Annons

Peter Alestig:Sveriges nya regering kan bli den klimatröst världen behöver

Läget är desperat – omvärlden är i skriande behov av en stark klimatröst för att rädda Parisavtalet. Men om Sveriges nya regering uppfyller valrörelsens alla klimatlöften kan vi bli precis det som behövs: En Greta Thunberg för det globala klimatarbetet.

Under strecket
Publicerad

Greta Thunberg , 15, blev uppmärksammad för sin skolstrejk för klimatet utanför riksdagshuset i Stockholm

Foto: Jessica Gow/TT Bild 1 av 1

Greta Thunberg , 15, blev uppmärksammad för sin skolstrejk för klimatet utanför riksdagshuset i Stockholm

Foto: Jessica Gow/TT Bild 1 av 1
Efter reklamen visas:
Vad krävs av regeringen på klimatområdet?
Greta Thunberg , 15, blev uppmärksammad för sin skolstrejk för klimatet utanför riksdagshuset i Stockholm
Greta Thunberg , 15, blev uppmärksammad för sin skolstrejk för klimatet utanför riksdagshuset i Stockholm Foto: Jessica Gow/TT

Klimatlöftena i den svenska valdebatten haglade som om de hörde hemma i Florence, den extrema orkan som just nu närmar sig USA:s östkust. Löftena kom från höger och vänster, från gröna, röda, gula och blå partier.

Ett axplock: Vi måste utreda var de mest effektiva klimatsatsningarna kan ske, sa Moderaterna. Vi måste satsa på höghastighetståg, sa Kristdemokraterna. Vänsterpartiet ville ha en grön investeringsbank med 100 miljarder att lägga på klimatsmarta lösningar – och dessutom förbjuda försäljning av bensin- och dieselbilar redan 2025. Gasen i botten, kan man säga. Eller kanske foten på bromsen.

Sverigedemokraterna ville öka satsningarna på klimatinvesteringar i utlandet. Liberalerna ville fasa ut subventioner av fossila bränslen. Miljöpartiet ville genomföra en grön skatteväxling, Socialdemokraterna ville bygga ut ”Klimatklivet” som ger investeringsstöd till lokala klimatåtgärder.

Annons
Annons

För att sammanfatta: alla partier tycks ha blivit klimatpartier. Eller med Chalmers-professorn Tomas Kåbergers ord till SvD: ”Om klimatpolitiken var den enda viktiga frågan skulle de kunna bilda en handlingskraftig majoritetsregering”.

Kanske kan Sverige vara Greta Thunberg för världens regeringar?

Även om det knappast lär ske, kommer Sveriges nästa regering onekligen ha en hel del klimatlöften med sig till Rosenbad. Nu är frågan: kommer de storslagna klimatlöftena att hålla?

Låt oss hoppas att svaret är ja. Världen är nämligen i stort behov av en stark klimatröst. Samtidigt som den svenska regeringen håller på att bildas, håller världens andra regeringar på att misslyckas med en fullkomligt avgörande uppgift: att enas om hur Paris-avtalet ska omsättas i praktiken.

Deadline för denna avgörande överenskommelse är satt till 2018, så än finns tid. Men det senaste klimatmötet, som avslutades i Bangkok samtidigt som svenskarna gick till valurnorna, uppges ha slutat i fiasko. Samtidigt tycks den gröna klimatfonden, där rika länder ska bidra till fattigare länders omställning, leva alltmer farligt. De utlovade bidragen från rika länder lyser i stort med sin frånvaro. En delegat i Bangkok uppges ha sagt att fonden ”smälter snabbare än Antarktis”.

Efter reklamen visas:
Rika klimatbovar tvingar fattiga på flykt

Nu återstår bara ett möte för världens länder att rädda det krisande Parisavtalet: det stora klimatmötet i Polen i december.

Nu invänder säkert vän av ordning att det ju inte spelar någon roll vad lilla Sverige gör. Samma vän av ordning argumenterar vanligtvis att det inte heller spelar någon roll vad individen gör, om man skippar en resa till Thailand eller slutar äta rött kött.

Och visst, det är på den globala politiska arenan som de stora klimatåtgärderna måste vidtas. Men enskilda individers insatser inspirerar, som Arnold Schwarzenegger poängterade i en tweet nyligen.

”Jag älskar att se någon som inte bara klagar utan faktiskt gör någonting åt saken. Du inspirerar mig”, skrev han – och bjöd in klimatstrejkande Greta Thunberg till sin klimatkonferens i Wien.

Kanske kan Sverige vara Greta Thunberg för världens regeringar? Enligt Wael Hmaidan, ordförande för den internationella klimatorganisationen Climate Action Network, är vi på god väg.

– Världen uppfattar regeringarna i Norden som ledare på klimatområdet. Vi lyssnar på Norden i världen, sa han vid ett seminarium kopplat till den stora klimatkonferensen GCAS, Global Climate Action Summit.

Låt oss hoppas att Sveriges nästa regering fortsätter på den inslagna vägen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons