Annons

”Vad händer med demokratin inom M?”

Bristen på öppenhet när det gäller valet till EU-parlamentet skadar Moderaterna. Det skriver de moderata debattörerna Anna C Belfrage och Birgitta Wistrand med anledning av att Anna Maria Corazza Bildt inte är nominerad.

Under strecket
Publicerad

Anna Maria Corazza Bildt (M) i EU-parlamentet i Strasbourg.

Foto: Fredrik Persson/TTBild 1 av 1

Anna Maria Corazza Bildt (M) i EU-parlamentet i Strasbourg.

Foto: Fredrik Persson/TTBild 1 av 1
Anna Maria Corazza Bildt (M) i EU-parlamentet i Strasbourg.
Anna Maria Corazza Bildt (M) i EU-parlamentet i Strasbourg. Foto: Fredrik Persson/TT

DEBATT | MODERATERNA

Just nu pågår nomineringar inför nästa års val till Europaparlamentet där Sverige för närvarande har 20 platser varav Moderaterna har 3 av dessa. Inför årets nomineringar har Moderaterna tagit bort möjligheten för partimedlemmarna att nominera kandidater och istället tillsatt en valberedning med uppgift att ta fram lämpliga kandidater till en utvald grupp, partiledning och ombud från länsförbunden med flera. Dessa skall således rösta fram kandidatlistan fredagen den 23 november utan att partiets medlemmar fått chans att yttra sig.

När valberedningen presenterade sitt förslag för ett par veckor sedan, utbröt därför stor förvåning bland så väl moderater, allmänhet som medier då Anna Maria Corazza Bildt inte fanns med på listan med de 32 kandidaterna. De som följt henne har ju kunnat konstatera att hon varit framgångsrik under sina två mandatperioder i Bryssel. Och för oss som anser att frågor om mänskliga rättigheter, jämställdhet, hållbarhet, hälsa/mat med mera är betydelsefulla, har hon varit en stark röst i debatten. Hennes nätverk spänner också över vida fält.

Annons
Annons

Det var inte bara vi, som började ställa frågor om varför valberedningen inte nominerat henne. När medierna frågade, avböjde man att ställa upp på intervjuer. När vi skrev till valberedningen, fick vi inget egentligt svar. Det som oroar oss är att denna arrogans från valberedningen lyckats, och att man inte kommer med någon närmare motivering varför Anna Maria Corazza Bildt inte finns med på listan.

Har valberedningen glömt att Anna Maria hade 85 000 personröster i förra valet, det vill säga hon är Moderaternas enda röstmagnet? Har vi råd att avvara henne utan närmare diskussion? Det anser inte vi. EU:s parlamentsval är ingen kioskvältare och då är det extra viktigt att starka personligheter som Anna Maria Corazza Bildt och tidigare Marit Pålsson hos Liberalerna ställer upp och skapar engagemang.

Vi är också upprörda över, att det tycks vara möjligt att i ett parti, som anser sig vara demokratiskt och modernt, kunna utesluta en framgångsrik förtroendevald utan några förklaringar. Och vi undrar, om detta skulle kunna ha skett om Anna Maria Corazza Bildt varit man. Det tror inte vi, som noterat vad som hänt med andra framstående kvinnliga politiker den senaste tiden.

Bristen på öppenhet skadar Moderaterna och vi saknar den vuxenhet som Ulf Kristersson talar om. Därför kräver vi korten på bordet av valberedningen. Att tiga sig igenom en valprocess borde vara omöjligt i ett modernt samhälle med delaktighet och transparens. Att erkänna sitt misstag och sätta in Anna Maria Corazza Bildt på kandidatlistan på fredag kan vara ett första steg.

Anna C Belfrage (M)
vd för Körsbärsträdgården AB, Nya Zeelands honorärkonsul i Sverige

Birgitta Wistrand
filosofie doktor i litteraturvetenskap vid Uppsala universitet, riksdagsledamot för Moderaterna 1991–2002

Båda är tidigare vd:ar för Stiftelsen Positiva Sverige

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons