Annons

Kakabaveh utesluts: ”Kallas islamofob”

Amineh Kakabaveh.
Amineh Kakabaveh. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Vänsterpartiet har inlett ett uteslutningsärende om Amineh Kakabaveh.

– De är ängsliga att prata om islamism, säger Kakabaveh som berättar att hon fick beskedet om uteslutning via media.

Under strecket
TT
Publicerad
Efter reklamen visas:
V utesluter Amineh Kakabaveh

Enligt V har Amineh Kakabaveh inte deltagit i riksdagsarbetet på ett år. Hon står också för saker som V inte anser.

– Skälet är att hon ofta och allvarligt skadar förtroendet för partiet gentemot väljarna och mot sina kollegor, säger partisekreteraren Aron Etzler på en pressträff.

– Amineh har genom åren påstått många saker som inte stämmer, säger Etzler.

Han ger flera exempel, bland annat att hon påstått att det skulle ha etablerats ett islamiskt kalifat i svenska förorter och att hon ska ha pekat ut partikamrater som islamister.

Etzler säger också att Kakabaveh förordar att alla religiösa symboler i skolan ska förbjudas, vilket V eller andra partier inte anser.

– Senast några dagar sedan uttalade hon sig för Moderaternas förslag för slöjförbud till exempel. Men det är inte det som är orsaken.

– Hon sprider fake news, hon sprider en bild av Vänsterpartiet som inte är sann.

Trots upprepade uppmaningar att ändra sitt beteende har ingenting hänt, understryker han.

– Amineh har ett beteende som inte är acceptabelt, hon vill inte ändra det och vill inte ens diskutera det, säger Etzler och fortsätter:

Annons
Annons

– Det känns särskilt ledsamt eftersom Amineh är en person som gjort stora insatser för att driva frågan om hedersvåld. Det är sorgligt att det har gått så långt att hon inte längre kan vara medlem i partiet, säger Etzler.

Amineh Kakabaveh har inte fått någon information från V, säger hon till Ekot.

– Jag känner inte till det här över huvud taget. Jag fick veta om att jag utesluts via medier, säger Kakabaveh till Ekot.

– Kan någon människa gå till sin arbetsplats när man kallas av sin egen chef och sin egen grupp rasist och islamofob? Det är omöjligt, fortsätter hon.

Hon menar att partiet är ängsligt kring flera frågor.

– De är ängsliga att prata om islamism.

Amineh Kakabaveh säger att hon avser att fortsätta i riksdagen som oberoende socialist.

Kakabaveh har i flera års tid haft en konflikt med partiledningen bland annat i frågor som hedersvåld och hedersförtryck. Även för den rasistiska film som hon delade på Facebook, där somalier pekades ut som tjuvar och våldtäktsmän. Kakabaveh har hävdat att hon trodde att filmen var från SVT, eftersom den var försedd med SVT-logga.

Kritiken mot henne från andra vänsterpartister fanns dock redan innan hon spred filmen. Hon anklagades för att sprida rykten om hedersvåldet i vissa förorter. Inför valet 2018 ville valberedningen i Storstockholm peta henne helt från riksdagslistan, men medlemmarna röstade in henne på listan igen.

2016 utsågs Amineh Kakabaveh till årets svensk av tidningen Fokus, bland annat för sitt arbete mot radikalisering, klan- och hedersförtryck.

Kakabaveh är av kurdisk härkomst och stred som peshmerga-soldat i Irak och Iran innan hon kom till Sverige som flykting.

Partistyrelsen väntas ta det formella beslutet om uteslutning inom kort.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons