Annons

Vad är det som gör Alice Babs så unik?

Lasse Zackrisson, journalist och musiker, vars nyutkomna film Naturröstens hemlighet skildrar Alice Babs 70 år i musiken.

Under strecket
Publicerad

–Hon är ett musikaliskt geni, kan man säga. Hon har en musikalisk intuition som är otrolig. När hon började jobba med Duke Ellington 1963 blev hon därför inte en sångerska till honom, utan en jämbördig partner. Även på Louis Armstrong gjorde hon ett stort intryck, så när deras turnéer sammanstrålade brukade han alltid söka upp henne.

Vad ville du skildra i din dokumentär?

–Jag gjorde en radioserie i P4 när hon fyllde 80, efter det kände jag att det finns en historia som aldrig är berättad. Alice har utmanat Sverige mer än vad Beatles och Elvis gjorde på sin tid, och när hon slog igenom bildades ett hundratal anti-Babs-föreningar som tyckte att hon stod för en dålig ungdomskultur. Det motstånd Alice mötte som ung är bortglömt idag.

Vilken bild tecknas av människan Alice Babs?

–Hon har alltid stått på sig. När hon var 16 år och blivit folkparksidol ville filmindustrin göra en film om fenomenet Alice Babs. De ville stajla henne och noppa ögonbrynen, men då sa hon bara ”Om jag inte duger som jag är, då kan det vara”.

Vad ser hon själv som sin största stund i karriären?

–Samarbetet med Duke Ellington var något alldeles extra, redan när hon var 17 var hennes högsta önskan att sjunga med honom. Hon har varit med om hela den svenska jazzhistorien.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons