Annons

Lydia Wålsten:Vad gör de liberala partierna om vänstern kommer?

Nöjd radikal.
Nöjd radikal. Foto: Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Under strecket
Publicerad

Ledare | Socialdemokratins framtid

Löfven skjuter sönder det som finns kvar av höger-vänster-skalan, menar den S-märkta tankesmedjan Katalys chef Daniel Suhonen (Kvartal 2/2). Idag presenterade han ett vänsterradikalt alternativ genom den nya socialdemokratiska partiföreningen Reformisterna, som lade fram sju punkter för mer vänsterpolitik på DN Debatt. Bland annat föreslår föreningen kraftiga skattehöjningar och slopat överskottsmål. Planen är att driva S vänsterut.

Flera ministrar välkomnade initiativet. S-märkta tjänstemän menade att det är en styrka att initiativet sker i form av en partiförening. Partisekreterare Lena Rådström Baastad bedyrade att hon inte ser någon risk för falangstrider.

Partistyrelsen borde välkomna en internt organiserad vänsterflygel. Det blir en lägereld som kan hålla kvar de väljare som vill gå till Vänsterpartiet. 4 av 10 S-väljare hade V som näst bästa parti våren 2018, visar Demoskop. Det gör det också lättare för Stefan Löfven att övertyga C och L om att se mellan fingrarna när S vill förhala eller stoppa en fråga. De liberala partiernas förhandlingsposition är usel. Om vänstern växer har de inte mycket att sätta emot. Frågan är hur mycket det måste svida innan de ser ett passivt stöd av SD som ett bättre alternativ?

Annons
Annons

I valrörelsen skrämde S upp väljarna med att om borgerligheten får styra kommer Sverige få marknadshyror och förändringar i LAS. Valrörelsens slutskede avgjordes av fackligt engagerade som genom dörrknackning och uppringning berättade om hotet med Centerpartiets arbetsmarknadspolitik. Av alla partier som har svikit sina väljare i valrörelsen får S betraktas stå för det största. Man ska nu genomföra den politik man kampanjade emot.

Att JÖK:en inte har mötts av mer motstånd från socialdemokrater menar Suhonen beror på att den kuppades igenom. När överenskommelsen var färdigförhandlad ska Mikael Damberg bara ha läst upp innehållet för partistyrelsen i ett telefonmöte. Ledamöterna ska aldrig ha fått ta del av det skrivna materialet och inte heller fått tid att opponera sig.

S har två alternativ. Antingen accepterar partiet att opinionen har förflyttat sig högerut och anammar en mer liberal politik. Då kan man kannibalisera på sina stödpartier. Hur det kan gå till i praktiken kunde höras i arbetsmarknadsminister Ylva Johanssons lördagsintervju. ”Jag vänder mig emot begreppen vinst och förlust”, sa hon. ”Jag tror att vi kan göra något bra av det här” (26/1).

Det andra alternativet är att partiet trollar bort stödpartierna genom utredningar och får C och L att anpassa sig till S i stället. Tar man den vägen gör man sig skyldig till ett dubbelt svek. Man gick till val på något och svek det löftet. Man utställde nya löften, svek dem också. Men eftersom Centerpartiet och Liberalerna har förbundit sig till den överenskommelse som man menar bäst garanterar demokratins värden sitter de i skruvstäd. Vilka skattehöjningar är så allvarliga för C och L att en regering med SD:s stöd blir legitim? Räcker återinförd fastighets- eller gåvoskatt, eller krävs det mer?

S kommer aldrig driva den vänsterradikala politik som Daniel Suhonen vill se. Reformisterna står för en ”ekonomisk aningslöshet”, som tidigare partisekreterare Lars Stjernkvist påpekade. Finansminister Magdalena Andersson som ofta anklagas stå till höger i partiet himlar nog med ögonen när hon läser vilken ekonomisk politik gruppen vill föra eftersom den skulle ha kraftigt negativ effekt på tillväxten. Men genom initiativet drivs debatten ändå vänsterut. Och stödpartierna står handfallna.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons