Annons

Janerik Larsson:Vad händer ”efter Brexit”?

Näste brittiske premiärminister?
Näste brittiske premiärminister? Foto: Kirsty Wigglesworth

Det finns en ganska vitt spridd föreställning att när det brittiska medlemskapet i EU upphört i höst så är ”saken klar” och den brittiska regerungen kan fortsätta att teckna handelsavtal med USA och andra länder. Så enkelt är det dock inte.

Under strecket
Publicerad

Det råder ingen brist på brittiska röster som sprider en starkt förenklad version av vad som kommer att hända.

För den som är intresserad av vad som står på spel rekommenderas en artikel i nya The Economist: Tory candidates are misleading people about a no-deal Brexit

Det finns ett avtal mellan EU och den brittiska regeringen. Det är inkörsporten till de omfattande förhandlingar som ska följa. Något nytt sådant avtal ter sig högst osannolikt. Britterna har sedan folkomröstningen 2016 haft tid att söka reda ut hur man önskar sin fortsatta relation med EU.

Kan britterna lämna utan att godkänna det avtalet? Är ”no deal Brexit” uteslutet eftersom det finns en klar majoritet i det brittiska parlamentet?

Economist påpekar att en ytterligare förlängning av den tid britterna har att fundera på saken är osannolik och då är ”no deal Brexit” en klar möjlighet. Snarast sannolikhet.

Men det intressanta är vad som händer efter den 31 oktober. Om britterna inte skulle betala sin skuld till EU är sannolikheten för fortsatta goda relationer klart mindre och enligt WTO:s regler kan UK inte förhandla nya handelsavtal efter en ”no deal Brexit”.’

Efter ett ”no deal Brexit”-utträde den 31 oktober blir UK legalt ett ”tredje land” och nya överenskommelser med EU måste godkännas på ett mera komplicerat sätt än den nuvarande processen (artikel 50).

Brexit är en tragedi eftersom folkomröstningen inte tydligt redovisade vad det skulle innebära om UK lämnade EU.

Den brittiska högerpressen har i decennier hatat EU av nationalistiska skäl. Boris Johnson är en produkt av denna EU-hatande press.

Han är nu den mest sannolike nye brittiske premiärministern och hans förutsättningar att åstadkomma något bättre än det Theresa May levererat parlamentet får anses vara mycket små.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons