Annons

Vad händer om den jag testamenterat till dör först?

Illustration: Thomas Molén
Illustration: Thomas Molén

Hon har inga egna barn – och har ett testamente. Men vad händer om dem hon testamenterat till avlider före henne? Advokat Caroline Elander Knip reder ut vad som gäller.

Under strecket
Publicerad

Fråga: Min väninna har fyra syskon och inga egna barn. Hon har upprättat ett testamente så att en systerdotter och en systerdotterdotter ärver kvarlåtenskapen. Om dessa avlider, hur ser arvsgången ut då?

Carolin Elander Knip: Det framgår inte av din fråga om din väninna är gift eller sambo. I sådana fall kan det bli aktuellt med en bodelning innan kvarlåtenskapen fördelas enligt testamentet.

I många fall, vilket är att rekommendera, anges det direkt i testamentet vad som ska ske om testamentstagaren är avliden. Till exempel kan det anges att testamentstagarens arvingar ärver det som testamentstagaren skulle ha ärvt om han eller hon var vid liv.

Avlider en av testamentstagarna innan testatorn, den person som har upprättat testamentet, själv kan testatorn också välja att ändra sitt testamente så att det stämmer överens med testatorns vilja.

Utgångspunkten i lagen är att om en testamentstagare avlider innan testatorn går arvsrätten enligt testamentet vidare till testamentstagarens bröstarvingar.

Det förutsätter dock att testamentstagarens bröstarvingar även annars skulle ha arvsrätt efter testatorn vilket innebär ett släktskap. Om testatorn och testamentstagaren som avlidit inte är släkt kan utgången alltså bli en annan.

Om testator och testamentstagaren inte är släkt – eller om testator inte angett vem som ska ärva om testamentstagarna är avlidna – får en tolkning av testatorns vilja göras. Arvet kommer då att fördelas efter vad man kan få fram om testators faktiska vilja.

I många fall skulle en tolkning resultera i att antingen testamentstagarens eller testatorns laga arvingar får del av arvet i den avlidne testamentstagarens ställe.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons