Annons

V-upprop för att stoppa Löfven som statsminister

Just nu cirkulerar en namnlista inom Vänsterpartiet vars mål är att fälla en Löfven-regering med stöd från CV och L. Enligt Vänsterpartiets gruppledare i Jönköping Mikael Ekvall (V) är intresset starkt.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Jonas Sjöstedt bör rösta nej till Löfven som statsminister, enligt flera vänsterpartister.

Foto: Henrik Montgomery/TT Bild 1 av 1

Jonas Sjöstedt bör rösta nej till Löfven som statsminister, enligt flera vänsterpartister.

Foto: Henrik Montgomery/TT Bild 1 av 1
Jonas Sjöstedt bör rösta nej till Löfven som statsminister, enligt flera vänsterpartister.
Jonas Sjöstedt bör rösta nej till Löfven som statsminister, enligt flera vänsterpartister. Foto: Henrik Montgomery/TT

Vänsterpartiet (V) kan avgöra hela regeringsfrågan som just nu står och väger. Röstar V nej till Stefan Löfven (S) som statsminister faller hela bygget av en regering som består av S och MP och har stöd av C och L.

Inga röksignaler har seglat upp från Västerpartiet – förrän vid 20-tiden på lördagskvällen. Då rapporterade SR P4 Jönköping om en namnlista som cirkulerat under dagen bland Vänsterpartister runt hela landet för att fälla en Löfvenregering.

Mikael Ekvall, gruppledare för Vänsterpartiet i Jönköping är en av de som skrivit på, vilket SR P4 Jönköping rapporterade först om.

Han vet inte vem som initierat listan.

– Jag fick den från en partikamrat i Lund på lördagseftermiddagen, säger han till SvD.

Visste du om den tidigare?

Annons
Annons

– Nej, men jag väntade på besked från partiledningen att vi ska fälla en Löfvenregering efter överenskommelsen med C och L. Men när det inte kom något besked var var en sådan här lista väntad, säger han och fortsätter:

– Den sprids snabbt på sociala medier runt hela Sverige. Det finns ett starkt stöd för den i partiet. Man tycker inte att det finns anledning att släppa fram en borgerlig regering med Stefan Löfven som statsminister.

Om namnlistan resulterar i ett nej från Västerpartiet till Stefan Löfven (S) som statsminister kan det avgöra hela regeringsfrågan.

En stor bakgrund till brevet är att Vänsterpartiet helt lämnats utanför det utkast till uppgörelse i sakpolitiken som presenterades mellan S, MP, C och L.

– Det logiska är även att rösta nej om man ser vad Jonas Sjöstedt och alla vi valarbetare i Vänsterpartiet sade i valrörelsen: Vi skulle inte släppa fram en regering som inte ger Vänsterpartiet inflytande.

Men om Vänsterpartiet fäller en Löfvenregering skulle det kunna innebär att Ulf Kristersson i stället släpps fram till en regeringsomröstning i riksdagen med en regering där Moderaterna och Kristdemokraterna får stöd av något slag från Sverigedemokraterna.

Hur ser du på det?

– Det är klar att det finns en risk, vi tycker att en Kristerssonregering är ännu sämre. Vi ser ingen anledning att stöda vare sig Kristersson eller Löfven. Om det skulle bli en Kristerssonregering får det väl bli det. Vi i Vänsterpartiet har däremot allt att vinna på extraval.

Tommy Gabrielsson är pressekreterare på Vänsterpartiet.

– Jag har pratat med partiledningen under kvällen om namnlistan. Men vi kommenterar vare den eller regeringsbildningen.

Efter reklamen visas:
L:s partistyrelse vill säga ja till Löfven
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons