Annons

Janerik Larsson:Vad gjorde Sovjet i Afghanistan?

 In this Sunday, Aug. 9, 2009 file photo, U.S. soldiers patrol the outskirts of Spin Boldak, near the border with Pakistan, about 100 kilometers (63 miles) southeast of Kandahar, Afghanistan
In this Sunday, Aug. 9, 2009 file photo, U.S. soldiers patrol the outskirts of Spin Boldak, near the border with Pakistan, about 100 kilometers (63 miles) southeast of Kandahar, Afghanistan Foto: Emilio Morenatti
Under strecket
Publicerad

Wall Street Journal är förvisso en tidning med en konservativ ledarsida men det betyder ju inte att den alltid stöder president Trump.

I sina handelspolitiska ledare har WSJ outtröttligt analyserat och kritiserat Trumps förvirrade bild av hur ekonomi och handel fungerar.

I onsdags höll president Trump ännu ett av sina sällsamma offentliga ”regeringssammanträden” som till del består av hans monolog och till del att hans regeringsmedlemmar skämmer ut sig genom att hylla honom i helt absurda tongångar.

Han kommenterade bland annat kriget i Afghanistan.

Wall Street Journal skriver i sin ledare:

President Trumps kommentarer om Afghanistan var anmärkningsvärda. De kommer att kritiseras kraftigt, och välförtjänt så. Den fullständiga texten finns tillgänglig på Vita husets hemsida. Mr Trump hånade andra andra nationers truppinsatser vid sidan av USAs trupper i Afghanistan.

He said, “They tell me a hundred times, ‘Oh, we sent you soldiers. We sent you soldiers.’”

Detta hån är ett förtal mot varje allierad som har stött USA: s ansträngning i Afghanistan med trupper som kämpat där och ofta dött. Storbritannien har haft mer än 450 av sina soldater dödade i strider i Afghanistan.

Lika avskyvärd var Trumps fullständigt falska berättelse om Sovjetunionens engagemang där på 1980-talet.

Han sa: "Anledningen till att Ryssland var i Afghanistan var att terrorister annars skulle komma till Ryssland. De hade rätt att vara där. "

Rätt att vara där? Vi kan inte tänka oss en mer absurd felaktighet uttalad av en amerikansk president.

Sovjetunionen invaderade Afghanistan i december 1979 för att försvara en kommunistregering. Invasionen fördömdes av hela den icke-kommunistiska världen. Sovjet motiverade invasionen med hänvisning till Brezjnev-doktrinen som hävdade rätten att förhindra att länder lämnade den kommunistiska sfären. De stannade fram till 1989.

Sovjetinvasionen i Afghanistan var en avgörande händelse i det kalla kriget. Den klargjorde för alla seriösa människor vad hotet från Kreml innebar.

Trumps förvirrade historieskrivning kan inte förändra den verkligheten.”

Men Vladimir Putin applåderade säkert eftersom Trumps version är densamma som den han salufört.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons