Annons

Mässling i Sverige: ”Har god kontroll”

Mässling orsakas av ett extremt smittsamt virus.
Mässling orsakas av ett extremt smittsamt virus. Foto: CDC/TT

Över 97 procent av alla tvååringar i Sverige är vaccinerade mot mässling – det är en av de högsta täckningsgraderna i världen, enligt Adam Roth på Folkhälsomyndigheten.

– Men nya sätten att kommunicera via internet gör att vaccinmotståndet blossat upp, säger han.

Under strecket
Publicerad

Karolinska Universitetssjukhuset.

Foto: Robin Lorentz-Allard/Aftonbladet/TT

Mässlingviruset förstör immunförsvaret. Effekten kan sitta kvar flera år efter insjuknandet, en tid då risken att drabbas av både sjukdom och död ökar.

– Vi har väldigt god kontroll över mässlingen i Sverige, eftersom vi har ett så pass heltäckande vaccinationsprogram, säger Adam Roth som är chef för Folkhälsomyndighetens enhet för vaccinationsprogram.

Över 97 procent av alla tvååringar i Sverige är vaccinerade, och 95 procent har fått två doser vaccin i skolåldern. Det är bland den högsta täckningen som finns i världen, enligt Roth.

Att det inte är 100 procent som är vaccinerade beror på olika orsaker.

– Det kan handla om att man inte kan vaccinera sig, eller att man avstår vaccinet av olika skäl, säger han.

Det finns dem som tror att vaccin kan vara skadligt eller saknar effekt och WHO listade i år vaccinmotstånd som ett av tio hot mot folkhälsan. De utgör generellt en liten andel, men är ofta högljudda och aktiva i bland annat sociala medier.

– Vaccinmotstånd har funnits i så länge vaccinet funnits. Däremot ser vi att de nya sätten att kommunicera – via internet – har gjort att diskussionen blossat upp.

Annons
Annons

Karolinska Universitetssjukhuset.

Foto: Robin Lorentz-Allard/Aftonbladet/TT

– Det ser vi också i Sverige.

Karolinska Universitetssjukhuset.
Karolinska Universitetssjukhuset. Foto: Robin Lorentz-Allard/Aftonbladet/TT

Däremot ser man ingen direkt effekt av vaccinmotståndet i Sverige – vilket man gör i andra länder där motståndet lett till ökade mässlingsfall.

– Framgångsfaktorn i Sverige är att vaccinationsprogram är att det är integrerat i institutioner som har högt förtroende, som i barnhälsovården, säger Roth.

I Sverige drabbas mellan 0–50 fall per år och alla fall har haft koppling till smitta utomlands. Dödsfallen är mycket få. Den senaste som dog var 2013, då det handlade om en person som hade nedsänkt immunförsvar, berättar Roth.

– Men det skulle kunna vara så att vi ser en ökning framöver, eftersom vi har en ökning i omvärlden och då har ju folk en större risk att bli smittade när de är ute och reser.

Mässling orsakas av ett extremt smittsamt virus. I ungefär 30 procent av alla mässlingsfall leder infektionen till en eller flera komplikationer.

Dessa är vanligast hos barn yngre än 5 år samt vuxna över 20 år. Mässlingsviruset kan bland annat orsaka infektioner som öron-, bihåle- och lunginflammation.

– Om man har funderingar kring vaccinet kan man prata med sin barn- eller skolhälsovårdssköterska. De är vana att diskutera de här frågorna, säger Adam Roth.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons