss på många sätt.

Jens Holm pekar ut arbetsrätt och marknadshyror som områden där det kan bli aktuellt för V-ledningen att väcka frågan om misstroende, båda frågor som Sjöstedt sagt att V är berett att fälla regeringen över.

Också Karin Rågsjö, som sitter i partistyrelsen och är vårdpolitisk talesperson, framhåller att Jonas Sjöstedt sett till att V blivit ett ”relevant” parti. Hon pekar både på samarbetet om budgeten under förra mandatperioden och hur Jonas Sjöstedt satt press på regeringen sedan den tillträdde med hjälp av januariavtalet.

”Jag tror inte det kommer en ny partiledare och ändrar på allt”, säger Karin Rågsjö (V).
”Jag tror inte det kommer en ny partiledare och ändrar på allt”, säger Karin Rågsjö (V). Foto: Henrik Montgomery/TT

– Han har hittat vägar att gå för att V ska bli ett parti att räkna med, som man inte bara kan runda. Ett parti som har rak rygg, gör sin grej och gör det tydligt. Den approach han haft utåt har stärkt oss på många sätt, säger hon.

Varken Jens Holm eller Karin Rågsjö vill nämna någon efterträdare, men båda tycker att det är viktigt med en öppen process och att det blir en kvinna.

– Det ska vara en person som är bra på det politiska spelet. Som är tuff och vet när det är dags att sätta hårt mot hårt mot sossarna, mot regeringen. Vi får inte bli ett fyraprocentsparti, det är mardrömmen, säger Jens Holm.

Annons
Annons

Klimatfrågan kommer att vara en helt avgörande fråga för den nya V-ledaren, enligt Jens Holm.

– Även välfärdens finansiering blir viktig. Att det finns tillräckligt med pengar till vård, skola, äldreomsorg. Överlag att vi kan presentera en vision så att medborgarna känner att Sverige blir ett bättre land att leva i. I ett antal år nu har vi haft en väldigt negativ självbild. Det måste vi ändra, säger Jens Holm.

Karin Rågsjö tror att Vänstern med en ny ledare kommer att fortsätta i samma riktning som Jonas Sjöstedt slagit in på.

– Det kommer att handla om hur vi ska jobba i opposition, vilka frågor vi kommer prioritera. Lagen om anställningsskydd och marknadshyror som är de stora stridsfrågorna som kommer. Frågan om jämlikhet och vården. Vi har en grund att stå på, jag tror inte det kommer en ny partiledare och ändrar på allt.

En annan förändring som nu sker inom V är att Mia Sydow Mölleby slutar sitt uppdrag som gruppledare i riksdagen. Hon säger till SvD att hon fortsätter som riksdagsledamot, och att beslutet beror på arbetsbelastningen.

– Det här hänger inte ihop med Jonas besked, säger hon.

Enligt henne ska riksdagsgruppen utse en ny gruppledare den 28 januari.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons