Annons

Vad är en misstroendeförklaring?

Ett krångligt ord för något enkelt – så kan man beskriva misstroendeförklaring mot statsråd. I praktiken innebär det att statsrådet måste avgå. Men aldrig tidigare har en missförtroendeförklaring gått igenom.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Alliansen vill rikta misstroendeförklaring mot bland annat Peter Hultqvist.

Foto: Stina Stjernkvist/TTBild 1 av 1

Alliansen vill rikta misstroendeförklaring mot bland annat Peter Hultqvist.

Foto: Stina Stjernkvist/TTBild 1 av 1
Alliansen vill rikta misstroendeförklaring mot bland annat Peter Hultqvist.
Alliansen vill rikta misstroendeförklaring mot bland annat Peter Hultqvist. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Alliansen vill rikta misstroendeförklaring mot inrikesminister Anders Ygeman, försvarsminister Peter Hultqvist och infrastrukturminister Anna Johansson. Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna har också öppnat misstroendeförklaringar – och nu är risken överhängande för att tre av regeringens ministrar måste avgå.

För att ett misstroendevotum ska ske i riksdagen, måste 35 ledamöter ställa sig bakom förslaget om misstroendeförklaring. Men det är bara för att omröstningen ska bli verklighet.

För att statsråden ska fällas krävs en majoritet i riksdagen, alltså att 175 ledamöter röstar för.

Konsekvensen av misstroendeförklaringarna kan innebära att statsminister Stefan Löfvén utlyser extraval.

Det har aldrig tidigare skett. Närmast var Thorbjörn Fälldin (C), som misstroddes 1980 av Socialdemokraterna och Vänsterpartiet – men klarade sig med en enda röst, med 174 för ett misstroende och 175 emot.

Den nuvarande regeringen har tidigare utsatts för två misstroendevotum, en mot statsminister Stefan Löfven (S) efter hans beslut att dra tillbaka löftet om nyval och en mot finansminister Magdalena Andersson (S). Båda drevs av Sverigedemokraterna, men röstades ner med stora siffror.

Men nu finns sannolikt en majoritet i riksdagen för att fälla hela tre ministrar samtidigt: inrikesminister Anders Ygeman, försvarsminister Peter Hultqvist och infrastrukturminister Anna Johansson.

Konsekvensen av misstroendeförklaringarna kan innebära att statsminister Stefan Löfven utlyser extraval – enligt uppgifter till Expressen är det hans tänkta motdrag om allianspartierna fortsätter att driva frågan om misstroendeförklaring mot flera ministrar.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons