Annons

”Vad har grisar med sparande att göra?”

Helmut Kohl med en spargris i Bonn 1982..
Helmut Kohl med en spargris i Bonn 1982.. Foto: Helmut Lohmann/TT

Språkligt missförstånd eller en lämplig symbol för välstånd. Att spara pengar i grisar är en gammal sedvänja men meningarna om bakgrunden går i sär.

Under strecket
Publicerad

Dick Harrison.

Foto: TTBild 1 av 1

Dick Harrison.

Foto: TTBild 1 av 1

Fråga: ”Varför har det blivit kutym att barn sparar pengar i spargrisar? Vad har grisen med sparbössor och kassakistor att göra?”

Dick Harrison.
Dick Harrison. Foto: TT

Dick Harrison: Det torde stå klart att vi har fått seden från Storbritannien, där liknande föremål var populära på 1700-talet och 1800-talet, men sedan upphör vissheten.

Det finns två inarbetade förklaringar till varför engelsmännen började spara i grisformade boxar, och det är antagligen omöjligt att avgöra vilken som är korrekt.

Den första förklaringen går ut på att grisen i många kulturer, även vår västerländska, har symboliserat rikedom, välstånd och fruktbarhet. Man göder den i åratal, så att den blir tjock och får kultingar, varefter man till slut kan slakta den och njuta av dess fläsk.

Alltså började man tillverka sparbössor i grisform, med syftet att göda även dem innan de krossades (slaktades) och gav spararen penningbelöning. Till saken hör också att det är ganska lätt att skulptera grisar. Övriga hus- och tamdjur kräver mer arbete, om man vill göra sig keramiska modeller av dem.

Den andra förklaringen går ut på att grisen blivit indragen i sammanhanget på grund av ett språkligt missförstånd. Det gamla engelska ordet pygg syftade på en typ av lera som under medeltiden och tidigmodern tid ofta kom till användning när man ville tillverka billiga keramikprodukter.

Meningarna är delade om huruvida ordet också kunde syfta på gris (pig) eller om ordlikheten är en slump. I vilket fall som helst var det inte svårt att tillverka grisliknande sparbössor av pygg-lera, och spargrisen, the piggy bank, var uppfunnen. Termen hade blivit vanligt förekommande senast på 1700-talet.

Efter reklamen visas:
Dick Harrison – 6 historiska och okända svenskar du bör känna till
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons