Annons

Jenny Nordberg:Anlitar världens bästa app-utvecklare – för att kontrollera folket

Nu ökar pressen på företag som Apple och Google att inte hjälpa Saudiarabien att förtrycka kvinnor med hjälp av appar som kontrollerar deras minsta rörelse. Men Saudiarabiens ansträngningar att övervaka och kontrollera sina medborgare med elektronik har redan gått mycket längre än så.

Under strecket
Publicerad
Foto: Prakaymas Vitchitchalao/Alamy Bild 1 av 2

Saudiarabiens kronprins Mohammad bin Salman.

Foto: Andrew Cabellero-Reynolds/AP Bild 2 av 2
Foto: Prakaymas Vitchitchalao/Alamy Bild 1 av 1
Foto: Prakaymas Vitchitchalao/Alamy

 

NEW YORK Den här veckan firades alla hjärtans dag för första gången i Saudiarabien. Det har varit strikt förbjudet tidigare, och alla röda föremål som blommor, hjärtan och choklad har inte fått säljas. Men nu har de styrande kommit fram till att denna amerikanska uppfinning trots allt inte strider mot islam, och därmed är det fritt fram.

Se här, så moderna vi håller på att bli, är budskapet.

Samtidigt är det enkelt för vilken saudisk man som helst att ladda ner den statliga appen Absher på telefonen och registrera sina kvinnor där. Några knapptryckningar och så är en kvinna inne i ett system som kontrollerar exakt vad hon får lov att göra och hur långt utanför hemmet hon får röra sig. Sedan kan han luta sig tillbaka och räkna med att saudiska myndigheter skickar honom sms för att berätta om kvinnan är lydig eller inte.

Annons
Annons

Det är helt upp till kvinnans förmyndare – en make, far, farbror eller son – att bestämma om hon överhuvudtaget ska få resa någonstans, uppsöka sjukhus, eller kontakta polis och myndigheter. Den kvinna som går bortom sina elektroniska tillåtelser, eller till och med försöker fly landet, blir hemskickad av polis eller slängd i fängelse på obestämd tid.

Den senaste veckan har både en amerikansk och en australiensisk senator krävt att Google och Apple, som tillhandahåller Absher, ska släcka ner den. Liksom politiker i Tyskland och Holland, och människorättsorganisationerna Human Rights Watch och Amnesty International. Både Apple och Google har nu pressats till att de ska ”titta närmare på” Absher och huruvida de kan leva med att vara direkta underleverantörer till en polisstat.

Men att stänga ner appen är bara att skrapa på ytan av det elektroniska system som Saudiarabien skapat de senaste åren för att kontrollera sina egna medborgare – var de än befinner sig. Självklart med hjälp av världens absolut bästa app-utvecklare, it-experter och ingenjörer, som rekryterats och anlitats med hjälp av alla pengar i världen, där pengar inte är ett problem.

Om detta berättar flera insatta exilsaudier jag har talat med, som bland annat nämner appen Kollona Amn, vilket översätts ungefär med ”Vi är alla säkerhet”. Den är lika lättillgänglig i App Store som Absher, och lanserades förra året av saudiska myndigheter som en service till medborgarna för att ”skydda privatlivet”. I själva verket används den som en effektiv angiveri-app, där vem som helst kan rapportera misstanke om brott – såsom kvinnlig olydnad, eller opassande beteende – för ett snabbare ingripande.

Annons
Annons

Flera av de kvinnor som fredligt hade protesterat fängslades och straffades med piskrapp.

Användarna uppmanas att skicka en bild eller en video som bevis, och Apples pedagogiska beskrivning av appen är solklar: den gör att ”var och en kan fungera som polis”.

I början av 2011, under det som kom att kallas för den arabiska våren, bröt regimprotester ut i en hel rad arabländer. Mest uppmärksammades de kanske i Tunisien, Egypten och i det som blev upptakten till inbördeskriget i Syrien. Samma sak hände i Saudiarabien, men där slutade protesterna med att 47 personer avrättades.

Så gick det med den revolutionen, i en islamisk diktatur.

Att protester ändå brutit ut i flera städer, att folk gick ut på gatorna och demonstrerade framför regeringsbyggnader, och att feminister organiserade upprop via internet och sociala medier var djupt skrämmande för dem som ville behålla makten i Saudiarabien. Flera av de kvinnor som fredligt hade protesterat fängslades och straffades med piskrapp.

Det var då landets ansträngningar för att tysta oppositionen på internet tog verklig fart. Det räckte inte längre att huvudsakligen kontrollera människor genom religion när de i allt högre grad kunde surfa runt, diskutera och jämföra sina liv och tankar med andra. Men det räckte inte heller att bara filtrera internet-trafiken. Saudiarabien hade redan blivit det land med flest Twitteranvändare i arabvärlden, och exilsaudier, oppositionella inne i landet liksom de som var allmänt intresserade följde med i diskussionerna.

Det bästa sättet att förtrycka en grupp är ju att få medlemmarna att förtrycka varandra, så precis som med apparna beordrades allmänheten att rapportera in allt som kunde anses ”omoraliskt” eller opassande. Till exempel politik och kvinnors rättigheter, både på sociala medier och på internet i stort. Framför allt uppmanades folk att rapportera varandra.

Annons
Annons

Saudiarabiens kronprins Mohammad bin Salman.

Foto: Andrew Cabellero-Reynolds/AP Bild 1 av 1
Saudiarabiens kronprins Mohammad bin Salman.
Saudiarabiens kronprins Mohammad bin Salman. Foto: Andrew Cabellero-Reynolds/AP

Kronprinsen Mohammad bin Salman, som först blev försvarsminister och sedan tog makten genom en intern kupp 2017, ville gå ännu längre. Officiellt handlade allting enligt honom om att ”bekämpa terrorism”, så både amerikanska och israeliska (!) företag delade med sig av sina resurser för att hjälpa Saudiarabien att bygga mer sofistikerade system för övervakning.

Bin Salman är också den som antas ligga bakom att det skapades en ”trollfabrik” i Riyad som skulle ha fått Putin att blekna av avund. Där skapades tusentals ”bottar”, automatiska Twitterkonton, i syfte att håna och trakassera alla som i någon form diskuterade eller ifrågasatte sådant som den saudiska regimen, dess förtryck av kvinnor eller kriget i Jemen.

Men bottar rensas ibland bort av Twitter. Den saudiska säkerhetstjänsten rekryterade därför också riktiga saudier för att använda sina privata konton för att tweeta mer positiva åsikter för en ersättning på motsvarande 25 000 kronor i månaden. De fick också i uppgift att rapportera särskilt störande konton till Twitter som ”känsliga”, vilket då gör att företaget tittar närmare på dem eller dämpar trafiken så att de blir mindre synliga.

Själva Twitter hade de ju dock svårt att komma åt. Men för att råda bot på det problemet rapporterades saudiska säkerhetstjänsten för några år sedan ha rekryterat en saudier som arbetade på Twitter i USA. Av dem hade han fått i uppgift att ta reda på vilka som låg bakom särskilt besvärande konton, och rapportera till saudierna, så att dessa kunde spärras in om de befann sig inom landet, eller trakasseras av ambassaderna, om de var i utlandet.

När amerikanska säkerhetstjänster upplyste Twitter om detta så fick den anställde så småningom sparken.

Samtidigt hade också en motståndsrörelse växt fram online, med hjälp av saudiska it-experter i exil som i sin tur försökte motarbeta det saudiska informationskriget. Den mördade journalisten Jamal Khashoggi tros ha haft kontakt med flera av dem under sina sista månader i livet, och det är oklart vilken roll han spelade i den.

”De vill desperat att omvärlden ska se hur moderna vi är, så de försöker tona ner fundamentalismen”, säger en av de exilsaudier jag intervjuat. ”Samtidigt ökar hela tiden hoten och övervakningen som stärker polisstaten.”

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons