Annons

Ola Wong:Vad beror ilskan mot Akademien på?

Som en snefull Kapten Haddock har DN:s kulturredaktion med Björn Wiman i spetsen i månader tuggat skägget i ett oavbrutet raseriutbrott gentemot Akademien, skriver Ola Wong.
Som en snefull Kapten Haddock har DN:s kulturredaktion med Björn Wiman i spetsen i månader tuggat skägget i ett oavbrutet raseriutbrott gentemot Akademien, skriver Ola Wong. Foto: Henrik Montgomery/TT, Karin Törnblom/IBL

Nu när medier, akademiker och kulturpersonligheter svartmålat och skjutit Sveriges mest kända humanistiska institution i sank så kanske vi ska luta oss tillbaka och fundera: Varför var alla så arga?

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Alice Bah Kuhnke med sin knytblus på Instagram.

Foto: Johannes Bah Kuhnke/TTBild 1 av 2

Varför ska Katarina Frostenson hängas för något hennes man är anklagad för? undrar Ola Wong.

Foto: Henrik Montgomery/TTBild 2 av 2

Krasch! Vad är det som låter? Det är bara landets akademiker som kastar sten i glashus.

I en svensk universitetsvärld med stora problem med jäv och vänskapskorruption har forskaruppropen mot Svenska Akademien varit, ähum, iögonfallande (jag kommer att skriva mer om jävsproblematiken snart). Och det har klirrat och kraschats från alla möjliga skenheliga håll. DN:s kulturchef Björn Wiman bjöd på stor ofrivillig humor när han från Publicistklubbens scen anklagade Svenska Akademien för att vara arrogant.

Som en snefull Kapten Haddock har DN:s kulturredaktion i månader tuggat skägget i ett oavbrutet raseriutbrott. De har hetsat fram en lynchstämning där det enda möjliga utfallet var att ställa in årets Nobelpris i litteratur.

DN-granskningen av kulturprofilens misstänkta sexövergrepp var högst berättigad, men det ursäktar inte den hatiska reaktionen riktad mot Akademien.

Jag menar att journalister inte bör vara en nationalistisk hejaklack åt något håll, men någon form av konsekvent publicistisk hållning hade varit klädsam.

Samma gäng som brukar oja sig över Sverigebilden och enskilda skribenters ansvar för att inte sprida en negativ bild av Sverige har framställt konflikten i Akademien ”som ett utslag av djupgående sexism i det svenska samhället”, som Paulina Neuding skriver i tidskriften Kvartal.

Annons
Annons

Alice Bah Kuhnke med sin knytblus på Instagram.

Foto: Johannes Bah Kuhnke/TTBild 1 av 1

Ledamoten Kristina Lugn har försökt ge en annan bild, men hon och andra kvinnor med avvikande åsikt verkar inte räknas. Svenska Akademien har, menar Neuding, blivit en symbol för patriarkalt tyranni, en grov nidbild av Sverige som man verkar tycka är ”fullt godtagbar och till och med angelägen att förmedla” så länge ”tyranniet kommer till uttryck i en ursvensk elitinstitution”.

Jag menar att journalister inte bör vara en nationalistisk hejaklack åt något håll, men någon form av konsekvent publicistisk hållning hade varit klädsam.

Mona Sahlin hamnade på SvD:s förstasida i full färd med att demonstrera utanför börshuset mot omoralen i Svenska Akademien. Var det hennes livvakt som höll i plakatet?

Alice Bah Kuhnke  med sin knytblus på Instagram.
Alice Bah Kuhnke med sin knytblus på Instagram. Foto: Johannes Bah Kuhnke/TT

Horace Engdahl blev kölhalad för sina vivör-uttalanden i P1:s ”Nordegren & Epstein”, men kärnan i hans kritik mot Sara Danius var att hon agerade utan att ha förankrat besluten i gruppen.

Kulturminister Alice Bah Kuhnke har, utan att ha full information om vad fallet handlar om, gått ut och insta-vevat i knytblus. Bah Kuhnke satt själv i Dramatens styrelse då flera av de utpekade männen i metoo påstås ha hållit på. Hörde inget? Såg inget? Hon delade själv ut medalj till kulturprofilen åratal efter att Expressen larmat om honom. Känns det nu bra för henne att kasta sten mot en liten grupp människor som hon vet är dömda i medierna på förhand? Uppenbarligen ja.

Annons
Annons

Varför ska Katarina Frostenson hängas för något hennes man är anklagad för? undrar Ola Wong.

Foto: Henrik Montgomery/TTBild 1 av 1

Horace Engdahl blev kölhalad för sina vivör-uttalanden i P1:s ”Nordegren & Epstein”, men kärnan i hans kritik mot Sara Danius var att hon agerade utan att ha förankrat besluten i gruppen. Jag har full förståelse för Danius vilja att snabbt visa handlingskraft och vidta åtgärder. Men det borde vara möjligt att visa en gnutta förståelse för argumentet att hennes jobb var just som ständig sekreterare och inte ständig härskare. Då förankrar man beslut i organisationen, även om Björn Wiman står utanför och stampar med foten.

Det är några saker vi bör påminna oss om:

Jag har fortfarande inte fattat varför Katarina Frostenson ska hängas för något hennes man är anklagad för, eller kraven på att hela Akademien ska upplösas.

• Det är inte någon akademiledamot som begått övergrepp.

• Det är inga skattepengar som Akademien jävat bort.

• Det är inte ens en statlig myndighet som är bunden av lagar om jäv, utan en privat stiftelse.

Anklagelserna är mycket allvarliga och måste utredas, men det är också ett faktum att i likhet med Virtanen och hans familj har Jean-Claude Arnault och Katarina Frostenson fått sina liv sönderslagna utan någon rättegång.

Varför ska Katarina Frostenson hängas för något hennes man är anklagad för? undrar Ola Wong.
Varför ska Katarina Frostenson hängas för något hennes man är anklagad för? undrar Ola Wong. Foto: Henrik Montgomery/TT

Jag har fortfarande inte fattat varför Katarina Frostenson ska hängas för något hennes man är anklagad för, eller kraven på att hela Akademien ska upplösas. Kanske har jag missat något men var är feminismen i det? Om hon inte ska straffas för sin mans misstänkta sexövergrepp så återstår bara jävsanklagelserna, vilka ärligt talat är en piss i Mississippi jämfört med andra jävsproblem som vi låter passera utan demonstrationer eller någon som helst ansvarsutkrävning – Forum verkar ju till skillnad från Nya Karolinska ha haft en gedigen verksamhet.

Annons
Annons

Då kan de själva bli ledamöter, gärna med ”rättvisa” tidsbegränsade uppdrag där ideologiska kompisar kan turas om på stolarna. Och vem kan klandra dem?

Svenska Akademien å sin sida har i decennier byggt upp ett världsrykte – en svensk humanistisk framgångssaga. Var det verkligen balanserat att skjuta ner den? När man läser uppropen mot Akademien ser jag många forskarnamn och författare som jag respekterar och jag tvivlar inte på att de flesta menar det de skriver och är genuint oroliga.

Men jag får också känslan av att vissa har fått sikte på ännu en gammal institution med stor budget som bara behöver några knuffar till, och så är den redo att tas över och fyllas med likasinnade. Då kan de själva bli ledamöter, gärna med ”rättvisa” tidsbegränsade uppdrag där ideologiska kompisar kan turas om på stolarna. Och vem kan klandra dem?

Det stora problemet i kultur-, forskar- och medievärlden är utbrändhet och otrygghet. Jakten på trygghet gör att människor blir mer benägna att rucka på sina principer, enligt korruptionsexperten Louise Brown. Att Sverige halkade ner två platser i Transparency Internationals korruptionsindex 2017, beror inte på att svenskar är naiva – det pratet är bara en mental snuttefilt för att slippa ta ansvar. I verkligheten ökar cynismen. "Gig-ekonomin" förvärrar otryggheten vilket medför en uppluckring av tilliten, menar Brown.

Varför ska de få ha livstidsposter! Varför ska de få ha trygghet i livet – de är ju också bara kulturarbetare och forskare som vi andra!

Jag har själv tappat räkning på hur många vänner och kollegor som blivit utbrända, som försvunnit från redaktioner, från sina vänner, sina liv, sin familj. I bästa fall kommer de tillbaka, men som förut blir de aldrig. Det är kanske en orsak till att många från just dessa branscher blivit så extremt upprörda över Akademien. Varför ska de få ha livstidsposter! Varför ska de få ha trygghet i livet – de är ju också bara kulturarbetare och forskare som vi andra!

Hatet mot Svenska Akademien är i det ljuset mindre obegripligt i all sin proportionslöshet. Det är den gamla svenska avundsjukan som skriker, nu förstärkt av resonanslådan i prekariatets ångest över framtiden.

Läs Ola Wongs tidigare artikel om Svenska Akademien här.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons